Wymiana filtrów golf 1.6 75 KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, rodzice kupili mi auto, żebym miała na studia itd sami nie mają prawo jazdy więc chciałabym poradzić się was. Chciałabym wymienić filtry ( ponoć nic trudnego więc chciałbym spróbować sama, żeby zaoszczędzić pieniądze na wymianę tarcz i klocków chyba, że w tym też mi pomożecie. To od poczatku na zdjęciach opisałam filtry mam pytanie czy dobrze bo, jednak mam pewne wątpliwości...
1) Filtr powietrza i filtr kabinowy.
Czy filtr powietrza dobrze zaznaczyłam, widziałam inny temat ale to chyba w innym modelu mój jest z 95' 1.6 75 KM. Jeśli dobrze to pewnie tylko śrubki odkręcić i wymienić czy się mylę?
Natychmiast kabinowy to wiem, że dobrze delikatnie podglądnęłam i mam ten półkolisty. Więc takiego mam rozumieć ciężko znaleźć bo na allegro nie było i lepiej wymienić na prostokątny tak jak tu :> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=22121&start=0" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Teraz większy kłopot pozostaje filtr paliwa ( bo oleju wymieniony wraz z olejem ), i teraz pytanie gdzie w moim modelu powinien się znajdować, czy to to:
fotki z dalszej odległości:
Tylko jak widziałam opis wymiany był z przodu tyle, że inny silnik no i disel http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=10827" onclick="window.open(this.href);return false; i dodatkowo wychodzi z niego 4 przewody natomiast jak widać na zdjęciu u mnie są tylko 2 jeden wchodzi a 2 wychodzi stąd wątpliwości, jest tam napisane KL 2 to oznaczenie filtra który należy kupić ? . Jeśli ktoś byłby tak miły lub ostatnio wymieniał filtry prosiłabym o jakieś linki np do allegro jaki model powinien zostać zakupiony.
Poza tym przy prawym kole z przodu mam takie coś ale to chyba nie to choć to pewnie też filtr więc chciałabym się dowiedzieć jaki i czy też się wymienia:
Z góry dziękuję za pomoc :):)
PS. przepraszam, że klikalne miniatury ale ze wstawieniem w pełnym rozmiarze był problem.
1) Filtr powietrza i filtr kabinowy.
Czy filtr powietrza dobrze zaznaczyłam, widziałam inny temat ale to chyba w innym modelu mój jest z 95' 1.6 75 KM. Jeśli dobrze to pewnie tylko śrubki odkręcić i wymienić czy się mylę?
Natychmiast kabinowy to wiem, że dobrze delikatnie podglądnęłam i mam ten półkolisty. Więc takiego mam rozumieć ciężko znaleźć bo na allegro nie było i lepiej wymienić na prostokątny tak jak tu :> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=22121&start=0" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Teraz większy kłopot pozostaje filtr paliwa ( bo oleju wymieniony wraz z olejem ), i teraz pytanie gdzie w moim modelu powinien się znajdować, czy to to:
fotki z dalszej odległości:
Tylko jak widziałam opis wymiany był z przodu tyle, że inny silnik no i disel http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=10827" onclick="window.open(this.href);return false; i dodatkowo wychodzi z niego 4 przewody natomiast jak widać na zdjęciu u mnie są tylko 2 jeden wchodzi a 2 wychodzi stąd wątpliwości, jest tam napisane KL 2 to oznaczenie filtra który należy kupić ? . Jeśli ktoś byłby tak miły lub ostatnio wymieniał filtry prosiłabym o jakieś linki np do allegro jaki model powinien zostać zakupiony.
Poza tym przy prawym kole z przodu mam takie coś ale to chyba nie to choć to pewnie też filtr więc chciałabym się dowiedzieć jaki i czy też się wymienia:
Z góry dziękuję za pomoc :):)
PS. przepraszam, że klikalne miniatury ale ze wstawieniem w pełnym rozmiarze był problem.
Wszystko dobrze zaznaczone, na obudowie filtra powietrza są chyba jeszcze cyfry w jakiej kolejności przykręcać. Filtr kabinowy jeśli jest półokrągły to chyba już niedostępny i trzeba założyć zwykły płaski. Filtr paliwa to ten na dole przy prawym tylnym kole, jeśli to fotki z Twojego auta to oprócz filtra musisz sobie jeszcze opaski zaciskowe dokupić, bo te co są, są w sumie jednorazowe. Na ostatniej fotce masz pochłaniacz oparów paliwa, jego się nie wymienia.
Siemka!
1. Tak dobrze zaznaczyłaś: filtr powietrza odkręcasz śrubki i zakładasz nowy, co do kabinowego to jest tam gdzie pokazałaś ale zawsze wymienialem prostokątny.
2. To pod spodem też dobrze zaznaczyłaś filtr paliwa, co do jego kupna idziesz do sklepa i mówisz taki rok taki silnik i dostajesz nowy filterek, a jak byś nie była pewna czy to ten możesz odpisac nazwę albo wyciągnąć i iść z nim do sklepu.
To co pokazałaś pod maską to jest chyba podciśnienie ale nie jestem pewny.
1. Tak dobrze zaznaczyłaś: filtr powietrza odkręcasz śrubki i zakładasz nowy, co do kabinowego to jest tam gdzie pokazałaś ale zawsze wymienialem prostokątny.
2. To pod spodem też dobrze zaznaczyłaś filtr paliwa, co do jego kupna idziesz do sklepa i mówisz taki rok taki silnik i dostajesz nowy filterek, a jak byś nie była pewna czy to ten możesz odpisac nazwę albo wyciągnąć i iść z nim do sklepu.
To co pokazałaś pod maską to jest chyba podciśnienie ale nie jestem pewny.
Re: Wymiana filtrów golf 1.6 75 KM
Obudowa filtra powietrza jest przykręcana na śruby z łbem torx więc możesz nie mieć takiej końcówki, ale jak masz to w 3 minutki wymienisz. Uważaj na wężyki podciśnienia z tyłu bo jak się wysuną i nie podłączysz to obroty będą nierówne.
Poza filtrami to jeszcze rozrząd wypada zmienić po zakupie i olej wraz z filtrem.
Może napisz skąd jesteś to ktoś z forumowiczów zapewne pomoże Ci przy wymianach.
Poza filtrami to jeszcze rozrząd wypada zmienić po zakupie i olej wraz z filtrem.
Może napisz skąd jesteś to ktoś z forumowiczów zapewne pomoże Ci przy wymianach.
-
- Nowicjusz
Masz na myśli tą obudowę w której jest filtr jako tą opaskę ;>DaroW pisze:Wszystko dobrze zaznaczone, na obudowie filtra powietrza są chyba jeszcze cyfry w jakiej kolejności przykręcać. Filtr kabinowy jeśli jest półokrągły to chyba już niedostępny i trzeba założyć zwykły płaski. Filtr paliwa to ten na dole przy prawym tylnym kole, jeśli to fotki z Twojego auta to oprócz filtra musisz sobie jeszcze opaski zaciskowe dokupić, bo te co są, są w sumie jednorazowe. Na ostatniej fotce masz pochłaniacz oparów paliwa, jego się nie wymienia.
Końcówki nie mam ale spróbuję zdjąć. Natomiast w kwestii uważania na wężyk podciśnienia to tyczy się filtra powietrza czy paliwa bo trochę się zagubiłamadamwwy pisze:Obudowa filtra powietrza jest przykręcana na śruby z łbem torx więc możesz nie mieć takiej końcówki, ale jak masz to w 3 minutki wymienisz. Uważaj na wężyki podciśnienia z tyłu bo jak się wysuną i nie podłączysz to obroty będą nierówne.
Musiałam nie wpisać skąd jestem okolice Głuchołaz ( woj opolskie)
Z tyłu obudowy filtra powietrza, trochę niżej niż ten odkręcany dekiel masz wężyki, chodzi o to, że jak byś tam wsadziła rękę niechcący to łatwo je zsunąć. Niby nie powinny, ale znam 2 przypadki jak ktoś podczas wymiany filtra je zsunął i nie wiedział co się dzieje, że po wymianie tak syczy silnik
Przy wymianie filtra paliwa poleci Ci z niego trochę benzyny więc najlepiej sobie coś pod niego podstawić, poluzować obydwie opaski i odkręcić obejmę, wyciągnąć z niej filtr, zdjąć jeden przewód i poczekać chwilę aż benzyna spłynie do naczynia, odkręcić drugi przewód i filtr wyjęty. Czasem przewody ciężko schodzą z filtra i trzeba je troszkę podważyć, tylko niczym ostrym, żeby ich nie przeciąć. Jak wymieniałem w Oplu Fronterze filtr paliwa to musiałem te kawałki przewodów co były na filtrze odciąć bo nie było szans ich zdjąć
Wszystkie ABU miały taki filtr powietrza?? Bo jak ja miałem Golfa III 1.6 ABU z 1993r to miał prostokątny? Bo poza moim nigdy nie widziałem takiego z tym silnikem.
Przy wymianie filtra paliwa poleci Ci z niego trochę benzyny więc najlepiej sobie coś pod niego podstawić, poluzować obydwie opaski i odkręcić obejmę, wyciągnąć z niej filtr, zdjąć jeden przewód i poczekać chwilę aż benzyna spłynie do naczynia, odkręcić drugi przewód i filtr wyjęty. Czasem przewody ciężko schodzą z filtra i trzeba je troszkę podważyć, tylko niczym ostrym, żeby ich nie przeciąć. Jak wymieniałem w Oplu Fronterze filtr paliwa to musiałem te kawałki przewodów co były na filtrze odciąć bo nie było szans ich zdjąć
Wszystkie ABU miały taki filtr powietrza?? Bo jak ja miałem Golfa III 1.6 ABU z 1993r to miał prostokątny? Bo poza moim nigdy nie widziałem takiego z tym silnikem.
Nie, miałem na myśli opaski zaciskowe na przewodach paliwowych do filtra, te co masz są z zasady jednorazowe, można co prawda je rozgiąć i później po założeniu nowego filtra paliwa zacisnąć, ale prościej będzie kupić dwie małe opaski skręcane.lola17171717 pisze:Masz na myśli tą obudowę w której jest filtr jako tą opaskę ;>
Witam,
to silnik AEE,
filtry zaznaczone dobrze, z wyjątkiem ostatniego zdjęcia-to fachowo-zbiornik węgla aktywnego/magnetyzer- i tego nie ruszamy!
Tak jak już ktoś tu prawidłowo napisał filtr paliwa na wyjściu i wejściu może mieć opaski zaciskowe-rozgiąć, zdjąć, wyrzucić i założyć skręcane:
Teraz filtry i fabryczne ich numery (będzie łatwiej z zakupem):
-filtr powietrza-032 129 620 AB
-filtr paliwa-1H0 201 511A(tutaj tylko BOSCH'a najlepiej mieści się w ramkę)
Co do filtra kabinowego-to czy jest on tam faktycznie, czy tylko kratkowana osłona-półokrągła nad dmuchawą-w takim wypadku nie stosuje się filtra. Jedyny kabinowy to prostokątny z taką też ramką:
Polecam też wymienić olej i filtr oleju-030 115 561 AB
A możesz kupić tu: http://www.motoneo.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale taniej i bez kosztów przesyłki w każdym sklepie.
to silnik AEE,
filtry zaznaczone dobrze, z wyjątkiem ostatniego zdjęcia-to fachowo-zbiornik węgla aktywnego/magnetyzer- i tego nie ruszamy!
Tak jak już ktoś tu prawidłowo napisał filtr paliwa na wyjściu i wejściu może mieć opaski zaciskowe-rozgiąć, zdjąć, wyrzucić i założyć skręcane:
Teraz filtry i fabryczne ich numery (będzie łatwiej z zakupem):
-filtr powietrza-032 129 620 AB
-filtr paliwa-1H0 201 511A(tutaj tylko BOSCH'a najlepiej mieści się w ramkę)
Co do filtra kabinowego-to czy jest on tam faktycznie, czy tylko kratkowana osłona-półokrągła nad dmuchawą-w takim wypadku nie stosuje się filtra. Jedyny kabinowy to prostokątny z taką też ramką:
Polecam też wymienić olej i filtr oleju-030 115 561 AB
A możesz kupić tu: http://www.motoneo.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale taniej i bez kosztów przesyłki w każdym sklepie.
-
- Nowicjusz
Wracając jeszcze do filtrów bo brakowało mi 1 śrubki od filtra powietrza kupował ktoś może na allegro lub jakimś sklepie internetowym bo w motoryzacyjnych ani innych sklepach gdzie mogłaby być nie znalazłam
W ASO kosztuje 3,94pln/szt.-blachowkręt z łbem soczewkowym.
Do osłony górnej są 4 o wymiarach 5x82x21,5, i 4-5x41x19
Pewnie da się dopasować jakiś zwykły blachowkręt.
Do osłony górnej są 4 o wymiarach 5x82x21,5, i 4-5x41x19
Pewnie da się dopasować jakiś zwykły blachowkręt.
-
- Nowicjusz
No nic poszukam gdzieś bo do ASO to ponad 60 km mam a póki co się do opola nie wybieram a zamówić nigdzie takiej opcji nie widzę bo pewnie nie ma