***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Chłopie tak między nami na poldki leca laski . A tak serio . Kwestia jest jeszcze taka zależy co oczekujesz od auta . Jeśli ekonomia to radze silniki 90 lub 110 ps są na poczciwej pompce mało awaryjne .Jesli ma być odrobine mocniejszy to te 130 bądź 150 konne . Z tym że są na pompowtrysku ogólnie są dobre ale jak to nasi polscy kierowcy/użytkownicy co jeden to mądrzejszy więc różnie to wygląda z tymi silnikami uwierz że oglądałem już kilkanaście na pompowtryskach i może jeden był w git stanie.Pewniejsze są te na pompie :d
Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Radosny_Kocur pisze: oraz Alfa Romeo 156 benzyna lub diesel... właśnie, co sądzicie o Alfie? Niektórzy mówią ze włoski szrot itd... az tak jest źle? np. http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C27769108.html" onclick="window.open(this.href);return false;
sprzedający napisał
Przebieg sprawdzony fiatecuscan pokrywa sie z odometrem.
poza w/w żartem auto może być OK, najlepszy z tego wszystkiego to silnik, reszta choć ładna to dość awaryjna, poza tym Radosny_Kocur konkretne modele oceniamy w odrębnym temacie
Witam wszystkich,
ostatnio rozważam zakup samochodu dla rodziny i jako, że jeżdżę zasłużonym Golfem III z 1993roku poszukuję również Golfa z tym, że kombi. Moja uwaga skierowana została na Varianta 1.9tdi 105KM w przedziale rocznikowym 2007-2009. Tak jak w temacie biorę pod uwagę diesla 1.9 bo wiele opinii mówiło, że jest to lepszy wybór od mocniejszej jednostki 2.0tdi 140KM. No cóż taki los 2.0 Może się mylę więc proszę o skorygowanie mojej wypowiedzi.
Żeby nie było szukałem wielu informacji na temat tego konkretnego modelu, ale niestety nie wyczerpałem swojej ciekawości i nadal chce się dokształcić i zasięgnąć wiedzy najlepiej od ludzi, którzy jednak mają troch pojęcia pisząc i radząc na tym forum.
Będę naprawdę wdzięczny za jakiekolwiek informacje i porady. Jeżeli o mnie chodzi to kupno samochodu wchodzi tylko w grę w Niemczech i szukam raczej przebiegu do 200tys. km. Czy nie uważacie, że samochód z takim silnikiem będzie trochę mułowaty? Nie jeździłem i nie mam doświadczenia więc mogę się mylić - niech wypowie się też ktoś na tema wrażeń z jazdy.
Koniec bo się rozpisałem.
Pozdrawiam
ostatnio rozważam zakup samochodu dla rodziny i jako, że jeżdżę zasłużonym Golfem III z 1993roku poszukuję również Golfa z tym, że kombi. Moja uwaga skierowana została na Varianta 1.9tdi 105KM w przedziale rocznikowym 2007-2009. Tak jak w temacie biorę pod uwagę diesla 1.9 bo wiele opinii mówiło, że jest to lepszy wybór od mocniejszej jednostki 2.0tdi 140KM. No cóż taki los 2.0 Może się mylę więc proszę o skorygowanie mojej wypowiedzi.
Żeby nie było szukałem wielu informacji na temat tego konkretnego modelu, ale niestety nie wyczerpałem swojej ciekawości i nadal chce się dokształcić i zasięgnąć wiedzy najlepiej od ludzi, którzy jednak mają troch pojęcia pisząc i radząc na tym forum.
Będę naprawdę wdzięczny za jakiekolwiek informacje i porady. Jeżeli o mnie chodzi to kupno samochodu wchodzi tylko w grę w Niemczech i szukam raczej przebiegu do 200tys. km. Czy nie uważacie, że samochód z takim silnikiem będzie trochę mułowaty? Nie jeździłem i nie mam doświadczenia więc mogę się mylić - niech wypowie się też ktoś na tema wrażeń z jazdy.
Koniec bo się rozpisałem.
Pozdrawiam
dzabus, w variancie możesz uderzać od 2008 roku w 2.0 TDI CR. Patrz po kodach silnika ale powinien być na CR.
A dlaczego CR jest dobre a inne silniki nie? Pytam z ciekawości żeby dowiedzieć się czegoś więcej odnośnie tego modelu. Czy porównywalny do 1.9tdi? i gdzie szukać tego CR bo nie każdy umieszcza ten symbol
VW zmienił system zasilania na Common Rail. Te silniki 2.0 TDI zasilane Common Railem nie mają takiej opinii jak 2.0 TDI na pompowtryskach.dzabus pisze:A dlaczego CR jest dobre a inne silniki nie? Pytam z ciekawości żeby dowiedzieć się czegoś więcej odnośnie tego modelu. Czy porównywalny do 1.9tdi? i gdzie szukać tego CR bo nie każdy umieszcza ten symbol
Niestety ekologia i ekonomia zmusiła VW do odejścia od PD. W ostatnich wypustach PD takich jak silniki 2,0 TDI PD Euro5 nie były one trwałe jak w poprzednich wersjach. A właściwie były awaryjne. Dodatkowo inne problemy tych silników dobiły opinię o tych jednostkach.
VW w 2008 roku wprowadził do oferty silniki zasilane systemem Common Rail, jako jedne z pierwszych trafiły do Varianta mk5 w 2008 roku.
Silniki Common Rail są trochę cichsze od TDI PD.
No dobrze a jeżeli chodzi o ten model 1.9tdi to jak on wypada. Może coś na temat tego silnika? CR fajna rzecz, ale 1.9tdi trochę jednak tańsze
-
- Gadatliwa bestia
Na pewno będzie o wiele tańszy w eksploatacji i naprawach od 2.0 - bez różnicy czy to PD, czy CR. Jeśli znajdziesz coś wartego zainteresowania, to nie ma co się zastanawiać, a jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to filtr DPF - czy jest, a jeżeli tak to w jakim stanie. Nie jest to może ten sam poziom co stare TDI na pompie, ale nadal na tle nowych diesli wypada co najmniej dobrze
Słuchajcie. Przechodzę na Golfa IV. Za 1-2 miesiące zacznę się rozglądać. Interesuje mnie raczej mniejszy silnik (chociaż chciałoby sie mieć 1.8T chociaż ) myślałem o 1.6 105 KM w gazie albo benzyni i wtedy bym sobie wsadził sekwencje. Szukam raczej wersji lepiej wyposażonej z lat 2000-2002. Elektryczne lusterka, szyby, klimatronik i najlepiej szyberdach. W związku z tym, mam kilka pytań:
- ile muszę mieć na takiego golfa pieniędzy. Ile żeby wychaczyć w dobrym stanie benzynę z takim wyposażeniem, nie zajechany itd?
- jak ten silniczek podchodzi pod gaz? Ile może kosztować sekwencja do niego?
z góry dziękuję.
- ile muszę mieć na takiego golfa pieniędzy. Ile żeby wychaczyć w dobrym stanie benzynę z takim wyposażeniem, nie zajechany itd?
- jak ten silniczek podchodzi pod gaz? Ile może kosztować sekwencja do niego?
z góry dziękuję.
na pewno nie szukaj najtańszych egzemplarzy tylko w cenie rynkowej można trafić fajnie do drogie auto od osoby prywatnej ale na to trzeba albo czasu albo szcześciaRaFF. pisze:- ile muszę mieć na takiego golfa pieniędzy. Ile żeby wychaczyć w dobrym stanie benzynę z takim wyposażeniem, nie zajechany itd?
jak zaczniesz się rozglądać to warto podjechać i obejrzeć ze 2-3 egzemplarze na żywo wtedy będziesz miał mniej więcej pojęcie na co zwrócić uwagę napewno na forum Ci podpowiedzą co i jak albo ocenią konkretny egzemplarz.
co do gazu to najlepsze są jednostki 8v czyli 2.0 chodź takich mało ale najlepszy pod względem mocy i momentu obr.RaFF. pisze: jak ten silniczek podchodzi pod gaz? Ile może kosztować sekwencja do niego?
1.6 ten 101-102km różnie piszą z mocą ale jest to jednostka 8v
dopiero później polecam 1.6 16v czyli 105KM ta już aluminiową głowicę i nie jest tak prosty w budowie jak poprzednie.
1.8t bardzo fajny silnik ale instalka trochę droższa i na znalezienie dobrego egzemplarza trzeba sporo czasu ale więcej gotówki
Panowie szukam ARLa, najlepiej 4motion. Oglądałem już jakieś, tylko zawsze coś było nie tak. Na co zwrócić szczególnie uwagę przy tym motorze i napędzie? Jak sprawdzić jakieś rzeczy? Wiem już, że w arl często uwalone są pompki, sprzęgło, wytarty wałek..
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
standardowo jak przy każdym TDI plus sprawdzenie tylnego napędu, jego głośności itp...niq pisze:Na co zwrócić szczególnie uwagę przy tym motorze i napędzie? Jak sprawdzić jakieś rzeczy? Wiem już, że w arl często uwalone są pompki, sprzęgło, wytarty wałek..
VW Golf MK2, 88-92r, do 3000zł Kraków(albo okolice)
Cześć! Od długiego czasu obserwuję forum, lecz to mój pierwszy post do rzeczy.
Jestem na kupnie Golfa MK2, jednego takiego Golfa już miałem, niestety go sprzedałem z przyczyn osobistych(teraz jeżdżę Fordem Scorpio MK1, ale sentyment przemawia za Golfem). Najbardziej odpowiadałby mi Golf MK2 1.3, lecz mam kilka pytań:
1. Słyszałem że MK2 z silnikiem 1.3 robili do 1988r.
2. Wychodziły MK2 z wtryskiem? Ponieważ w poprzednim Golfie MK2 1.6 miałem gaźnik i wiele z nim problemów było...
3. Jakie najbogatsze (seryjne) wyposażenie wychodziło w MK2? Chodzi mi o np. klimatyzację itd. To pytanie głównie dlatego, żebym wiedział, co ewentualnie mogę w nim zamontować, bo swapy części z innych modeli ponoć są kłopotliwe
4. Jak to jest z zawieszeniem pneumatycznym? Głównie chodzi mi o badania techniczne- przejdzie?
5. Jeśli kupię ksenony ringi, oraz zamontuje spryskiwacze, przejdzie mi badania?
6. Jak to jest z ogólnym przenoszeniem części z innych modeli? Jakie warunki taka część musi spełniać, żeby przejść badania?
Wszystkie te pytania kieruje głównie dlatego, że po zakupieniu autka z dobrą(zdrową) blachą od razu nałożę mu konserwację, co za tym idzie, chce o niego zadbać(nie zwieśniaczyć, nie będę z niego robił pługu śnieżnego), oraz chcę, żeby mi posłużył kilka lat, więc chcę żeby jakoś wyglądał i się sprawował.
Mam nadzieje, że nie będzie problemem odpowiedzieć Wam na te pytania.
Pytanie dodatkowe, czy przypadkiem ktoś nie pozbywa się takiego MK2, ze zdrową blachą i silnikiem 1.3/1.6 benz, za rozsądną kwotę? :p
Pozdrawiam serdecznie, liczę na Was!
PS. Początkowo nazwa tematu nie była zgodna z regulaminem, poprawiłem, mam nadzieje że jest lepiej. Nie pytam o konkretny samochód z aukcji, bo puki co muszę się zorientować co do kilku rzeczy, w ten weekend zacznę jeździć na giełdy i oglądać samochody z tatą. Jeśli temat dalej jest niezgodny z regulaminem, proszę o PW- poprawię!
Jestem na kupnie Golfa MK2, jednego takiego Golfa już miałem, niestety go sprzedałem z przyczyn osobistych(teraz jeżdżę Fordem Scorpio MK1, ale sentyment przemawia za Golfem). Najbardziej odpowiadałby mi Golf MK2 1.3, lecz mam kilka pytań:
1. Słyszałem że MK2 z silnikiem 1.3 robili do 1988r.
2. Wychodziły MK2 z wtryskiem? Ponieważ w poprzednim Golfie MK2 1.6 miałem gaźnik i wiele z nim problemów było...
3. Jakie najbogatsze (seryjne) wyposażenie wychodziło w MK2? Chodzi mi o np. klimatyzację itd. To pytanie głównie dlatego, żebym wiedział, co ewentualnie mogę w nim zamontować, bo swapy części z innych modeli ponoć są kłopotliwe
4. Jak to jest z zawieszeniem pneumatycznym? Głównie chodzi mi o badania techniczne- przejdzie?
5. Jeśli kupię ksenony ringi, oraz zamontuje spryskiwacze, przejdzie mi badania?
6. Jak to jest z ogólnym przenoszeniem części z innych modeli? Jakie warunki taka część musi spełniać, żeby przejść badania?
Wszystkie te pytania kieruje głównie dlatego, że po zakupieniu autka z dobrą(zdrową) blachą od razu nałożę mu konserwację, co za tym idzie, chce o niego zadbać(nie zwieśniaczyć, nie będę z niego robił pługu śnieżnego), oraz chcę, żeby mi posłużył kilka lat, więc chcę żeby jakoś wyglądał i się sprawował.
Mam nadzieje, że nie będzie problemem odpowiedzieć Wam na te pytania.
Pytanie dodatkowe, czy przypadkiem ktoś nie pozbywa się takiego MK2, ze zdrową blachą i silnikiem 1.3/1.6 benz, za rozsądną kwotę? :p
Pozdrawiam serdecznie, liczę na Was!
PS. Początkowo nazwa tematu nie była zgodna z regulaminem, poprawiłem, mam nadzieje że jest lepiej. Nie pytam o konkretny samochód z aukcji, bo puki co muszę się zorientować co do kilku rzeczy, w ten weekend zacznę jeździć na giełdy i oglądać samochody z tatą. Jeśli temat dalej jest niezgodny z regulaminem, proszę o PW- poprawię!
Ostatnio zmieniony wt lut 26, 2013 11:21 przez Repo, łącznie zmieniany 1 raz.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
VW Golf MK2, mała pomoc.
nieRepo pisze:1. Słyszałem że MK2 z silnikiem 1.3 robili do 1988r
takRepo pisze:2. Wychodziły MK2 z wtryskiem? Ponieważ w poprzednim Golfie MK2 1.6 miałem gaźnik i wiele z nim problemów było...
klima bywała, rzadkoRepo pisze:3. Jakie najbogatsze (seryjne) wyposażenie wychodziło w MK2? Chodzi mi o np. klimatyzację itd. To pytanie głównie dlatego, żebym wiedział, co ewentualnie mogę w nim zamontować, bo swapy części z innych modeli ponoć są kłopotliwe
takRepo pisze:4. Jak to jest z zawieszeniem pneumatycznym? Głównie chodzi mi o badania techniczne- przejdzie?
nieRepo pisze:5. Jeśli kupię ksenony ringi, oraz zamontuje spryskiwacze, przejdzie mi badania?
można śmiało przenosićRepo pisze:6. Jak to jest z ogólnym przenoszeniem części z innych modeli? Jakie warunki taka część musi spełniać, żeby przejść badania?
Odpowiedzi krótkie, bo i temat na krótko tu zagości