CrazyGirl pisze:statnio przeczytal w necie, czy ktos mu powiedzial ze lepsze sa silniki 131KM bo maja lepsza turbine, cos tam o tlokach mowil ze sie roznia, no i ze ogolnie 131KM sa wytrzymalsze...
Ogólnie to zasada jest taka - im słabszy silnik tej samej konstrukcji, tym bardziej wytrzymały.
Jednak czy to 131KM, czy 101KM - jeśli kupisz zadbany, to obydwa będą jeździć równie dobrze, z tym, mocniejszy będzie, oczywiście, dynamiczniejszy. Ale też i mniej ekonomiczny.
Piasek pisze:130KM będzie lepszym wyborem
Teoretycznie, choć miałem ten silnik w obu wariantach mocy i nawet taki 101KM zupełnie wystarcza. Co więcej - dużo łatwiej znaleźć sensowny słabszy egzemplarz - często te mocniejsze są w gorszym stanie, nie trzymają mocy i taki 101KM spokojnie je objedzie. Ale to tylko założenia. Oczywiście, gdy znajdziesz zdrowy motor, to lepiej wziąć ten mocniejszy, chyba, że Ci nie zależy na mocy.
Piasek pisze:Ale jeżeli chodzi o ekonomię to 101KM będzie te 0,5-0,8L na każde 100km mniej palił (różnica jak ktoś dużo jeździ)
Mi Passat B5FL z silnikiem 101KM spalał średnio 5,4, a A6 z silnikiem 131KM spalał 6,3, więc idealnie się sprawdza, co napisałeś
CrazyGirl pisze:oby tylko tym 101KM dalo sie w miare bezproblemowo wyprzedzac
Uwierz, że spokojnie się da, a podróżowanie autostradą z prędkościami 160-180 km/h dla tego silnika, to żaden wyczyn. Do tego przyspieszenie jest naprawdę niezłe - na mokrej nawierzchni nawet na 3 biegu ASR ma co robić
CrazyGirl pisze:zyli mam rozumiec ze oba silniki sa takie same a rozni je tylko moc?
Z grubsza można przyjąć takie założenie