[MK2] Instalacja MFA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
mam pytanie. czy po podłączeniu samego wezyka wskazówka u góry licznika powinna pokazywac spalanie? nie mam manetki od mfa i czujników temp ale wydaje mi sie ze sygnał z predkosciomierza i obrotomierza + podcisnienie to ta wskazówka powinna sie wychylic. prosze o odpowiedz
zegary jak na zdjeciu załaczonym przez kolege
zegary jak na zdjeciu załaczonym przez kolege
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
powinno wskazywać miałem taki sam licznik tylko bez MFA.artur1902 pisze:czy po podłączeniu samego wężyka wskazówka u góry licznika powinna pokazywać spalanie?
Przy okazji chciałem dorzucić fotki przełącznika MFA własnej konstrukcji plus schemat
z zewnątrz wygląda to tak (szybko robione ale działa)
ori schemat i mój
widok z tylu przełącznika
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- tauka
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
W zaworze zwrotnym masz dwa wyjści zaślepione kapturkami zielonymi. Jeden kapurek ściągasz i podłaczasz węzyk. A jak nie masz w zaporze zwrotnym tych wyjść, to załóz zawór od jakiegoś innego golfa co ma i wtedy masz problem z głowy.artur1902 pisze:a słuchajcie gdzie podpiac ten wezyk w moim 1.3 mh? musze jakis trójnik załozyc na przewodzie od serwa? ale gdzie przed czy za zaworem zwrotnym?
Wiecie może jakim termistorem można zastąpić czujnik temperatury zewnętrznej w mfa golf II ?? Podobno przy temp. 17stopni C jego rezystancja wynosi ok. 3,5k ?
Jak możecie to podajcie rezystancje znamionową tego elementu.Taką rezystancje mierzy się przy temperaturze 25stopniC
Jak możecie to podajcie rezystancje znamionową tego elementu.Taką rezystancje mierzy się przy temperaturze 25stopniC
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 20:31 przez grzes0407, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Możesz dać namiary na te termistory, również miałem 2x 1k? równolegle i temp.była kosmos mega przekłamania więcej czynników danego termistora musi wpływać na toDioda83 pisze:Ja mam wstawione dwa termistory 1kΩ połączone równolegle co daje 500Ω, co prawda na oko oceniam, że przekłamuje o +/- 2°C ale tragedii nie ma
Tutaj sie nie zgodzę, termistory występują w 2 rodzajach : NTC i PTC. Rezystory typu ntc charakteryzują się tym że wraz ze wzrostem temperatury rezystancja tego elementu spada natomiast termistory ptc wraz ze wzrostem temperatury zwiększają swoją rezystancje.Dioda83 pisze:Niełatwa to sprawa, na samym termistorze nie ma nic poza wielkością oporu czyli 1kΩ, termistory kupowałem w sklepie elektronicznym, cóż mogę więcej dodać...
- Dioda83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
oczywiście nie da się zaprzeczyć... ale tak jak pisałem powyżej z samego symbolu (dokładnie) 1k ciężko określić czy jest to NTC czy PTC, w wolnej chwili postaram się zmierzyć jak zachowuje się rezystancja przy zmianie temperatury i podzielę się z kolegamigrzes0407 pisze:Tutaj sie nie zgodzę, termistory występują w 2 rodzajach : NTC i PTC. Rezystory typu ntc charakteryzują się tym że wraz ze wzrostem temperatury rezystancja tego elementu spada natomiast termistory ptc wraz ze wzrostem temperatury zwiększają swoją rezystancje.
Za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięcznyDioda83 pisze: oczywiście nie da się zaprzeczyć... ale tak jak pisałem powyżej z samego symbolu (dokładnie) 1k ciężko określić czy jest to NTC czy PTC, w wolnej chwili postaram się zmierzyć jak zachowuje się rezystancja przy zmianie temperatury i podzielę się z kolegami