***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jeszcze zastanawiam się nad Oplem Zafirą B.
Widzę, że wszyscy odradzacie focusa, a miałem okazje jechać i powiem, że wrażenia bardzo pozytywne.
Jeśli chodzi o opla to jaki silnik 1,9 120 czy 150km?
Skoda octavia II przed liftem 1,9 tdi 105km (+chip do 130km)?
Widzę, że wszyscy odradzacie focusa, a miałem okazje jechać i powiem, że wrażenia bardzo pozytywne.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
danupl pisze:Jeszcze zastanawiam się nad Oplem Zafirą B.
1.9 120KM ma zdecydowanie prostszą konstrukcje, natomiast 150KM tez nie jest zły. Jak poszukasz w tym temacie któryś z kolegów bardzo szczegółowo opisywał różnice. O Octavii i tym silniku, a w zasadzie jego problemie z panewkami, również temat był wyczerpany wczwsniej.
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
Golf IV 1,6 automat czy warto?
Witam. Zastanawiam sie nad kupnem Golfa IV 1,6 Automatik Comfortline z 2000r, przebieg niby 163 tys km. Auto od Niemca, ogolnie stan dobry, ale czy ten silnik i ta skrzynia nie sa awaryjne? Jestem laikiem w temacie Golfow, dla tego prosze o pomoc! Pozdrawiam
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Re: Golf IV 1,6 automat czy warto?
Od Niemca czy od handlarza?drilltour pisze:Witam. Zastanawiam sie nad kupnem Golfa IV 1,6 Automatik Comfortline z 2000r, przebieg niby 163 tys km. Auto od Niemca, ogolnie stan dobry, ale czy ten silnik i ta skrzynia nie sa awaryjne? Jestem laikiem w temacie Golfow, dla tego prosze o pomoc! Pozdrawiam
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
O ile nie jest to przysłowiowy przypadek jeden na tysiąc proszę zapomnieć o takim przebiegu przy tym roczniku.
Większość nawet smartem robi większe przebiegi.
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Akurat 1.6 benzyna + automat to typowy dupowóz niemieckiej emerytki więc przebiegi nawet 5 tys. rocznie są jak najbardziej realne.Barton_ pisze:O ile nie jest to przysłowiowy przypadek jeden na tysiąc proszę zapomnieć o takim przebiegu przy tym roczniku.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
NIE WIERZĘ... Poproś o VIN i sprawdź w ASO czy ubezpieczalniach. Jestem skłonny się założyć że tam minimum 100 tyś km brakuje na blacie a emerytką okazała się być szkoła/nauka jazdy w której auto 8 lat chodziło na placu manewrowym.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Golf IV 1,6 automat czy warto?
Silnika się nie bój, ma jakieś tam swoje przypadłości ale nic strasznego. Jeśli chodzi o skrzynie automatyczną, ryzyko jest zredukowane do minimum, bo trudno o prostrzą skrzynie niż ta hydrauliczna 4 biegowa. Typowych awarii tak naprawdę nie ma, tyle że każda skrzynia ma swój kres. Generalny remont to plus minus okolo 4 tyś zł, często zanim padnie skrzynia pada konwerter, ale teraz można je regenerować i koszt jest porównywalny do np wymiany dwumasy. Pamięaj, że taka konfiguracja naprawdę jest mega mułowata i moim zdaniem może to być dobre auto do jeżdzenia wokół komina lub po zatłoczonym mieście. Pali dużo, praktycznie tyle samo co 2.0.drilltour pisze:Witam. Zastanawiam sie nad kupnem Golfa IV 1,6 Automatik Comfortline z 2000r, przebieg niby 163 tys km. Auto od Niemca, ogolnie stan dobry, ale czy ten silnik i ta skrzynia nie sa awaryjne? Jestem laikiem w temacie Golfow, dla tego prosze o pomoc! Pozdrawiam
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
Witam,
planuję kupić sobie coś nowszego, kompakt z okolicy roku 2008 za te 20 parę tysięcy.
Mam na oku Auriskę, Bravo oraz Astre H. Od razu mówię, że nie chce nic z VAGa. Pytanie mam. Które z tych aut byście polecali? Nasz forumowy kolega ma fajną Auriskę do sprzedania, jednakże ma już 260tys przelotu i jednak wtryski Denso w 2.0 D-4D mnie lekko przerażają, a raczej koszt ich naprawy. Astra ma fajny silnik 1.9 CDTI od Fiata, więc sprawdzona i udana konstrukcja i właśnie ku Astrze bym się skłaniał.
planuję kupić sobie coś nowszego, kompakt z okolicy roku 2008 za te 20 parę tysięcy.
Mam na oku Auriskę, Bravo oraz Astre H. Od razu mówię, że nie chce nic z VAGa. Pytanie mam. Które z tych aut byście polecali? Nasz forumowy kolega ma fajną Auriskę do sprzedania, jednakże ma już 260tys przelotu i jednak wtryski Denso w 2.0 D-4D mnie lekko przerażają, a raczej koszt ich naprawy. Astra ma fajny silnik 1.9 CDTI od Fiata, więc sprawdzona i udana konstrukcja i właśnie ku Astrze bym się skłaniał.
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
może mieć 160 jak inne - żaden problem.R90 pisze:jednakże ma już 260tys przelotu
Sam(i) się oszukujesz(cie)
przeleciały 270 i nadal śmiga jak szalona w przeciwieństwie do ścierwa Siemensa jakie szmelcvagen pakuje w nowe TDI: 92 tyś km i złom.R90 pisze:jednak wtryski Denso
Piasek, dokładnie mówiłem o Twojej AuriscePiasek pisze:może mieć 160 jak inne - żaden problem.R90 pisze:jednakże ma już 260tys przelotu
Sam(i) się oszukujesz(cie)przeleciały 260 i nadal śmiga jak szalona w przeciwieństwie do ścierwa Siemensa jakie szmelcvagen pakuje w nowe TDI: 92 tyś km i złom.R90 pisze:jednak wtryski Denso
Generalnie zgadzam się z tym, co napisałeś x stron wcześniej. Kupujemy wzrokiem i max żeby 150 tys na blacie było. 200 tys i więcej to już taka swojego rodzaju bariera psychologiczna została przekroczona. Po prostu czytałem, że niektórym padały po małym przebiegu i koszt regeneracji czy zakupu nowych był zwalający z nóg.
Ogólnie dlatego napisałem, że już nie chce żadnego VAGa, chyba, że służbowy za który ja nie płace ani złotówki.
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
regeneracja "po kosztach" 350złR90 pisze:koszt regeneracji czy zakupu nowych był zwalający z nóg.
fabryczna z pełną gwarancją 750zł
co tutaj zwala z nóg ? zwłaszcza że mają już 270 nawinięte i nawet nie "pierdnie" że im się coś nie podoba.
Uwierz... nawet nie przypuszczasz ile te silniki mają naje**ne kilometrów nim trafiają do PL, kiedy już jest motorschade
To nie szmelcowate TDI CR gdzie jak zadzwoniłem do "pompiarza" to mi powiedział że generalnie to się nawet cieszyć powinienem że aż tyle przeleciał i jeszcze chodzi, na dodatek tylko jeden się wys**ł a pozostałe 3 działają... bo miał już sztuki co ledwie 40 przejechały i auto z drogi lawetą do ASO gdzie po 2 tygodniach postoju właściciel otrzymał pisemko a w treści "środkowy palec" z działu PR generalnego importera, po czym kolejna laweta przywiozła go do nich na plac na wymianę kpl 4 sztuk
Przebieg
Odrazu przepraszam jeśli temat umieściłem w złym dziale.
Witam forumowiczów mam do was takie pytanko , mianowicie dostałem propozycje kupna Volkswagena Bory 1.9 TDI 2000 r. za 7800 zł. Auto wygląda ładnie i wgl : alufelgi metalowe , przyciemniane z tyłu szyby , wymienione lampy. Ale przechodząc do sedna sprawy czy 340.000 km przebiegu to jest dużo na taki samochód. Dodam że auto często wyjeżdżało do Belgii , więc troszke przebieg poszedł w górę. Silnik był po remoncie i wgl ale troche odstrasza mnie ten przebieg. Dodam że to byłby mój pierwszy samochód , na ogół tak nie katuje samochodów i wgl. Ale chce być pewny czy po pół roku nie bedą mnie czekały jakieś głębsze remonty.
Witam forumowiczów mam do was takie pytanko , mianowicie dostałem propozycje kupna Volkswagena Bory 1.9 TDI 2000 r. za 7800 zł. Auto wygląda ładnie i wgl : alufelgi metalowe , przyciemniane z tyłu szyby , wymienione lampy. Ale przechodząc do sedna sprawy czy 340.000 km przebiegu to jest dużo na taki samochód. Dodam że auto często wyjeżdżało do Belgii , więc troszke przebieg poszedł w górę. Silnik był po remoncie i wgl ale troche odstrasza mnie ten przebieg. Dodam że to byłby mój pierwszy samochód , na ogół tak nie katuje samochodów i wgl. Ale chce być pewny czy po pół roku nie bedą mnie czekały jakieś głębsze remonty.
Normalny przebieg, choć skoro jest po remoncie to te 340 000km jest mało realne.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P