Ponieważ na forum były pytania, na temat zepsutego oświetlenia w bagażniku, więc przy okazji, że mi się też popsuło powstał ten fotoopis.
Konstrukcja włącznika czyli głównej przyczyny usterki jest prosta jak budowa cepa i tam nie ma się co popsuć. Jedyną przyczyną mogą być zaśnieżałe styki.
UWAGA
Zanim zaczniesz cokolwiek rozbierać, najpierw sprawdź żaróweczkę, styki tych blaszek co trzymają żarówkę i styki kostki co wchodzi do lampki, czy nie są zaśnieżałe.
1. Odkręcamy śrubkę mocującą osłonę klapy umieszczoną w rączce osłony
2. Teraz osłona trzyma się tylko na wciskach. Podważamy ją (można palcami) i wyciągamy z wcisków.
3. Wyciągamy teraz wtyczkę wchodzącą do kostki włącznika w zamku.
UWAGA
Teraz zewrzyj piny wcześniej wyciągniętej wtyczki i sprawdź, czy lampka się zaświeci. Jeżeli nie to znaczy, że można przerwać dalsze kroki, gdyż nie jest to wina włącznika, tylko przyczyna leży gdzie indziej. (prawdopodobnie przerwany przewód)
Jeżeli po zwarciu lampka się zaświeciła, to czyścimy styki w kostce od włącznika w zamku, bo mogły być zaśnierzałe i wsadzamy wtyczkę z powrotem. Jeżeli lampka dalej nie świeci to wyciągamy kostkę z powrotem i przechodzimy do kroku 4.
4. Wyciągamy drut z tego białego ustrojstwa w "klamce". (ostrożnie bo to białe ustrojstwo jest delikatne i jak się połamie to potem jest ciężko to dostać)
5. Odkręcamy śruby mocujące zamek do klapy (klucz imbusowy nr 6) (zaopatrzcie sie w naprawdę dobry klucz, bo imbusy kupione za 2 zł w IKEA są za miękkie i mogą nie dać rady)
6. Wkładamy coś płaskiego w wskazany otwór i wyciągamy włącznik z zamka
7. Wypychamy bolec trzymający mechanizm włącznika (uwaga na sprężynkę. Ja swojej szukałem przez około godzinę )
8. Po rozebraniu włącznika czyścimy wskazaną blaszkę i styki (prawdopodobnie były zaśnieżałe co było przyczyną nie świecenia się lampki w bagażniku)
9. Wkładamy teraz bolec w otwór od tego "gibającego" się "trójkąta" i nakładamy spowrotem spręzynkę
10. Złożenie włącznika odbywa się inna drogą niż rozbiórka. Poskładane wcześniej "gibadło" wciskamy od góry (dosyć ciężko wchodzi)
Po poskładaniu wszystkiego do kupy efekt jest następujący
Przyjemnej pracy i powodzenia .
[mk3]Fotoopis jak naprawić oświetlenie bagażnika.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
[mk3]Fotoopis jak naprawić oświetlenie bagażnika.
Ostatnio zmieniony sob cze 07, 2008 01:06 przez Bednarus, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: [mk3]Fotoopis jak naprawić oświetlenie bagażnika.
Witam,
Super fotoopis, wielkie dzięki, niestety muszę skorzystać .
Ale mam 2 małe kłopoty:
Ale nie chodzi o to, że śrubka się zgubiła. Po prostu jej tam nigdy nie było - jakoś inaczej skonstruowana rączka.
Super fotoopis, wielkie dzięki, niestety muszę skorzystać .
Ale mam 2 małe kłopoty:
A co zrobić jak w rączce nie ma śrubki??? (Nie chciałbym czegoś połamać).
Ale nie chodzi o to, że śrubka się zgubiła. Po prostu jej tam nigdy nie było - jakoś inaczej skonstruowana rączka.
A co zrobić jeśli klucz wytrzymał, a śruba zaczęła się niszczyć (otwór na klucz się rozgina) i ni cholery nie chce zacząć się odkręcać??? Kombinerkami też tej śruby nie da się złapać niestety...Bednarus pisze: 5. Odkręcamy śruby mocujące zamek do klapy (klucz imbusowy nr 6) (zaopatrzcie sie w naprawdę dobry klucz, bo imbusy kupione za 2 zł w IKEA są za miękkie i mogą nie dać rady)
Obrazek
jesli w raczce nie ma srubki to siedzi na samych zatrzaskach bo innecyh srubek mocujacy nie ma wiec podkarcz lekko srubokretem i musi odejsc...
robiłem to wg tej porady i mysle ze miałes zbyt kiepiskie klucze...albo za mało siły w to wkladałe i klucz ci srube zejchał... ja to robiłem wkretarka bo klucz nie dawał rady trzeba sie tylko było mocno dostawic... zalej to moze wd 40 z 2 razy... i wlóz klucz i postukaj mlotkiem po nim moze troche zelzy...
robiłem to wg tej porady i mysle ze miałes zbyt kiepiskie klucze...albo za mało siły w to wkladałe i klucz ci srube zejchał... ja to robiłem wkretarka bo klucz nie dawał rady trzeba sie tylko było mocno dostawic... zalej to moze wd 40 z 2 razy... i wlóz klucz i postukaj mlotkiem po nim moze troche zelzy...
lampka w bagażniku
Witam. Ja też mam problem w tym temacie. Mianowicie moja lampka w bagażniku świeci się mimo tego że jest on zamknięty. Nawet odłączenie przewodów od zamka nic nie daje. Próbowałem też zmostkować te przewody ale też nie gaśnie lampka. Pozdrawiam