Przeszło 10k rocznie to nie dużo, chodzi mi ogolnie o krótkie dystanse i male spalanie
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Zdrowy przede wszystkim. A na poważnie to zależy do jakiego auta 0 inny do Polo, inny do Golfa, a jeszcze inny do PassataMichhu pisze:jaki silnik polecacie na dzienne dystanse 40km?
a jeździłęś każdym z tych silników i wiesz ile one średnio spalają na zbiorniku że mówisz o litrze?inozbik pisze: Ile wiecej takie 1.6 albo nawet 1.8T w trasie wiecej by spalilo? Mysle ze to kwestia litra-dwoch
odkąd Hania miała wypadek z kartonami, jeżdżę na około do roboty i jakieś 6-8 tys rocznie się uzbieraszakulvip pisze:Ty Lucek Mostowiak a gdzie ty tak mykasz po tej Grabinie? ~10kkm to sporo w skali roku
ja tam śmigam dużo na lpg i jak bym nie liczył i tak jest to najtańsze paliwoinozbik pisze: Jakby duzo jezdzic to diesel sie oplaci bo wtedy dopiero beda oszczednosci na paliwie,
doggie pisze:mój poprzedni Golf 5 średnie spalanie 5,3-5,5 litra, obecne A3 średnio na 1000 km spala jak w mordę 48 litrów i więcej nie chce, mój poprzedni Mk4 1.4 /dawno temu i krótko/ średnio 7,5-8 litrów, itd... itp... etc... więc mowa może być od 2 litrów w górę ale w życiu jeden litr, teraz pomnóż różnicę w cenie zakupu paliwa, licząc średnio 10 złotych oszczędności na 100 km /2 litry/ w moim wypadku razy 30 bo 3000 km miesięcznie daje 300 zł razy 12 miesięcy...... i tak dalej, rachunek prosty
Latem i owszem, ale zimą różnie to z tym bywa - u mnie passat b5 w tdi, co prawda garażowany łapie 90 stopni po około 4 kilometrach przy temp. ok -7, a znowu wcześniej miałem mk4, też w TDI, które w takich temp. rozgrzewało się po ok 6km, a też był garażowany. I moim zdaniem 20km dojazd do pracy jest już wystarczającym powodem, żeby kupić diesla, ew. zakładać lpg do benzyniakaMichhu pisze:A zawsze byłem przekonany, że diesel malo pali nawet przy trasach 10-20km
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości