Dzisiaj rozebrałem i wydobyłem na światło dzienne zamek tylnej klapy. Mam uszkodzony styk w zamku odpowiedzialny za wyłapanie faktu otwarcia klapy, a co za tym idzie nie działa mi oświetlenie w bagażniku. Jest to dość uciążliwe chcąc coś w nim znaleźć w nieoświetlonym garażu. Po rozkręceniu na części pierwsze, wyczyszczeniu i przesmarowaniu wkładki i całego mechanizmu zamka wymontowałem wadliwy styk (nie jest to mikrostyk jak w przypadku zamka drzwi), nie bardzo jest co z niego ratować więc może jest ktoś kto się orientujecie gdzie mogę dostać taki styk (oznaczenie styku: helag 048/1). Jeżeli nic takiego nie istnieje to zrobię tak jak
dominiks1980
zikr6 pisze:Do mikrostyku dochodzi wtyczka z 3 przewodami,Ty podłączyłeś 2 przewody.Do czego jest trzeci przewód?
Ja to widzę tak, do styku dochodzą trzy kabelki, brązowo-czarny, brązowy i brązowo-niebieski. Połączenie brązowego i brązowo-niebieskiego daje nam zapalenie się lampki w bagażniku. Co do drugiej kombinacji czyli brązowego i brązowo-czarnego to jest to według mnie połączenie odpowiedzialne za kontrolkę. Oczywiście mówię o oryginale.
Oryginalny styk jest skonstruowany tak, że działa na dwa razy, tzn. w pierwszej kolejności są zwierane styki odpowiedzialne za kontrolkę a następnie te odpowiedzialne za oświetlenie bagażnika. Jest to tak pomyślane co by nam oświetlenie bagażnika nie wyczerpało akumulatora przy niedomkniętej klapie.
A jeśli chodzi Ci o ten mikrostyk, który zamontował
dominiks1980 to są tam przy nim trzy piny (1,2,3). I tak, w swobodnym położeniu styki 1 i 2 są zwarte a 1 i 3 rozwarte, po zmianie stanu mikrostyku 1 i 2 są rozwarte a 1 i 3 zwarte. Nie da się więc w pełni zastąpić oryginału, tak więc aby odwzorować po części oryginał połączył bym styk 1 z kabelkiem koloru brązowego a styk 3 z pozostałą dwójką czyli brązowo-czarnym i brązowo-niebieskim. Styk 2 pozostawił bym wolny (a konkretnie bym go wyeliminował).