Cześć.
Przychodzę tutaj z męczącym mnie od jakiegoś czasu problemem - wcześniej problem występował czasami, a dziś już cały czas, przy każdej jeździe autem.
Samochód odpala mi bez problemu. Gdy trochę pojeżdżę, nagrzeje się do normalnej temperatury 90*C to zupełnie nagle podczas jazdy całkiem gaśnie, obroty spadają na 0 i zaczyna migać kontrolka oleju. Wtedy też nie mogę go odpalić. Rozrusznik normalnie kręci, ale silnik nie chce zapalić. Podczas takiego wydarzenia wyciągnąłem z kopułki środkowy przewód WN, zbliżyłem do masy, a kolega odpalał samochód i nie było wcale iskry
Na początku myślałem, że padła cewka zapłonowa, więc ją wymieniłem i pojechałem na jazdę próbną. Niestety sytuacja się powtórzyła, założyłem z powrotem swoją cewkę i kombinuję dalej. W internecie wyczytałem, że może to być czujnik temperatury cieczy chłodzącej, przekaźnik nr 30 no i czujnik halla.
Według treści w internecie, winowajcą najczęściej jest hall. Postanowiłem więc wymienić cały aparat zapłonowy, żeby nie bawić się w wyjmowanie samego czujnika.
Tutaj pojawia się kolejny problem. Na aparacie zapłonowym wybite mam numery 0237 520 053 / 050 905 205 AR. Ten aparat jest chyba produkcji BOSCHA, ale zupełnie nie wiem na jaki mogę go wymienić. W niedzielę planuję podjechać na giełdę samochodową i kupić jakiś używany aparat zapłonowy, ale w jaki sposób mam zgadnąć czy będzie pasował zamiast mojego?
Gaśnie podczas jazdy, miga kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony sob lis 26, 2016 10:10 przez Buruniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymien´czujnik i bedzie po problemie. Wsadzisz uzywany aparat zaplonowy a pozniej bedziesz mial powtorke z rozrywki...
Właśnie kiepsko stoję finansowo i nie chcę pakować się w koszt 250zł (czujnik) + robocizna. Liczę na to, że podmieniony aparat (a raczej czujnik w nim) nie padnie tak szybko...
Mam jeszcze opcję na chiński czujnik za 100 zł, także nie wiem czy go zakładać czy lepiej jednak używany aparat?
Mam jeszcze opcję na chiński czujnik za 100 zł, także nie wiem czy go zakładać czy lepiej jednak używany aparat?
Kupiłem używany aparat z numerami
0237 520 036
050 905 205AH
Myślicie, że podejdzie zamiast mojego?
W necie wyczytałem, że on jest do 1.8, a ja mam 1.6...
0237 520 036
050 905 205AH
Myślicie, że podejdzie zamiast mojego?
W necie wyczytałem, że on jest do 1.8, a ja mam 1.6...