Witam wszystkich.
Wiem, że tematów z zamarzającą odmą były setki i rozwiązań tego problemu niewiele mniej. Ja również miałem ten problem i postanowiłem się z nim uporać. Kupiłem odmę podgrzewaną (całą puszką z grzałką), inny kolektor ssący, inny czujnik ciśnienia do kolektora ( stary nie pasował) i zabrałem się do pracy . Po wymianie auto chodzi bez zarzutów jednak po dłuższej trasie zauważyłem ze ubyło mi oleju więcej niż zwykle i okazało się, że wyciek jest z bagnetu. Przyjrzałem sie temu bardziej i okazuje się że po przejechaniu nawet 10 km zaczyna mi się sączyć olej. Odma jest czysta (mamy lato więc nic się nie dzieje) , uszczelki odmy nowe. Nie wiem czy to wina za dużego ciśnienia w silniku i po prostu ta odma jest niestety zła. Nie mam założonego odpowietrzenia korka oleju i zastanawiam się czy to by załatwiło sprawę. Jeżeli macie jakieś pomysły na to to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Wyrzuca olej przez bagnet po wymianie odmy 1.4 16V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czesci kupiles nowe czy uzywane?
Z tego co pamietam jesli odpowietrzenie silnika bylo w pokrywie zaworow to nie bylo przy korku wlewu oleju i na odwrot.
Z tego co pamietam jesli odpowietrzenie silnika bylo w pokrywie zaworow to nie bylo przy korku wlewu oleju i na odwrot.
Nowy typ odmy występuje z odpowietrzeniem przy korku oleju. Jak chcesz się przekonać to delikatnie poluzuj korek i zobaczysz czy dalej pluje przez bagnet.
Dzięki za pomoc. Spróbuje zobaczyć ten korek. Części kupiłem używane, ale wszystko wyczyszczone i sprawne . Podciągnąłem instalacje do podgrzewania odmy i wszystko wydawałoby się fajnie działać . Zastanawiam się jeszcze nad tym czy zamontować oryginalny adapter pod korek wlewu oleju 036 115 302N czy zrobić to samemu nawiercając w korku otwór i poprowadzić wąż z korka do zaślepionego otworu po starej odmie w obudowie filtra powietrza. Słyszałem ze ten adapter ma zaworek zwrotny ale nie wiem czy to prawda.
Adapter sam w sobie to nie ma nic poza odejściem wężyka. Dopiero na tym wężu jest zawór jednokierunkowy.
Problem rozwiązany. Niestety ten zawór jednostronny blokuje przepływ z silnika i to nie załatwiło sprawy. Musiałem go wyrzucić, dopiero wtedy olej przestał wydostawać się przez bagnet i silnik w końcu odetchnął i zaczął pracować tak jakoś równiej.