[inny] polo 6r 1,2 zbyt bogata mieszanka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
[inny] polo 6r 1,2 zbyt bogata mieszanka
Witam, mam taki problem z polo 6R 1,2 a mianowicie zbyt bogata mieszanka
VCDS wyrzuca błąd
16882 - Korekcja czujnikiem tlenu (Lambda) za katalizatorem; zespół 1
P2097 00 [237] - za bogata
ogólnie po kupnie auta, został przeprowadzony serwis auta, oleje, filtry, świece
Podejrzewam, że już poprzedni właściciel się z tym problemem bujał, błąd nie wyskakuje za każdym razem, czasami potrafi przejeździć 2 tygodnie i błędu nie wyrzuca.
ja od siebie po kupnie auta wymieniłem filtr powietrza, filtr paliwa, świece, podmieniłem też sondę lambda na używkę ori, bo poprzedni właściciel wymieniał nie wiadomo na co, problem dalej jest,
Auto trafiło do mechanika, posprawdzał wszytko, między innymi. kompresje, sonde lambdę- pracuje poprawenie, ciśnienie paliwa, wyczyścił i zaadoptował przepustnice, wymienił map sensor na nowy i zaworek zwrotni od filtra węglowego- był uszkodzony.
problem dalej wrócił.
Sprawdziłem jeszcze zadymiarą szczelność wydechu- nieszczelność jest ale na końcowym wydechu za puszką, i minimalnie na środku na łączenie, nie sądzę ze ma to jakiś wpływ. Najważniejsze, przed sondami-nie wiedziałem żeby była nieszczelność, nigdzie też okopcone nie było.
Ja pomysłów nie mam, mechanik mówił, żeby spróbować wgrać nowe oprogramowanie- może ktoś przed sprzedażą nagrzewał żeby check się nie świecił
Może ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić?
VCDS wyrzuca błąd
16882 - Korekcja czujnikiem tlenu (Lambda) za katalizatorem; zespół 1
P2097 00 [237] - za bogata
ogólnie po kupnie auta, został przeprowadzony serwis auta, oleje, filtry, świece
Podejrzewam, że już poprzedni właściciel się z tym problemem bujał, błąd nie wyskakuje za każdym razem, czasami potrafi przejeździć 2 tygodnie i błędu nie wyrzuca.
ja od siebie po kupnie auta wymieniłem filtr powietrza, filtr paliwa, świece, podmieniłem też sondę lambda na używkę ori, bo poprzedni właściciel wymieniał nie wiadomo na co, problem dalej jest,
Auto trafiło do mechanika, posprawdzał wszytko, między innymi. kompresje, sonde lambdę- pracuje poprawenie, ciśnienie paliwa, wyczyścił i zaadoptował przepustnice, wymienił map sensor na nowy i zaworek zwrotni od filtra węglowego- był uszkodzony.
problem dalej wrócił.
Sprawdziłem jeszcze zadymiarą szczelność wydechu- nieszczelność jest ale na końcowym wydechu za puszką, i minimalnie na środku na łączenie, nie sądzę ze ma to jakiś wpływ. Najważniejsze, przed sondami-nie wiedziałem żeby była nieszczelność, nigdzie też okopcone nie było.
Ja pomysłów nie mam, mechanik mówił, żeby spróbować wgrać nowe oprogramowanie- może ktoś przed sprzedażą nagrzewał żeby check się nie świecił
Może ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić?
[inny] Re: polo 6r 1,2 zbyt bogata mieszanka
Pewnie katalizator skończył żywot. Sonda za katem sygnalizuje że jest za bogato czyli nie dopala w kacie.
-
- Forum Master
Kurcze, przebieg auta okoł 140tyś i już kat by się poddał?
VDSC nie powinien wyrzucać błędów P0420 czyli ze kat nie sprawny ?
co radzisz w ciemno jakaś używkę brać?
VDSC nie powinien wyrzucać błędów P0420 czyli ze kat nie sprawny ?
co radzisz w ciemno jakaś używkę brać?
Można przeprowadzić vcds tzw testy sondy i katalizatora. Jak wyjdzie ok to trzeba szukać we wcześniejszym etapie wydechu.
-
- Forum Master
Tak jak pisałem, zadymiarą atakowałem wydech, przed sondami zadymiara nic nie pokazała, ale też nic nie było okopcone, nieszczelność można wykluczyć.
VCDS jeszcze sondy sprawdzę, choć mechanik sprawdzał i są niby ok, a kata jak się vcds-sprawdza?
VCDS jeszcze sondy sprawdzę, choć mechanik sprawdzał i są niby ok, a kata jak się vcds-sprawdza?
Generalnie fajnie by było żebys trafił że ten błąd by w jakimś momencie wyskakiwał cały czas. W sensie po wykasowaniu zaraz wracal np po jakimś przegazowaniu itp. Wtedy bym od razu jechał na skp i wspinał się w wydech i sprawdził analizę spalin. Jeśli będzie się pokrywać błąd za bogatego składu z tym że sonda w wydechu też to wskazuje to wiesz ze faktycznie coś jest nie tak. Bo. Może być też tak że pokazuje że niby jest bogato a w rzeczywistości bywa nawet odwrotnie czyli że uboga mieszanka. Wtedy stawiasz na uszkodzony ecm, lub lambdy, kat.
Odme odpinales i tak robiłeś jazdę próbną? Może odma wali olejem w dolot.
Odme odpinales i tak robiłeś jazdę próbną? Może odma wali olejem w dolot.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Forum Master
niestety nie mam na co dzień dostępu do auta/ auto siostry- także nie potafie stwierdzić w jakich warunkach wyskakuje błąd.
Na pewni mieszanka za bogata, bo jak wykręcałem świece to były mokre
Na pewni mieszanka za bogata, bo jak wykręcałem świece to były mokre
Kata się weryfikuje z tego co pamiętam w basic settings potem grupa chyba 036 lub 037. Trzeba nagrzać kata do min 300st i potem chyba trzeba było trzymać silnik na obrotach pow 2500. Nie pamiętam dokładnie już. Najlepiej jakby dorwal serwisówkę od tego silnika.
-
- Forum Master
Dzisiaj miałem chwile, zrobiony test sond, za i przed katalizatorem, obie wyszły ok, zrobiłem sprawność kata, wyszło ze katalizator nie ok.
Dodatkowo wyrzuciło błąd, za mała skuteczność Katalizatora
6093 - System katalizatora; zespół 1
P0420 00 [039] - za mała skuteczność
Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błêdów
https://zapodaj.net/plik-js5AF7f6fK
Czyli wychodzi, że trzeba szukać katalizatora? czy mogę jeszcze coś sprawdzić?
Katalizator jakiś zamiennik? czy szukać używki?
Dodatkowo wyrzuciło błąd, za mała skuteczność Katalizatora
6093 - System katalizatora; zespół 1
P0420 00 [039] - za mała skuteczność
Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błêdów
https://zapodaj.net/plik-js5AF7f6fK
Czyli wychodzi, że trzeba szukać katalizatora? czy mogę jeszcze coś sprawdzić?
Katalizator jakiś zamiennik? czy szukać używki?
Można wsadzic zamiennik byleby był zgodny z normą jaką masz dla auta....zapewne euro4 skoro masz 2 sondy.