Chcę kupić Mk2 - jaki silnik wybrać?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- krzychu195
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Chcę kupić Mk2 - jaki silnik wybrać?
Pod LPG 1.8 RP i najtrwalszy w mk2 i bodajrze 1.3 na wtrysku. Jakbym mial kupowac mk2 z zaplonem iskrowym to tylko 1.8. RP
Myślę że dzisiaj różnica cenowa między Mk2 a Mk3 się praktycznie zatarła, a wręcz powiedziałbym że bardziej jest w czym przebierać w Mk3 (zarówno w wersjach silnikowych jak i nadwoziowych) i puki nie kupiłeś niczego przejrzyj sobie Mk3 ustawiając w filtrach budżet jaki posiadasz.
Mk3 mechanicznie to praktycznie toczka w toczkę Mk2 czyli jak sam chcesz coś pogrzebać to pogrzebiesz ale jednak silniki już na wtrysku, prawie każdy wspomaganie kierownicy, większość ABS, jakieś podstawowe elektryki a często i klima.
W Mk2 obrotomierz to już szczyt ekstrawagancji. Większość silników na gaźnikach a spora pula aut bez katalizatora fabrycznie lub fizycznie prawie każdy. Chłopie, z pierwszego przeglądu pogonią cię tym na najbliższy złom. W Mk3 przedział 2-4 tys można przebierać jak w ulęgałkach.
Mk3 mechanicznie to praktycznie toczka w toczkę Mk2 czyli jak sam chcesz coś pogrzebać to pogrzebiesz ale jednak silniki już na wtrysku, prawie każdy wspomaganie kierownicy, większość ABS, jakieś podstawowe elektryki a często i klima.
W Mk2 obrotomierz to już szczyt ekstrawagancji. Większość silników na gaźnikach a spora pula aut bez katalizatora fabrycznie lub fizycznie prawie każdy. Chłopie, z pierwszego przeglądu pogonią cię tym na najbliższy złom. W Mk3 przedział 2-4 tys można przebierać jak w ulęgałkach.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
A mało już Ci koledzy silniki nadające się do fajnej eksploatacji opisali?
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Skoro już koniecznie chcesz mk2 to szukaj 1.8 w gazie. Jest ich najwięcej w necie. Diesle sobie odpuść. Ciężko tym jechać np na autostradzie, bo budą tresie jakby się miała rozpaść.
Najważniejsze to szukać jak najzdrowszej budy, a co do mechaniki tego silnika to prawie wszystko zrobisz sam zestawem kluczy za 200zł + instrukcjami z neta co i jak.
Szukaj też na grupach na fb. Czasami idzie tam znaleźć bardziej zadbane autka niż na olx itd
Najważniejsze to szukać jak najzdrowszej budy, a co do mechaniki tego silnika to prawie wszystko zrobisz sam zestawem kluczy za 200zł + instrukcjami z neta co i jak.
Szukaj też na grupach na fb. Czasami idzie tam znaleźć bardziej zadbane autka niż na olx itd
Jestem na grupie golf mk2 polska na fb ale szukam info z różnych źródeł. Tam pare postów napisałem i czesto odpisała moze jedna osoba.
Widziałem wlasnie ze ludzie sprzedawali golfy za rozsadne pieniądze, które przynajmniej na zdjęciach i z opisu wyglądały całkiem dobrze. Tych aut nadal jest sporo na ulicach i jakos przeglądy przechodzą.
O mk3 myśle tez ale jednak stylistycznie juz się różni od mk2. Nie jest tak kanciaste a ja uwielbiam kanciaste stare samochody. No i jeszcze te okrągłe lampy, tez są piękne
Widziałem wlasnie ze ludzie sprzedawali golfy za rozsadne pieniądze, które przynajmniej na zdjęciach i z opisu wyglądały całkiem dobrze. Tych aut nadal jest sporo na ulicach i jakos przeglądy przechodzą.
O mk3 myśle tez ale jednak stylistycznie juz się różni od mk2. Nie jest tak kanciaste a ja uwielbiam kanciaste stare samochody. No i jeszcze te okrągłe lampy, tez są piękne
Golfa 3 weź albo 4 zagazuj i lataj. 2 na takie akcje już za stara. Części tylko zamienniki liche. Mam znajomego co handluje autami i miewa takie golfy 2 i 3. Zakpatruje wioski w takie auta które ludzi dowożą do pracy że paręnaście kilometrów i tak codzien.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Za 3-4 tysiące co kupi chyba felgi do golfa IV... Golf III szybciej gnije niż II ...