-pawlo111 pisze:panowie problem taki mam w golfie GTI alternator jest 55 i ma słabe ładowanie, ma 13,7.
Kupiłem nowy regulator i pokazuje 13,8... co za jaja????
powinien mieć 14,4 chyba nie?
- miałem dokładnie to samo u siebie. Zrobiłem tak, że dałem do starego (ori) regulatora nowe szczotki i teraz mam ładowanie 14,3V. Wcześniej miałem Hella na 14,1V - i przy niej własnie było 13,6V.
Teraz nauczony doświadczeniem uważam, że lepiej w starym regulatorze wymienić szczotki, niż kupować nowy. Poza tym szczotki do regulatora Valeo moża dostać za 10zł - a regulator za ponad 50 - więc jest różnica...
Zauważylem też, że sprzedawcy albo się nie znają, albo wciskają kit kupującym, mówiac, że napięcie na jakie jest regulator nie ma znaczenia - aby tylko pasował do alternatora. Nawet w serwisie rozruszników i alternatorów wmawiali mi, ze to nie ma znaczenia, bo , jak to powiedział sprzedawca - alternator i tak daje z siebie tyle, ile może. Tylko zatem dlaczego np. firma Huco produkuje dwa tpy regulatorów - na 14,5V i na 15,0V - do tego samego alternatora? Ori regulator jest na 14,5V - i ładowanie jest 14,3-14,4V, Hella ma 14,1V - i ładowanie przy niej jest 13,6V. Czyli jak widać napięcie na jakie jest regulator ma znaczenie...
Jeszcze można ewentualnie poszukać rgulatora na napięcie właśnie 14,5V (a nie 14,1 jak Hella) - i wtedy spróbować - może bedzie tak, jak na ori regulatorze - ale tego nie wiem.