I ja stałem się posiadaczem czerwonych pasków na drzwiach. Wprawdzie o różnych metodach montażu już co nieco koledzy pisali ale myślę, że takich informacji nigdy za wiele.
Swój montaż przeprowadzałem bezpośrednio w samochodzie bez zdejmowania boczków. Rozpocząłem go od tylnych drzwi gdyż w nich biza po odpowiednim przycięciu utrzymuje się praktycznie bez naszego udziału (można w ten sposób sprawdzić efekt bez przeprowadzania klejenia) . Dodatkowo tapicerka tylnych drzwi nie posiada łuków (poza zakończeniami) i zagłębień co zdecydowanie ułatwia robotę komuś kto bierze się za to po raz pierwszy. Po założeniu na sucho byłem bardzo zadowolony z efektu wizualnego dlatego zabrałem się za klejenie. W tylnych drzwiach zastosowałem przezroczysty silikon uniwersalny. Efekt jest zadowalający chociaż klejenie silikonem było czasochłonne i wymagało (w moim przypadku) dodatkowo wielu minut czyszczenia aby pozbyć się silikonu, który wypłynął i błyszczał.
Ponieważ drzwi przednie mają łuki i biza w nich nie trzyma się samodzielnie odrzuciłem z miejsca silikon zastępując go kropelką. Kropelkę polecał
Dzigit84 z zaznaczeniem, że przy niej nie ma miejsca na błędy i poprawki. Ja próbnie zacząłem kleić od strony zawiasów gdyż w razie wtopy te miejsca nie są widoczne po zamknięciu drzwi. Okazało się, że klej błyskawiczny (super glue, kropelka itp.) jest strzałem w dziesiątkę i paska przednich drzwi bez jego użycia nie zrobimy (jeśli nie ściągamy tapicerki). Po szybkim załapaniu techniki pracy z tym klejem jedne drzwi wykonuje się w maksymalnie 10 minut. Należy tylko pamiętać, że na łukach trzeba nacinać/wycinać "płetwę" bizy oraz aby po każdym nałożeniu kleju naciągać bizę w momencie przykładania. Kleje cyjanoakrylowe nie dają możliwości poprawki po przyłożeniu a bez naciągania mogą się z bizy zrobić nieładne fale (przekonałem się na własnej skórze a właściwie drzwiach). Ostatnia ważna rzecz - klej (kropelkę dosłownie) nakładamy tylko od góry na bizę - gwarantuje nam to, że klej nie ścieknie robiąc trudne do usunięcia brzydkie ślady.
Powodzenia