do urzedu celnego nie musisz miec jeszcze tłumaczen, jedyne co musisz miec to przegląd, umowe, brief, dowod rejestracyjny. kara za przekroczenie 5 dniowego terminu jest od 100 do 1500zl i jak dzwoniłem pytac to zalezy od uznania kierownika UC, moze nałożyc minimalny wymiar kary. lepszym rozwiazaniem byłoby przepisanie umowy z nowa dataUser pisze:Witam, mam pytanie dotyczace akcyzy.
Umowe kupna samochodu mam z 19 lutego, przeglad zrobiony 23 lutego a akcyze chce zaplacic jutro tj. 6 marca. Czy beda jakies kary za zaplate tego podatku w tym terminie??
Co musze miec oprocz umowy kupna sprzedazy? dokumenty rejestracyjne niemieckie i tlumaczenie ich? Czy wystarczy sama umowa?
Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Panowie, robicie sobie sami problemy - w przepisach nie ma okreslonego terminu opłacenia podatku akcyzowego - a w kazdym razie do niedawna nie było - jest natomiast 5-dniowy termin na zagłoszenie do UC sprowadzenia auta - nie znaczy to ze nalezy uiscic odrazu akcyze - tu przepisy mówia ze podatek akcyzowy nalezy zapłacic najpózniej w dniu rejestracji pojazdu - bez tego zresztą nam go nie zarejestrują. Co do samego obowiazku rejestracji to mamy na to chyba 30 dni od sprowadzenia auta - ale to juz trzeba by sprawdzic w przepisachUser pisze:Umowe kupna samochodu mam z 19 lutego, przeglad zrobiony 23 lutego a akcyze chce zaplacic jutro tj. 6 marca. Czy beda jakies kary za zaplate tego podatku w tym terminie??
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
umowe moge przepisac z nowa data, tu by nie bylo problemu, tylko ze date przegladu mam z 23lutego, troche dziwne by bylo jakby przeglad byl zrobiony w Polsce a kupiony by był po przegladzie -umowa zawarta w Niemczech. Nie wiedzialem, ze do 5 dni jest na zgloszenie do UC, ze sie kupilo woz, no to bede musial bulic zapewne Trudno.
Dzieki Wam za info (dałbym Wam jeden punkcik, ale nie wiem gdzie kliknać).
Dzieki Wam za info (dałbym Wam jeden punkcik, ale nie wiem gdzie kliknać).
User, a może by tak zrobic przegląd na nowo tylko w innej stacjji ?
[ Dodano: 05 Mar 2007 23:53 ]
Zadzwoń do pierwszej lepszej agencji celnej, w mim przypadku koleś z agencji powiedział iż liczy się data z umowy bądż data badania technicznego, jesli umowe możesz przepisać to smyrnij sie jeszcze raz na badanie techniczne i po sprawie.
[ Dodano: 05 Mar 2007 23:53 ]
Zadzwoń do pierwszej lepszej agencji celnej, w mim przypadku koleś z agencji powiedział iż liczy się data z umowy bądż data badania technicznego, jesli umowe możesz przepisać to smyrnij sie jeszcze raz na badanie techniczne i po sprawie.
widocznie kazdy urzsd celny wg własnego uznania.... ja bylem w urzedzie celnym ok 2 tyg temu musialem miec przeglad, tak samo moj kumpel - w poprzedni piatek, cofneli go bez przegladu.....User pisze:ku_bi, do urzedu celnego nie potrzeba przedladu, kary nie zaplacilem powiedzialem ze wjechal terminie mniejszym niz 5 dni i luz poki co.
Tajny, faktycznie przeglad chyba zrobie mu na nowo.
z tego co zobaczylem na stronkach bip z dwoch miejscowosci to tryb odwolawczy wyglada nastepujaco:
"Od decyzji odmawiającej rejestracji pojazdu przysługuje stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Poznaniu, w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.
Odwołanie wnosi się za pośrednictwem Wydziału Komunikacji.
Odwołanie nie podlega opłacie skarbowej." To bylo dla miasta Poznań (chodzi chyba o wpisanie miasta wojewodzkiego, jakie w Twoim przypadku to sie dowiesz w wydziale komunikacji.
Druga sprawa to ze napisali ze zwolnione z oplat jest. Tymczasem np. w Kraśniku są opłaty skarbowe!
"TRYB ODWOŁAWCZY:
Odwołanie wnosi się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Lublinie* za pośrednictwem organu, który wydał decyzję Odwołanie wnosi się w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji stronie.
*Opłata skarbowa:
za podanie - 5,00 zł.
za każdy załącznik - 0,50 zł"
Podsumowywujac to skarga kierowana jest do Samorządowego Kolegium Odwoławczego a skarge skladasz w swoim wydziale komunikacji.
"Od decyzji odmawiającej rejestracji pojazdu przysługuje stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Poznaniu, w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.
Odwołanie wnosi się za pośrednictwem Wydziału Komunikacji.
Odwołanie nie podlega opłacie skarbowej." To bylo dla miasta Poznań (chodzi chyba o wpisanie miasta wojewodzkiego, jakie w Twoim przypadku to sie dowiesz w wydziale komunikacji.
Druga sprawa to ze napisali ze zwolnione z oplat jest. Tymczasem np. w Kraśniku są opłaty skarbowe!
"TRYB ODWOŁAWCZY:
Odwołanie wnosi się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Lublinie* za pośrednictwem organu, który wydał decyzję Odwołanie wnosi się w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji stronie.
*Opłata skarbowa:
za podanie - 5,00 zł.
za każdy załącznik - 0,50 zł"
Podsumowywujac to skarga kierowana jest do Samorządowego Kolegium Odwoławczego a skarge skladasz w swoim wydziale komunikacji.
witam, mam taki problem: kupilem golfa varianta od posrednika. Bryka srowadzona jest z holandii i ma swoje zolte tablice. Niewiecie moze jakich formalnosci musze teraz dopelnic zeby auto bylo juz moje? Z gory dziekuje za kazda porade
[ Dodano: 11 Kwi 2007 11:15 ]
a jeszcze taka sprawa bo niewiem czy dalej trzeba placic ta akcyze czy moze juz nie?
a jeszcze taka sprawa bo niewiem czy dalej trzeba placic ta akcyze czy moze juz nie?
Witam.
krzysiek12 i jak to w końcu załatwiłeś?
Mam podobny problem, kupiłem samochód u handlarza, celne, skarbówka, przegląd tłumaczenia załatwiłem, schody zaczęły się przy rejestracji, nie chcą zarejestrowac auta ponieważ nie posiadam tego małego "briefu" czyli dowodu rejestracyjnego, mam duży brief w którym wbita jest pieczątka, że pojazd wyrejestrowano, oraz "auberbetriebsetzung" co po niemiecku oznacza wyrejestrowanie, wymeldowanie, z tą samą datą co na pieczątce w briefie, dostałem takie wytłumaczenie, że od 2005 roku w Niemczech nie zabierają dowodu przy wymeldowywaniu i muszę go miec, ewentualnie z niemiec zaświadczenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego czy pojazdu zwał jak zwał, w necie wyczytałem, że niektóre landy nie stosują już nawet wymeldowywania tylko wbijają w brief pieczątkę, oraz że zamiast właśnie tego dowodu przedstawia się to zaświadczenie wymeldowania.
http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,sa ... a,200.html
Dodam, że samochód przyjechał na lawecie bez tablic, bez tablic był też robiony przegląd, pojazd był dowieziony na lawecie.
Spotkał się ktoś z takim problemem, proszę o pomoc co mam zrobic, na co sie powołac, wyczytałem w necie, że ludzie maja podobne problemy z tym, że w niektórych urzędach rejestrują bez tego dowodu normalnie
http://www.word.slupsk.pl/g2/2006_05/64_fileot.pdf
Tutaj znalazłem obowiązującą ustawę z której wynika Art 72 pkt. 5:
Rejestracji dokonuje się na podstawie dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany.
A co jeżeli był wyrejestrowany??
Byłbym wdzięczny za pomoc, z góry dziękuje i pozdrawiam.
krzysiek12 i jak to w końcu załatwiłeś?
Mam podobny problem, kupiłem samochód u handlarza, celne, skarbówka, przegląd tłumaczenia załatwiłem, schody zaczęły się przy rejestracji, nie chcą zarejestrowac auta ponieważ nie posiadam tego małego "briefu" czyli dowodu rejestracyjnego, mam duży brief w którym wbita jest pieczątka, że pojazd wyrejestrowano, oraz "auberbetriebsetzung" co po niemiecku oznacza wyrejestrowanie, wymeldowanie, z tą samą datą co na pieczątce w briefie, dostałem takie wytłumaczenie, że od 2005 roku w Niemczech nie zabierają dowodu przy wymeldowywaniu i muszę go miec, ewentualnie z niemiec zaświadczenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego czy pojazdu zwał jak zwał, w necie wyczytałem, że niektóre landy nie stosują już nawet wymeldowywania tylko wbijają w brief pieczątkę, oraz że zamiast właśnie tego dowodu przedstawia się to zaświadczenie wymeldowania.
http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,sa ... a,200.html
Dodam, że samochód przyjechał na lawecie bez tablic, bez tablic był też robiony przegląd, pojazd był dowieziony na lawecie.
Spotkał się ktoś z takim problemem, proszę o pomoc co mam zrobic, na co sie powołac, wyczytałem w necie, że ludzie maja podobne problemy z tym, że w niektórych urzędach rejestrują bez tego dowodu normalnie
http://www.word.slupsk.pl/g2/2006_05/64_fileot.pdf
Tutaj znalazłem obowiązującą ustawę z której wynika Art 72 pkt. 5:
Rejestracji dokonuje się na podstawie dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany.
A co jeżeli był wyrejestrowany??
Byłbym wdzięczny za pomoc, z góry dziękuje i pozdrawiam.
Idziesz z papierami do urzedu celnego.. (zrob sobie ksero wszystkich)FaYaH pisze:witam, mam taki problem: kupilem golfa varianta od posrednika. Bryka srowadzona jest z holandii i ma swoje zolte tablice. Niewiecie moze jakich formalnosci musze teraz dopelnic zeby auto bylo juz moje? Z gory dziekuje za kazda porade
tam placisz 60zł +17zł (jakos tak)..
tam jak Ci dadza potwierdzenie zapłaty akcyzy.. idziesz do urzedu skarbowego tam wypelniasz VAT 24 i placisz 160zł..
Czekasz az dadza Ci formularz z VAT 25.. (podobno sie tydzien czeka)..
pozniej jak odbierzesz ten VAT 25. Idziesz do urzedu komunikacji tam placisz 500recykling oraz 225zl tablice biale...
Chyba masz zrobiony juz przegląd?
W wydziale komunikacji Ci sprawdza papiery.. dadza ci biale tablice.. i tymczasowy dowod na okres 10dni..
Pozniej idziesz do PZU ubezpieczyc bryke..
** niezapomnij zrobic tlumaczenia Briefu jeszcze;)
Wydaje mi sie ze po 5dniach od sprowadzenia samochodu?
dzieki dzieki dzieki
U mnie sprawa wyglada nastepujaco:mam juz te wszystkie ksera i bylem w celnym, zlozylem potrzebne papiery teraz musze czekac tydz na ich odbior.Przeglad juz tez zrobilem.Mialem problem z dowodem bo niedostalem wlasnie tej 3 jego czesci ktora jest wymagana przy rejestracji, ale jak sie okazalo nie we wszystkich urzedach w moim wlasnie niejest potrzebna wiec tu problemu niebedzie. A jeszcze w sprawie tego przekraczania granicy i dat roznych, ja w tych papierach z celnego wpisalem inne daty tak ze niby niedawno sprowadzony, moze przejdzie.
U mnie sprawa wyglada nastepujaco:mam juz te wszystkie ksera i bylem w celnym, zlozylem potrzebne papiery teraz musze czekac tydz na ich odbior.Przeglad juz tez zrobilem.Mialem problem z dowodem bo niedostalem wlasnie tej 3 jego czesci ktora jest wymagana przy rejestracji, ale jak sie okazalo nie we wszystkich urzedach w moim wlasnie niejest potrzebna wiec tu problemu niebedzie. A jeszcze w sprawie tego przekraczania granicy i dat roznych, ja w tych papierach z celnego wpisalem inne daty tak ze niby niedawno sprowadzony, moze przejdzie.