***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Witam, przymierzam się do zmiany auta i powoli już zaczynam się rozglądać bo mam już dosyć golfa.. Więc tak mam na oku tak jak w temacie Opla Vectre C GTS w 1,8 albo 2.2.. Chodzi mi po głowie również Saab 9-3 w silniku 1.8T coś takiego.http://moto.allegro.pl/saab-9-3-turbo-x ... 24895.html" onclick="window.open(this.href);return false; Możecie coś powiedzieć o tym szwedzkim aucie ? jak z dostępnością części, czy duże są koszta napraw takiego samochodu ? jak blachy ? czy w tym modelu był ocynk ? i czy w ogóle warto brać 1.8T ? jak sytuacja ze spalaniem i czy dobrze współpracuje z gazem ? ? Ewentualnie Passat B5 FL też w 1.8T albo w 2.0.. Interesuje mnie tylko benzyna ponieważ po kupnie chciałbym założyć LPG.. co o tym sądzicie ? Cena jaką chcem wydać na samochód to 17k.. jazda głownie po mieście.
VW , Audi
-
- Nowicjusz
Dzięki przekaże, a jaka jest różnica między MPI i FSI w praktyce?doggie pisze:za 20 możnaby się pokusić na jakąś piątkę w benzynie, przykłady http://moto.allegro.pl/listing.php/show ... C%C2%A0%3E" onclick="window.open(this.href);return false;
w TDI skoro jeździ po mieście głównie wcale bym się nie pachał, benzyna tylko MPI, FSI od razu odrzuć
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
MPI mniej awaryjny i problematyczny, zadowala się paliwem Pb95 w przeciwieństwie do FSI z bezpośrednim wtryskiem któy powinien dostawać Pb98Aniuleczka pisze: Dzięki przekaże, a jaka jest różnica między MPI i FSI w praktyce?
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Do MPI bez problemu założyż gaz. Do FSI ogólnie można powiedzieć, że się nie da (patrząc na realne oszczędności i koszty instalacji).Aniuleczka pisze:Dzięki przekaże, a jaka jest różnica między MPI i FSI w praktyce?
FSI jest bardziej czułe na jakość paliwa.
FSI ma droższy w naprawie układ wtryskowy, bardziej skomplikowany . Posiada wadę w postaci zapaskudzania dolotu.
Ogólnie FSI ani mniej nie pali ani jakoś mocy nie ma więcej. A tylko mogą z nim być problemy.
Witam wszystkich
Jestem nowym kierowcą i zastanawiam się nad kupnem pierwszego auta.
I mam do was prośbę żebyście mi doradzili co do wyboru auta i przedstawili ceny co do jego eksploatacji.
Zastanawiałem się nad Golfem III z silnikiem 1.9TDI(90KM lub 110KM), 4/5drzwiowy, 97/98r, garażowany itp.
I chciałem się dowiedzieć czy to dobry pomysł, za ile można takiego Golfa kupić.
Jak z eksploatacją tego auta i wgl rzeczy które warto wiedzieć o tym samochodzie.
Zamierzam po zakupie auta włożyć trochę więcej kasy w niego i nie będę planował przez dłuższy czas zmieniać auta, jak mówicie lepiej kupić Golfa III i włożyć w niego kasę czy poczekać uzbierać i kupić IV i w niego włożyć ?
Jestem nowym kierowcą i zastanawiam się nad kupnem pierwszego auta.
I mam do was prośbę żebyście mi doradzili co do wyboru auta i przedstawili ceny co do jego eksploatacji.
Zastanawiałem się nad Golfem III z silnikiem 1.9TDI(90KM lub 110KM), 4/5drzwiowy, 97/98r, garażowany itp.
I chciałem się dowiedzieć czy to dobry pomysł, za ile można takiego Golfa kupić.
Jak z eksploatacją tego auta i wgl rzeczy które warto wiedzieć o tym samochodzie.
Zamierzam po zakupie auta włożyć trochę więcej kasy w niego i nie będę planował przez dłuższy czas zmieniać auta, jak mówicie lepiej kupić Golfa III i włożyć w niego kasę czy poczekać uzbierać i kupić IV i w niego włożyć ?
-
- Mały gagatek
z golfem w tym wieku jest tak, że w większości są zupełnie zajechane ale jak znajdziesz dobrą sztukę to staczy jeszcze na lata i będziesz zachwycony.
-
- Gadatliwa bestia
Zdecydowanie druga opcja, chyba że masz spawarkę i trochę zdolności, i lubisz się bawić przy blacharce - wtedy mk3 jest dobrym wyborem. Nawet jeśli znajdziesz egzemplarz niezardzewiały, to po 1 czy 2 zimach może się okazać, że trzeba już coś kombinować z podłogą, ew. nadwoziem. A skoro chcesz auto na dłużej, to lepiej wybrać mk4, ktore koroduje w o wiele mniejszym stopniuZidaneNS pisze:Zamierzam po zakupie auta włożyć trochę więcej kasy w niego i nie będę planował przez dłuższy czas zmieniać auta, jak mówicie lepiej kupić Golfa III i włożyć w niego kasę czy poczekać uzbierać i kupić IV i w niego włożyć ?
To nawet jak będzie garażowany to nie ucieknie przed korozją ? Szkoda bo podobają mi się III i chciałem nim dłużej pojeździć, a nie chce mieć dziury w podłodze ;/ .ForeCast pisze: Nawet jeśli znajdziesz egzemplarz niezardzewiały, to po 1 czy 2 zimach może się okazać, że trzeba już coś kombinować z podłogą, ew. nadwoziem. A skoro chcesz auto na dłużej, to lepiej wybrać mk4, które koroduje w o wiele mniejszym stopniu
A jak jest z zadbanymi Golfami IV ? Psują się lub jakieś inne problemy ukryte? I po ile chodzą Golfy IV z silnikiem 1.9TDI(90KM lub więcej), 4/5drzwiowy, garażowany itp.
I nie musi mieć przebił 120 000 km po trochę poczytałem na ten temat i przekonałem się że jest to nierealne. Wole z realnym przebiegiem ale zadbanego.
No 120000 to naprawdę nierealne i nikt tak Golfów nie skręca nawet Realne w TDI są przebiegi minimum 20000 rocznie, ale to jest absolutne minimum, raczej jeździ się o wiele więcej, średnio te 30000 na rok trzeba liczyć u prywatnego właściciela, a jak auto było w firmie to nie ma górnej granicy przebiegu
Najbardziej śmieszy mnie to, że musi być garażowany Niby jak chcesz sprawdzić czy auto całe życie było garażowane? Moim zdaniem nie da się tego sprawdzić, na pewno nie w przypadku auta sprowadzanego. Może od jakiegoś dziadka, który jest 1 właścicielem i pojedziesz do niego na posesję i zobaczysz, że ma garaż to można przypuszczać, że auto było wyciągane tylko do kościoła i to wtedy jak nie było deszczu Tylko tacy ludzie nie jeżdżą Golfami TDI
Poza tym normalny człowiek pracujący nawet jak ma garaż to i tak wyjeżdża codziennie do pracy, gdzie auto w lato stoi 8 godzin na słońcu, a w zimie na mrozie. Jeszcze jak ktoś ma ogrzewany garaż to niby fajnie, ale cały śnieg i lód, z którym wjedziesz do środka zaczyna natychmiastowo topnieć i zamieniać się w wodę w tych wszystkich zakamarkach, więc korozja i tak postępuje
Najbardziej śmieszy mnie to, że musi być garażowany Niby jak chcesz sprawdzić czy auto całe życie było garażowane? Moim zdaniem nie da się tego sprawdzić, na pewno nie w przypadku auta sprowadzanego. Może od jakiegoś dziadka, który jest 1 właścicielem i pojedziesz do niego na posesję i zobaczysz, że ma garaż to można przypuszczać, że auto było wyciągane tylko do kościoła i to wtedy jak nie było deszczu Tylko tacy ludzie nie jeżdżą Golfami TDI
Poza tym normalny człowiek pracujący nawet jak ma garaż to i tak wyjeżdża codziennie do pracy, gdzie auto w lato stoi 8 godzin na słońcu, a w zimie na mrozie. Jeszcze jak ktoś ma ogrzewany garaż to niby fajnie, ale cały śnieg i lód, z którym wjedziesz do środka zaczyna natychmiastowo topnieć i zamieniać się w wodę w tych wszystkich zakamarkach, więc korozja i tak postępuje
MK3 GT TDI >>> A2 1.4 16V >>> A3 8L S-Line TDI
- doggie
- V.I.P.
z tym garażowaniem masz S7TDI w pełni rację, ale co zrobić jak się ma ciepły ogrzewany garaż, wyjechać z niego rano przy -20 st to coś pięknego
Dobra może z tym garażem to przesadziłem. A za ile można takiego zadbanego Golfa IV wyrwać ?
-
- Nowicjusz
doggie i jhosef dziękuje za wyjaśnienie, poszukiwania trwają, a jak dobrze pójdzie to znajdą się większe środki bo faktycznie lepiej dołożyć "kilka" złoty i zakupić młodszy model A Toyota koleżanki poszła już do kasacji. Jeszcze raz dziękuje.
a ja mam pytanie odnosnie seata ibizy 2 FL, jak to jest z ta blacha? ma ocynk czy nie? czytalem po necie, jedni pisza ze ma, drudzy ze nie ma, na co zwracac uwage przy ogledzinach? jakies feralne miejsca to auto ma? w tym aucie tez wystepuje kolo dwumasowe ?
- doggie
- V.I.P.
Miksior, nie ma ocynku ani Ibiza ani Cordoba, rdzewiejące tylne nadkola to standard