Otworzy sie, otworzy. Tylko, ze najpierw termostat musi sie caly zagrzac, a chwile to potrwa. Mozesz wrzucic termostat nawet do wrzatku 100C, a i tak sie nie otworzy, dopiero zacznie to robic po dluzszej chwili. A jak temperatura spadnie, a woda dosc szybko w szklance straci temperature (ponizej temp otwarcia), trzeba znowu zalac wrzatkiem. Gwoli scislosci, sam sprawdzalem swoj stary termostat w szklance czy sie otwiera, i otwieral sie (tylko, ze robil to za szybko i byl krzywy na trzpieniu - puszczal bokiem). Cisnienie bylo atmosferycznekemer85 pisze:i nie prawdą jest to, że w szklance z gorącą wodą powinien się otworzyć. Kupiłem go w sklepie na miejscu i za poradą wyczytaną tu na forum włożyłem go do gorącej wody i nic, więc pojechałem do sklepu by go oddać a tu uprzejmy Pan mówi, że nie tylko temperatura ale i ciśnienie jest potrzebne do otwarcia termostatu.
Cisnienie w ukladzie nie powoduje otwarcia termostatu, a jedynie zgodnie z prawami termodynamiki powoduje to, ze czynnik chlodzacy (plyn) wrze w wyzszej temperaturze niz w cisnieniu atmosferycznym. Wiec wlewajac sama wode do ukladu chlodzenia bedzie ona wrzala nie w 100C a w temp wyzszej niz 100C.