Craash pisze:Od tego jaką benzynę wybrać zależy jakiej mocy oczekujesz. Biorąc pod uwagę stosunek spalania do mocy to 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 i 2.3 są nieopłacalne. Spalanie mają mało adekwatne do mocy. W 2.3 masz dodatkowo bardzo ładny dźwięk.
Jeżeli wybierać benzynę to najlepiej 1.8T. Silnik nie jest bezawaryjny, ale koszty utrzymania go w należytym stanie nie są wysokie. Jeżeli nie kupisz trupa to będziesz zadowolony.
Po części się zgadzam, odpuść sobie 1.4 (złopie olej na potęgę, brak mocy, duże spalanie, problemy z odmą), 1,8 bo ma drogi osprzęt, który w tym wieku w dużej większości egzemplarzy już nie domaga, 2,0 fajny do gazu, mocy też już trochę ma, ale dużo egzemplarzy żłopie olej, 2,3 ma drogie części, jeżeli przyjdzie Ci wymienić rozrząd, nie daj boże UPG, jakieś uszczelki, sondę, to zaboli po kieszeni, tak jak w przypadku 2,8.
1.8T to ciężki temat, z jednej strony mamy świetny, dynamiczny silnik, który bardzo dobrze współpracuje z LPG, a z drugiej strony mamy kilka drogich części, np. 1.8T, poczytaj sobie o napinaczu rozrządu. Zwróć uwagę, że te silniki już swoje lata mają i niestety duża część na rynku to kible, w które trzeba władować kilka tysięcy złotych, żeby to jako tako jeździło, ale z drugiej strony Twój budżet to 12k, wiec można już coś fajnego znaleźć, trzeba jeździć i oglądać.
Jeżeli chodzi o 1.6 8V, to użytkuję ten silnik od 3 lat i polecam. Zgodzę się, że demonem prędkości nie jest, i raczej do jazdy po mieście, ew. trasa z prędkościami 100-120 km/h, ale spalanie ma całkiem znośne. Mój pali 9,3-10l LPG jeżdżąc dynamicznie, część z klimą, co daje przy obecnych cenach 15 zł/100 km. Znajomy ma forda focusa I 1,6 i samochód pali ponad 9l PB, kolega ma Hyundaia Coupe 1,6 i tam zejść poniżej 9l pb jest niemożliwe, więc nie wiem czy to spalanie w G IV jest aż tak duże. Generalnie części są tanie, więc można sobie pozwolić na oryginały/najlepsze zamienniki, silnik ma prostą konstrukcję i poradzisz sobie z nim, nawet jeżeli dopiero będziesz się uczył, a nawet jeśli nie, to każdy mechanik powinien ten silnik ogarniać. Trzeba dokładnie prześwietlić egzemplarz, który się kupuje i pamiętać o dobrym oleju do tego silnika. 5W40 dobrej jakości to podstawa, generalnie mam 3 znajomych z tym silnikiem + ja i każdy śmiga w miarę bezawaryjnie i bezproblemowo, jeżeli chodzi o konsumpcję oleju, to jednemu od wymiany do wymiany (co 10k km) nie bierze oleju (jeździ na 5W40), ja jeżdzę też na 5W40, z tym, że od wymiany do wymiany (co 10k km) dolewam 500-600 ml oleju, co nie jest zbyt uciążliwe, biorąc pod uwagę, że dwóch znajomych ma te silniki raczej w miernej kondycji i dolewają tyle na... 1000km, leją najtańszy 10W40, bo jak twierdzą, i tak nie ma sensu nic lepszego wlewać przy takiej konsumpcji. Więcej o 1.6 możesz poczytać na internecie, o tym silniku można by było napisać książkę. Generalnie udana jednostka, jednakże niezbyt dynamiczna, w dzisiejszych czasach 10,5 sec do 100 to dość dużo. Musze jednak pochwalić ten silnik za elastyczność, w porównaniu do np. Sandero 1.6 16v, czy wspomnianego hyundaia albo foki, to jest naprawdę dobrze!