Co do wcześniejszego linku, wypowiedziałem się wyżej. Dzięki za linka z tłumaczeniem teraz to juz coś kumam
Komp - wtyk jest na 25 pinów
A teraz rebus ... bo nie wiem jak to wszystko podłączyć. Czytałem juz inne fora ale jakoś nadal mam zamęt w głowie. Wiązka wygląda tak:
I teraz tak... część kabelków wiem gdzie idą a resztę oznaczyłem literkami A,B,C,D,E,F - może ktoś pomoże mi w odgadywaniu?
To są wtyki które juz wiem jak połączyć ( to akurat proste)
A teraz reszta z silnika:
czyli czujniki ciśnienia i temperatury oleju/wody - oznaczyłem je cyferkami 1-6. W poprzednim silniku trochę to inaczej wygladało i było to głównie podpięte pod wiązke, która jest poprowadzona do kabiny (ona pozostała nadal nie ruszona). Do tej wiązki była podpieta tez wiązka z JH (mechanicznego wtrysku) dwiema wtyczkami (po dwa piny każda) i teraz się zastanawiam czy w tej z DIGI tez coś ma być tam podłączone?
A tak wogóle to mam pod maską jeszcze sporo wytczek, które nawet wdcześniej nie były podłączone ... może któreś z nich teraz trzeba podłączyć?
Zapomniałem jeszcze że jest coś takiego jak czujnik położenia wału (stukowy) - ale narazie nie wim gdzie on bedzie wpięty (jutro zobaczę jeszzcze raz może znajde)
To co mi się udało ustalić (ale nie na 100% bo może się to jeszcze zmienić):
A - wtyczka na switche (położenie przepustnicy)
B - ISV (krokowiec)
C - wtryski (źle jest to na zdjęciu oznaczone - tam gdzie było jest KNOCK SENSOR)
D - masa
E - jeden kabel (brązowy) to masa, a drugi nie znalazłem jeszcze ale chyba masa na modół
F - czujnik temp. cieczy
a teraz reszta czujników na silniku - wiem od czego są ale nie wiem dokońca gdzie się je podłancza, bo do tych czujników z wiązki DIGI przychodzi tylko jedna wtyczka (niebieska) od temp. wody (F), a reszta powinna być z wiązki z "auta" (ale wytki w 9A są inne niż JH i nie wiem do końca co i gdzie) :
1 - olej (ciśnienie? niech ktoś podpowie)
2 - olej (ciśnienie? niech ktoś podpowie)
3 - temp. wody
4 - temp. wody ... tu chyba przyjdzie wtyczka z DIGI (F)
5 - nie wiem
6 - juz wiadomo - do MFA
7 - i jeszcze jest 7 (pod 5) którego nie widać na fotkach i o nim zapomniałem - wygląda tak samo jak 3 ale jest koloru brązowego (to akurat nie ma znaczenia)
Zostały jeszcze kable które są ucięte przy module - jest ich 5 w kolorach:
czarny-zółty ... ustaliłem że jest od +12 z głównego przekaźnika
różowy (albo wyblakły czerwony) ... nie wiem do czego bo nie znalazłem zakończenia we wtykach
czerwono-biały ... nie wiem do czego bo nie znalazłem zakończenia we wtykach
czerwono-zielony ... sygnał rozrusznika (gdzieś czytałem że można to olać)
czerwono-zółty ... sterowanie przekaźnikiem pompy
ciekawi mnie dlaczego te kable były obcięte i zaizolowane (nie były nigdzie podpięte) - czy one są potrzebne?