chyba odwrotnie, to Nissan ma 1.6 z Renaulta? A wspólnie skonstruowali silniki 1.6 DIG-T jak i 1.2 DIG-T a komu dać prym tego nie wiem, wydaje mi się że chyba Reni
dreyfus pisze: luz zaworowy poprzez szklanki regulowany załóż do tego gaz...
to generalnie nie jest problem techniczny, tylko taki silnik po prostu wymaga częstszej regulacji luzu zaworowego, tak raz do roku w moim przypadku a to mało komfortowe, po drugie często ludzie albo o tym zapominają, albo olewają i wtedy kup pan taką używkę od gościa
Piasek pisze:1.6 16V 110-115KM made by Renault
1.6 8V 90KM made by Renault
oba do dziś montowane i oferowane w koncernie Renówki, Dacia itp
16V ma co prawda już KZFR ale tam raz na 200 tyś km jak za 400zł je wymienisz to niewielki koszt.
1.4T-JET z Fiata i cała rodzina T-JET - co prawda już zaturbione ale bardzo udane jednostki, wszystko na pośrednim (klasycznym wielopunkcie) wtrysku i normalnym pasku rozrządu a nie jakichś rowerowych łańcuchach.
.
ale jak chcę coś lepszego niż Dacia, to wybór się kończy, po drugie lubię mieć pod pedałem stosowną moc a te wolnossaki z Reni są dla emerytów. Fiat ma silniki OK ale cała reszta mi po prostu nie odpowiada. Jak chcę auto klasy średniej to kicha, nie ma nic prostego MPI nadającego się do gazowania bez nadmiernych kosztów typu Viale Di, direct itp... Są jeszcze Oplowski MPI z turbo ale nie jestem zwolennikiem Opla