Zalewa Świece na zimnym silniku 2.0 16V 136KM

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kamil82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamil82 » śr lut 12, 2014 12:33

Witam,

Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pisze w złym miejscu. Mam taki problem. Posiadam golfa MK 1 z silniekm 2.0 16 v 136 KM z passata. W samochodzie był założony gaz i autko bez problemu jeździło. Po odpięciu gazu zalewa silnik. Mam kilka opcji tj. czujnik halla, czujnik temperatury cieczy, regulator ciśnienia wtrysku ??. Pytam ponieważ ktoś może miał podobny problem i wie co w pierwszej kolejności należy sprawdzić. Aha, mam odpiętą sondę lambde na stałe, tzn. poprzedni właściciel jej nie zakładał.

Awatar użytkownika
marcin 78
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin 78 » sob lut 22, 2014 18:18

Gaz na mechanicznym wtrysku to złoo,pewnie rozdzielacz paliwa dał sobie spokój musisz poszukać w swojej okolicy speca od mechanicznego wtrysku a to graniczy z cudem pozdro

Był MK2 GT RP swap 16V PL jest VA GT a w tyrce T5 AXB

ozzy1979

Re: Zalewa Świece na zimnym silniku 2.0 16V 136KM

Post autor: ozzy1979 » sob lut 22, 2014 18:30

Za kolegą wyżej - silnik na mechanicznym wtrysku + lpg = ZŁOM. Do sprawdzenia masz zespół rozdzielacz paliwa/przepływomierz bo na 99% to dostało w d... Odłączenie sondy lambda też swoje robi - układ KE-Jetronic z sondą musi ją mieć. Samemu nic nie zdziałasz w tym układzie, pozostaje znalezienie fachowca od tego wtrysku (obecnie to cud). Koszty części (sprawnych w 100%, nie zaś z demobilu pod hasłem "jeździło do ostatniej chwili") to jakieś 500-1000 zł. Do tego nalezy doliczyć fachowca, który to potem ustawi.

Awatar użytkownika
Kamil82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamil82 » śr lut 26, 2014 17:25

golf mam od nie dawna i też do końca nie znałem historii. k-jetronic jest zdemontowany z audi w którym nie było ponoć gazu ? wrażenie jest takie jakby coś go dusiło.. już ma odpalić po czym gasnie, dodanie gazu jeszcze bardziej muli. Zmieniłem czujnik temperatury i nic. A czy wtrysk rozruchowy powinien dawać mgiełkę czy delikatnie lać ?
rozdzielacza nie ruszam bo jest tam trochę drobnych części no i membranka i obawiam się że może to być rozdzielacz, w każdym razie oddaję do mechanika starszej daty który zaczynała w latach kiedy k-jetronic był na porządku dziennym, może coś poradzi.

Awatar użytkownika
Kamil82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamil82 » wt kwie 15, 2014 11:04

Witam,

dla zainteresowanych na przyszłość. Problem został rozwiązany. Przeczyściłem k-jetronica w myjce ultradźwiękowej, dodatkowo założyłem filtr paliwa pomiędzy pompką paliwa ( druga pompka nie ta w baku ) a k-jetronikiem. Samochód odpala bez problemu, wtryski ładnie pracują ( słychać jak dawkują paliwo ). Jeśli zadbamy o czystośc układu wtryskowego to nie będzie żadnych problemów z tym systemem. Silnik wkręca się ładnie na obroty ( co prawda na początku falują ale to jeszcze jest wszystko do regulacji ), natomiast przy ok. 4-5 tyś. silnik dostaje masakrycznego kopa!!!

ozzy1979

Post autor: ozzy1979 » wt kwie 15, 2014 19:49

Kamil82 pisze:Jeśli zadbamy o czystośc układu wtryskowego to nie będzie żadnych problemów z tym systemem
Czystośc czystością, ale z systemem nie będzie żadnych problemów, dopóki jakis lepairz nie załozy do niego LPG! Mam dwa auta na tym układzie - oczywiście bez LPG - nie chcę innego układu zasilania benzyną.

Awatar użytkownika
Kamil82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kamil82 » śr kwie 16, 2014 20:10

Masz racje, LPG to śmierć dla takich silników, a przyjemność z jazdy bezcenna, prosta budowa i niezawodność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”