golf 1,3 silnik sie grzeje wentylator nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam kolegów
Mam problemy z golfem 1,3 kat. 90r . Po przejechaniu kilkunastu kilometrów ok 20 temperatura silnika wzrasta ponad 90 nawet pod 100 stopni , niestety wentylator się nie włącza i auto sie gotuję. Nie mam pojęcia od czego ruszyć . Dodam, że ostatnio wymieniana była pompa wody . Niestety nie wiem czy silnik się grzał przed wymiana poniewaz kupiłem to auto niedawno specjalnie do wypraw na ryby i nie mam porównania.
Od czego zacząć i jak sprawdzić sprawność wentylatora?
pozdrawiam Paweł
Mam problemy z golfem 1,3 kat. 90r . Po przejechaniu kilkunastu kilometrów ok 20 temperatura silnika wzrasta ponad 90 nawet pod 100 stopni , niestety wentylator się nie włącza i auto sie gotuję. Nie mam pojęcia od czego ruszyć . Dodam, że ostatnio wymieniana była pompa wody . Niestety nie wiem czy silnik się grzał przed wymiana poniewaz kupiłem to auto niedawno specjalnie do wypraw na ryby i nie mam porównania.
Od czego zacząć i jak sprawdzić sprawność wentylatora?
pozdrawiam Paweł
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: golf 1,3 silnik sie grzeje wentylator nie działa
Witam. Sprawdz czy w ogóle wentylator działa. sprawdz czy czujnik działa.. Nie wiem.. wyciągnij go.. włóz we wtyczke i podgrzej czymś.. Jeszcze widziałem taką opcje że zamarzła nagrzewnica bo auto jeździł na wodzie.. gdy nie było obiegu przez nagrzewnice to silnik sie grzał na przestrzeni 10km..
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
A co to za czujnik i w którym miejscu sie znajduje ???
termowłącznik wiatraka poszukaj na dole chłodnicy dochodzą do niego przewody, połącz przewody i zobacz czy wiatrak się obudzi.
Polo... Polo... Passat .... GOOOOOOOOOOOOLF!!!!!:)
Moim zdaniem mogą być tylko 3 przyczyny:
1. Wentylator padł- podłącz na krótko i zobacz czy kręci. (coś koło 100 PLN)
2. Czujnik temperatury chłodnicy (moim zdaniem najbardziej prawdopodobne), ja tak miałem tylko w corsie. Silnik się grzał na maks. Wentylator się nie załączał. Aby sprawdzić co z wentylatorem podłączyłem go na krótko i śmigał. Termostat wykluczyłem wcześniej bo nie dawno wymieniałem. Pozosdtał tylko czujnik. Wymieniłem i było ok(koszt 30 PLN)
3. Termostat padł? Być może. Wymień razem z czujnikiem- nie zaszkodzi (też koło 30PLN)
A jak zachowuje się auto jaki kolor spalin, obroty. Może się też grzać od gdy walnięta jest uszczelka pod głowicą ale wtedy byś miał biały kolor spalin i odczuwalny spadek mocy. Powodzenia!!!
1. Wentylator padł- podłącz na krótko i zobacz czy kręci. (coś koło 100 PLN)
2. Czujnik temperatury chłodnicy (moim zdaniem najbardziej prawdopodobne), ja tak miałem tylko w corsie. Silnik się grzał na maks. Wentylator się nie załączał. Aby sprawdzić co z wentylatorem podłączyłem go na krótko i śmigał. Termostat wykluczyłem wcześniej bo nie dawno wymieniałem. Pozosdtał tylko czujnik. Wymieniłem i było ok(koszt 30 PLN)
3. Termostat padł? Być może. Wymień razem z czujnikiem- nie zaszkodzi (też koło 30PLN)
A jak zachowuje się auto jaki kolor spalin, obroty. Może się też grzać od gdy walnięta jest uszczelka pod głowicą ale wtedy byś miał biały kolor spalin i odczuwalny spadek mocy. Powodzenia!!!
drodzy koledzy tak jak sugerowaliście podłączyłem wiatrak na "krótko 1z 3 wejściem i działa tzn. kręci.
patrzyłem na ten czujnik i ma on tylko dwa wyjscia czyli bolce a we wtyczce sa trzy moze ten czujnik jest do kitu ????
patrzyłem na ten czujnik i ma on tylko dwa wyjscia czyli bolce a we wtyczce sa trzy moze ten czujnik jest do kitu ????
To będzie na 100 procent czujnik temperatury. groszowe sprawy. Przy wymianie może uciec płyn z chłodnicy więc kup sobie na zapas. Pozdrawiam
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Twoja chłodnica ma wentylator jednobiegowy. bedziesz miałtylko 2 piny... W innych wersjach (nie wiem czy to od rozmiaru chłodnicy) są 2 biegi dlatego kość ma 3 piny. W mojej mieścinie koszt czujnika 1 biegowego to 20zł a 2 biegowego 60zł!!! dlatego kupiłem chłodnice używke z czujnikiem za 30zł i mam chłodnice w zapasie
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
Też miałem takie problemy. U mnie przyczyną był bezpiecznik od wentylatora(sprawdzałeś?) i dziurawa nagrzewnica, przez którą odparowywała większość płynu. stąd po 20km już było 100 stopni a wentylator nie chodził bo miał spalony bezpiecznik.
Bezpiecznik sprawdziłem jako pierwszy i jest ok. Wymienię ten czujnik jak koledzy podpowiadają i zobaczymy jaki będzie efekt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
A ja mam taki myk ze na tych dwóch kablach do czujnika nie mam na zadnym prądu a powinien byc tak? wtedy czujnik lapie temp. z chlodnicy i przekazyje na wentylator. czyli gdzies z kabiny nie dochodzi prad tym kablem. dodam ze bezpiecznik ok i wentylator kreci stan plynu mam tez ok. moj silnik MK I 1.9 TD. gdzie szukac przyczyny??