MK4 - 1,4 - wymiana gałki na inną np drewnianą
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
temat zakładam chociaż już mnie nie dotyczy ale.. wiem że kilka osób chciało zmienić gałkę na inną z mocniejszej wersji i zawsze uzyskiwało odpowiedź że nie pasuje bo inna średnica jest drążka. Ponieważ zachorowałem na zmianę mieszka z ramką chrom (orginał nie podróba) trafiłem na allegro gałkę drewnianą 6 biegów z mieszkiem. Przyszła no i faktycznie inna średnica.
Krótkie oględziny i wyszła prawda - gałki zewnętrznie są identyczne ale.. wewnątrz wklejony jest plastik który odpowiada z mocowanie na drążku i .. ten plastik trzeba z drewnianej wydłubać a orginalną którą posiadaliśmy gałkę zniszczyć odzyskując potrzebny plastik. Następnie dokonujemy zamiany plastików - nasz z 1,4 wklejamy do środka gałki - oczywiście - idealnie nie pasował - szlifiereczka i zmiana górnej części a dokładniej średnicy na taką jak w mocniejszej wersji i klej. Teraz pozostał problem - ilość biegów - potrzeba 5 a ja miałem na gałce 6 - podważamy i odrywamy kółko z ilością biegów - wklejamy ze starej gałki.
Żałuję że podczas pracy nie zrobiłem fotek więc dam tylko kilka
to jest element wydłubany z zakupionej gałki (gałka oczywiście nie uszkodzona)
Krótkie oględziny i wyszła prawda - gałki zewnętrznie są identyczne ale.. wewnątrz wklejony jest plastik który odpowiada z mocowanie na drążku i .. ten plastik trzeba z drewnianej wydłubać a orginalną którą posiadaliśmy gałkę zniszczyć odzyskując potrzebny plastik. Następnie dokonujemy zamiany plastików - nasz z 1,4 wklejamy do środka gałki - oczywiście - idealnie nie pasował - szlifiereczka i zmiana górnej części a dokładniej średnicy na taką jak w mocniejszej wersji i klej. Teraz pozostał problem - ilość biegów - potrzeba 5 a ja miałem na gałce 6 - podważamy i odrywamy kółko z ilością biegów - wklejamy ze starej gałki.
Żałuję że podczas pracy nie zrobiłem fotek więc dam tylko kilka
to jest element wydłubany z zakupionej gałki (gałka oczywiście nie uszkodzona)
nom - sam zamontowałem a teraz już gratki czekają żeby zrobić to w szwagra golfie 1,4lukjar7 pisze:masz w 1.4 climatronic greg ??
webasto też mam i grzane siedzenia i lusterko fotochrom - jeszcze elektryka szyb (ukończyć + centralny) oraz w końcu znaleźć pełny fis i będzie pełnia tego co bym chciał mieć w nim
Ostatnio zmieniony ndz wrz 14, 2008 11:17 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam pytanko odnośnie wymiany samego kółka z układem biegów na gałce. U mnie ten pierścień pseudochromowy się wykruszył, i wygląda obskurnie.. Czy można to wymienić bez wymiany gałki, czy to się da jako całość podważyć i wymienić na nowe? Podejrzewam, że musiał bym szukać używki, bo ori nie sprzedają samego tego elementu..
- thomas1919
- Ma gadane
- Kontakt:
Cześć Grzegorz. Jesteś w stanie podać nr katalogowy srebrnej ramki lub kpl z mieszkiem jeśli są połączone na stałe?
Udało mi się znaleźć tylko do paska W8 - http://www.passatplus.de/umbauteile/sch ... tknauf.htm
Udało mi się znaleźć tylko do paska W8 - http://www.passatplus.de/umbauteile/sch ... tknauf.htm
Ostatnio zmieniony pn sie 17, 2009 10:01 przez thomas1919, łącznie zmieniany 3 razy.
- mateuszeksz
- Nowicjusz
Ja u siebie miałem jakąś tandetną gałkę. Kupiłem używkę oryginalnej jednak średnica za duża. Znacie inne sposoby montażu gałki?
Re: MK4 - 1,4 - wymiana gałki na inną np drewnianą
witam jestem przed zmiana mieszka w golfie 4 z 99 roku. Wyjalem ramke i wedlug instrukcji trzeba rozciagnac metalowa czesc na okolo zeby ja powiekszyc ze niby ma sie zsunac po drazku i to mi umozliwi odkrecenie? galki i zalozenie mieszka? mam problem z ta metalowa czescia czy mam srubokretem w ta odstajaca czesc rozciagac to ? troche mi sie to wydaje ciezkie + zeby to pozniej zlozyc dobrze
Bayern ist Meister
Witam ponownie dzis rozwalilem pierscien ale te czesci nadal trzymaja rownie mocno jak z nim. trzyma to na jakies zatrzaski ale nie wiem ktora czesc od ktorej probowac i JAK odseparowac.
ktora czesc czy te zaznaczona na czerwono czy niebiesko od siebie teraz musze odciagnac i jak to zrobic bo te zaczepy naprawde mocno trzymaja
ktora czesc czy te zaznaczona na czerwono czy niebiesko od siebie teraz musze odciagnac i jak to zrobic bo te zaczepy naprawde mocno trzymaja
Bayern ist Meister