Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska/Sosnowiec

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

Awatar użytkownika
luckyboy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Silnik: BCA

Re: Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska/Sosnowiec

Post autor: luckyboy » ndz paź 30, 2016 08:32

herbu pisze:
doggie pisze:ps. nie zapominaj o Arosie choć tutaj miałbym obawy o jakość blach
A no właśnie - bo miałem styczność z kilkoma Arosami i właśnie blachy w nich były dużo słabsze niż w Lupo. A może to przypadek? Czy jednak Lupo faktycznie ma lepsze blachy? Bo i chyba ocynk już w nim jest?
doggie, jeszcze jedno pytanie - ile pali Ci Twoje Lupo, bo rozumiem, że masz 1.4 16V (75 KM)?
Arosa nie miala ocynku, a Lupo tak. Dopiero Arosa FL dostała podwójny ocynk jak Lupo.

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: herbu » ndz paź 30, 2016 08:54

luckyboy pisze:Arosa nie miala ocynku, a Lupo tak. Dopiero Arosa FL dostała podwójny ocynk jak Lupo
To faktycznie potwierdza się w stanie aut - większość Seatów Arosa 1 gen. jest pordzewiała, Lupo nawet się trzyma. Wczoraj oglądnąłem 3 Lupo w okolicy - kaszana - jeden gorszy od drugiego. Wiadomo, że nie wymagam cudów za te pieniądze, ale mogły by być choć lepsze od mojego 27 letniego mk2.
Dzisiaj jadę oglądnął jeszcze jedno Lupo SDI - jest trochę drogie, ale jeśli cena jest adekwatna do stanu, to ok. Oczywiście o ile się dodzwonię, bo jakaś paranoja jest z tymi ogłoszeniami - ludzie sprzedają auta, wystawiają ogłoszenia, a potem jeden na trzech odbiera telefon :panna:
Jest jeszcze opcja zakupu Clio - żonie strasznie się podoba, mi już zdecydowanie mniej. No ale jakby trafiło się coś sensownego, to mógłbym przeboleć...

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » ndz paź 30, 2016 20:22

Uff... koniec poszukiwać. Auto kupione.
Powoli miałem już dość. Wiem, że w cenie do 6 tys. nie ma co wymagać cudów, ale żeby choć w miarę przyzwoity był. Dzisiaj, korzystając z wolnego pojechaliśmy obejrzeć pewnie niebieskie Lupo SDI do Jastrzębia Zdroju. Cena nie była niska, co sugerować mogło, że auto będzie ok. W rozmowie i na zdjęciach wszystko na to wskazywało.
Po przybyciu na miejsce auto wyglądało tak sobie. Mechanicznie było nawet przyzwoite, choć bez szału. Za to wizualnie padaka - wnętrze zaniedbane, kierownica wytarta tak, że miał pewnie z pół miliona przebiegu, fotel kierowcy dziury pod pokrowcem. I wszystko ogólnie usyfione. Ale zewnętrznie to już inna bajka - cały jeden bok malowany i częściowo wyszpachlowany, zderzak przedni rozwalony, grill trzymał się na słowo honoru. Tylna lampa rozwalona, ale to drobiazg. Tylne nadkola pordzewiałe na rantach i nieudolnie pomalowane jakimś biteksem, no i 2 duże bąble na dachu, pod którymi zapewne już jest dziura. Po wymienieniu mu tych wad, stwierdził, że może opuścić z ceny maksymalnie 100 zł. Podziękowaliśmy i pojechaliśmy 11 km dalej, gdzie czekału Polo 6n2, również SDI. Z opowieści ładne - u jednego właściciela od 13 lat, chodzi idealnie, wygląda też. Ludzie, którzy go sprzedawali, bardzo mili, gdzieś z głębokiej wsi, na pewno nie kłamali, mówili, co wiedzieli. Niestety auto całe w szpachli i to grubej, łącznie z dachem. Nie było elementu bez szpachli. Do tego skrzynia biegów chodziła tak, jakby było ze 30 stopni mrozu - biegi ledwo się przełączały. Ale silnik działał ok. Jak to SDI.
Już mieliśmy wracać do domu, ale jeszcze coś podkusiło mnie, żeby sprawdzić, czy coś w okolicy nie pojawiło się w międzyczasie. I pojawiło się.
Czarne Lupo 1.0. Nie chciałem tego silnika, ale że było w tym samym mieście, co to pierwsze oglądane, to powrót 11 km i oglądanie. Auto przyzwoite. Co ciekawe - oryginalny lakier na wszystkich elementach, silnik pali ładnie, chodzi cicho. Wnętrze zadbane, choć przykryte paskudnymi czerwonymi pokrowcami. A pod nimi miła niespodzianka - ładna niebiesko szara tapicerka. Czyli wersja Collage, która żonie bardzo się już podobała wcześniej.
Po jeździe testowej nie za bardzo było się do czego przyczepić. Owszem, ma wady - brakuje zaślepki uchwytu na kubek, brakuje zaślepki na pas przy słupku, nie ma półki bagażnika, brakuje jednej listwy bocznej. I to chyba tyle. Wnętrze wymaga wyczyszczenia, ale tapicerka jest cała, bez uszkodzeń.
No i co najważniejsze - żona przejechała tym dzisiaj z 60 km i jest zadowolona, czyli mam spokój. Co jest dla mnie zbawienne :)
A poniżej fotka tego wilczka:
Obrazek

No to teraz pora rozstać się z mk2. Może ktoś chce Speciala z LPG? :)

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pn paź 31, 2016 22:33

@herbu :pub:

Awatar użytkownika
WichuTM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Lupo SDI 2001 5900 zł Kalwaria Zebrzydowska/Sosnowiec

Post autor: WichuTM » ndz lis 06, 2016 11:03

herbu pisze: Po wymienieniu mu tych wad, stwierdził, że może opuścić z ceny maksymalnie 100 zł. )
Hahahah szedł w zaparte :-P

Trochę Ci sie zeszło z poszukiwaniami ale dobrze, ze się udało. Natomiast też się nie raz przekonałem, że w takich autach i kwotach nie ma co się sugerować który silnik wybrać tylko szukać auta w najlepszym stanie. Bo z reguły te najbardziej polecane to trupy bo wszycy twierdzą, ze jak silnik nie do zajechania to i cale auto i nic nie trzeba robić.

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » ndz lis 06, 2016 12:56

WichuTM pisze:Natomiast też się nie raz przekonałem, że w takich autach i kwotach nie ma co się sugerować który silnik wybrać tylko szukać auta w najlepszym stanie.
No i tak też właśnie zrobiłem - szukałem SDI, ewentualnie 1.4 8V. A skończyło się na 1.0 nad którym za bardzo się nie zastanawiałem. Teraz jestem na etapie sprawdzania zużycia paliwa. Faje uczucie jak prawie pusty bak tankujesz do pełna za 117 zł :)

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » ndz lis 06, 2016 23:41

No i dzisiaj po przejechaniu w cyklu mieszanym 400 km (50% miasto, 50% dwupasmowa ekspresówka) spalanie wyszło 6.1 - tankowane na tej samej stacji, w tym samym dystrybutorze :) Nie jest źle, choć z racji niewielkiego baku wskazówka dość szybko się obniża - jeżdżąc TDI, po przejechaniu 100 km dopiero drga, a tu już prawie 1/4 nie ma :) Cóż taki urok. Ale ze spalania jestem zadowolony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”