MK4 Wymiana termostatu 1.9TDI
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
jeszcze jedno, te dwie śruby od króćca przykręcać na zasadzie "ile się da"? Czy trzeba uważać by nie zerwać gwintu. Nie mam klucza dynamometrycznego.
1,9 TDI, ALH, 90KM - MKIV, L041
wymieniłem wczoraj. Nie wiem czemu ale dużo płynu poszło z silnika ale płyn 2 lata temu zmieniłem więc jest okazja na wymianę na nowy. Druga sprawa - króciec wyszedł sam ale termostat został. Połamały mi się te plastikowe kołeczki w króćcu ale jak to ktoś pisał chyba nie ma znaczenia. Dziś próba generalna, zobaczę jak nowy termostat się spisuje.
przy wyciąganiu króćca nadłamały się te 2 kołeczki w środku. NIe odpadły ale się ruszały i tak zakręciłem. Teraz się jeszcze zastanawiam czy lepiej odkręcić i je urwać bo jak się same oderwą i wpadną w obieg? Czy się tym nie przejmować.
wymieniłem dziś termostat w silniku o kodzie AJM.
Tą czarna kule zdjąłem wg opisu w pierwszym poście. Imbusem rozmiar 8. A do demontarzu króćca nie demontowałem nic więcej. Górną śrubę odkreciłem małą grzechotką z nasadką nr 10 a dolną próbowałem tak samo ale za pomocą elastycznej przedłużki. Ale moja przedłużka jest już zmęczona i musiałem wymyślić inny patent.
i tym oto sposobem silnik znowu nagrzewa się do temp. 90st C
Tą czarna kule zdjąłem wg opisu w pierwszym poście. Imbusem rozmiar 8. A do demontarzu króćca nie demontowałem nic więcej. Górną śrubę odkreciłem małą grzechotką z nasadką nr 10 a dolną próbowałem tak samo ale za pomocą elastycznej przedłużki. Ale moja przedłużka jest już zmęczona i musiałem wymyślić inny patent.
i tym oto sposobem silnik znowu nagrzewa się do temp. 90st C
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: MK4 Wymiana termostatu 1.9TDI
Witam,
silnika ASV 1.9 TDI wczoraj jechałem trasę prawie 500 km i wskazówka stale stoi między 85-88 stopni (tak na oko po wskaźniku). Temperatura zewnętrzna około 8 stopni. Termostat do wymiany czy te silnika tak mają w zimie? Bo z tego co sprawdzałem termostaty dostępne do tego modelu to wszystkie mają temperaturę otwarcia na poziomie 87 stopni.
Termostat jakiej firmy brać Automega , Topran, Stahler, Vemo, Wahler, Febi, Gates, Facet?
silnika ASV 1.9 TDI wczoraj jechałem trasę prawie 500 km i wskazówka stale stoi między 85-88 stopni (tak na oko po wskaźniku). Temperatura zewnętrzna około 8 stopni. Termostat do wymiany czy te silnika tak mają w zimie? Bo z tego co sprawdzałem termostaty dostępne do tego modelu to wszystkie mają temperaturę otwarcia na poziomie 87 stopni.
Termostat jakiej firmy brać Automega , Topran, Stahler, Vemo, Wahler, Febi, Gates, Facet?
taki termostat, wg mnie nic złego, u mnie temperatura trzema na podobnym poziomie
jak chcesz wymienić na bardzo dobry to BAHR
jak chcesz wymienić na bardzo dobry to BAHR