Wybór instalacji gazowej...

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Zjar

Post autor: Zjar » czw wrz 16, 2004 11:21

Ja miłem w II 16V intalacje BRC i nigdy nie narzekałem, zapłciłem za nią 1600zł bez komputera, to była jeszcze ta najprostrza. Teraz mam załorzoną intalacje LANDI RES z najszybszym (podobno :helm: ) komputerem i jestem narazie zadowolony cena takiej instalacji z butlą w kole i z wlewem we wlewie 2000zł. Polecił mi ją kolega który zakłada intalacje LPG. Powiedział że w tej chwili LANDI są leprze od BRC i LOVATO. BRC podobno daje 2 lata gwarancji, to może być kuszące. A co do komputerów to są 600 i 700 podobno oba są na sztuke bo muszą być :bigok: Powiem Wam że te decyzje zawsze są męczące, ja jak miałem zakładać bolała mnie głowa zanim podjąłem decyzje :kac:

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » pt wrz 17, 2004 11:24

A może lepiej kupić i wymienić silnik na diesla za 1000-1500 zł myśle że nie bedzie problemu, mi w MK 2 (1,6 D) pali max 5l x 2,5 zł = 12,5. (cpn'y raczej omijam) ale 3,2 x 5 = 16 i 0 problemów. Pozdrawiam

Zjar

Post autor: Zjar » pt wrz 17, 2004 11:36

sq8bwh pisze:A może lepiej kupić i wymienić silnik na diesla za 1000-1500 zł myśle że nie bedzie problemu, mi w MK 2 (1,6 D) pali max 5l x 2,5 zł = 12,5. (cpn'y raczej omijam) ale 3,2 x 5 = 16 i 0 problemów. Pozdrawiam

Nie wiem wogole czy to dobry pomysł!!! A skąd wiesz co za silnik kupisz???? :bigok:

TomekB3

Post autor: TomekB3 » pt wrz 17, 2004 11:38

sq8bwh pisze:A może lepiej kupić i wymienić silnik na diesla za 1000-1500 zł myśle że nie bedzie problemu, mi w MK 2 (1,6 D) pali max 5l x 2,5 zł = 12,5. (cpn'y raczej omijam) ale 3,2 x 5 = 16 i 0 problemów. Pozdrawiam
tez o tym myslalem zwazywszy ze mam dostep do "opalu" za 1,20/l :jezor: jednak nie bylem w stanie zniesc wizji nabawienia sie choroby wibracyjnej od starego diesla (a powaznie - za duzo roboty i za duza przerobka) i zalozylem gaz w Siedlcach za 1150zl (najtanszy - srubka,komp dla picu,zbiornik w kolo), przejechalem juz 2000km i jest cacy...

Marcinek
VW Klub Białystok
VW Klub Białystok
Kontakt:

Post autor: Marcinek » pt wrz 17, 2004 11:43

wiadomo ze Diesel jest lepszy od gazu ale ludzie nie oszukujmy sie jak gaz jest7 tanszy, a jeszcze jak ktos duzo jezdzi to na gaz mus ie oplaca, no chyba ze mu pali ropy 5l :) u mnie benzyny 10 żre to Gaznik sie przyda na bank!

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » pt wrz 17, 2004 13:19

Witam
Kto ma instalację BRC w golfie z gaźnikiem?? Podzielcie się opinią.
Bo mam mk2 1,6 PN i na miejscu w moim miescie montują BRC za 1250 zł.
Czy warto wchodzić w tą firme BRC czy lepiej poszukać Lovato. Oczywiście cały czas mowa o instalacji do auta z gaźnikiem.

Jeszcze ogólniejsze pytanie: Czy Golf 1,6 PN z katalizatorem ma sondę lambda?? I czy instalacja gazowa wpływa na zużycie katalizatora.

Pozdrawiam
Paulox

Awatar użytkownika
sq8bwh
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: sq8bwh » pn wrz 20, 2004 09:15

Ja się upieram przy drezlu, lepsze wibracje niż strzały w kolektor i ciągłe podtrówanie się (żadko sie zdarza żeby nie było go czuć z nawiewu). Pozdr

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Post autor: ygd » pn wrz 20, 2004 09:44

paulox pisze:Witam
Kto ma instalację BRC w golfie z gaźnikiem?? Podzielcie się opinią.
Bo mam mk2 1,6 PN i na miejscu w moim miescie montują BRC za 1250 zł.
Czy warto wchodzić w tą firme BRC czy lepiej poszukać Lovato. Oczywiście cały czas mowa o instalacji do auta z gaźnikiem.

Jeszcze ogólniejsze pytanie: Czy Golf 1,6 PN z katalizatorem ma sondę lambda?? I czy instalacja gazowa wpływa na zużycie katalizatora.

Pozdrawiam
Paulox

Bierz tego BRC, silnik powinien mieć lambdę.
Nie wpływa na zużycie kata. Ale znająć życie u ciebie z tego katalizator to resztki zostały.

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » pn wrz 20, 2004 09:49

Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
Czy do tego BRC trzeba dodać elektronikę z silniczkiem krokowym pomiędzy reduktorem a mikserem aby na podstawie informacji z lambda dobierac na bierząco sklad mieszanki?

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Post autor: ygd » pn wrz 20, 2004 09:55

Tego to już nie wiem

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

TomekB3

Post autor: TomekB3 » pn wrz 20, 2004 11:54

paulox pisze:Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
Czy do tego BRC trzeba dodać elektronikę z silniczkiem krokowym pomiędzy reduktorem a mikserem aby na podstawie informacji z lambda dobierac na bierząco sklad mieszanki?
Odpusc sobie sterowanie lambda, ja mam gaz najprostrzy, na srube a komputer jest tylko dla picu (zeby diagnosta sie nie przyczepil). Prosta instalacja BRC, nie ma sie co popsuc, chodzi mi 160 na LPG i pali w miescie 12l/100.

Awatar użytkownika
ESTEBAN
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ESTEBAN » pn wrz 20, 2004 17:09

Zakładaj OMVL. Ja miałem w poprzednim autku. Sprawowała się super. Jeździłem na niej 3 lata i nic nie nawaliło. Wymieniałem tylko filtr gazu 2 razy, ale to przecież normalne.

bartm
root
root

Post autor: bartm » pn wrz 20, 2004 23:22

TomekB3 pisze:
paulox pisze:Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
Odpusc sobie sterowanie lambda, ja mam gaz najprostrzy, na srube a komputer jest tylko dla picu (zeby diagnosta sie nie przyczepil). Prosta instalacja BRC, nie ma sie co popsuc, chodzi mi 160 na LPG i pali w miescie 12l/100.
Pierwsze slysze ze sie diagnosta ma czepiac... ze niby co? jak ma lambde to musi miec komputer??

W takim razie czy w silniku EZ w mk2 jest lambda?? :) Chyba nie ma?? :) Bo mam 1 generacje i nie mam kmputera - nawet dla picu :)

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » wt wrz 21, 2004 08:25

bartm pisze:
TomekB3 pisze:
Pierwsze slysze ze sie diagnosta ma czepiac... ze niby co? jak ma lambde to musi miec komputer??

W takim razie czy w silniku EZ w mk2 jest lambda?? :) Chyba nie ma?? :) Bo mam 1 generacje i nie mam kmputera - nawet dla picu :)
Akurat silniki EZ mają katalizator ale bez lambdy. Dzoniłem i pisałem do przeróżnych monterów gazu i opinie są bardzo podzielone. Jedni mówią, że wystarczy I generacja, a inni że musi być dsterowanie elektroniczne sondą lambda (czyli II generacja). Działa to w ten sposób, żr na przewodzie gazowym pomiędzy reduktorem a mikserem zamiast tej zwykłej śróbki regulacyjnej jest silniczek krokowy, który zwęża bądź rozszerza przepływ gazu do miksera w zależności od zawartości tlenu w spalinach (informacje o zawartosci tlenu w spalinach podaje sonda lambda). Dzięki temu auto ma optymalny skład mieszanki w każdych warunkach pracy silnika. Jeśli mieszanka jest zbyt bogata silniczek krokowy zmniejsza przepływ gazu o odpowiednią wartość, jeśli zbyt uboga rozszerza przepływ. Silniczek krokowy ma 255 różnych kroków od pełnego otwarcia do pełnego zamknięcia.

Dzisiaj sie dowiem o instalacje BRC z systemem Just Light, a głównie o jej cene. Jak bedzie mnie stać kupuje II generacje. \:D/

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”