Wybór instalacji gazowej...
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Ja miłem w II 16V intalacje BRC i nigdy nie narzekałem, zapłciłem za nią 1600zł bez komputera, to była jeszcze ta najprostrza. Teraz mam załorzoną intalacje LANDI RES z najszybszym (podobno ) komputerem i jestem narazie zadowolony cena takiej instalacji z butlą w kole i z wlewem we wlewie 2000zł. Polecił mi ją kolega który zakłada intalacje LPG. Powiedział że w tej chwili LANDI są leprze od BRC i LOVATO. BRC podobno daje 2 lata gwarancji, to może być kuszące. A co do komputerów to są 600 i 700 podobno oba są na sztuke bo muszą być Powiem Wam że te decyzje zawsze są męczące, ja jak miałem zakładać bolała mnie głowa zanim podjąłem decyzje
tez o tym myslalem zwazywszy ze mam dostep do "opalu" za 1,20/l jednak nie bylem w stanie zniesc wizji nabawienia sie choroby wibracyjnej od starego diesla (a powaznie - za duzo roboty i za duza przerobka) i zalozylem gaz w Siedlcach za 1150zl (najtanszy - srubka,komp dla picu,zbiornik w kolo), przejechalem juz 2000km i jest cacy...sq8bwh pisze:A może lepiej kupić i wymienić silnik na diesla za 1000-1500 zł myśle że nie bedzie problemu, mi w MK 2 (1,6 D) pali max 5l x 2,5 zł = 12,5. (cpn'y raczej omijam) ale 3,2 x 5 = 16 i 0 problemów. Pozdrawiam
Witam
Kto ma instalację BRC w golfie z gaźnikiem?? Podzielcie się opinią.
Bo mam mk2 1,6 PN i na miejscu w moim miescie montują BRC za 1250 zł.
Czy warto wchodzić w tą firme BRC czy lepiej poszukać Lovato. Oczywiście cały czas mowa o instalacji do auta z gaźnikiem.
Jeszcze ogólniejsze pytanie: Czy Golf 1,6 PN z katalizatorem ma sondę lambda?? I czy instalacja gazowa wpływa na zużycie katalizatora.
Pozdrawiam
Paulox
Czy warto wchodzić w tą firme BRC czy lepiej poszukać Lovato. Oczywiście cały czas mowa o instalacji do auta z gaźnikiem.
Jeszcze ogólniejsze pytanie: Czy Golf 1,6 PN z katalizatorem ma sondę lambda?? I czy instalacja gazowa wpływa na zużycie katalizatora.
Pozdrawiam
Paulox
- ygd
- Prezes vwgolf.pl
- Auto: Audi S3
- Silnik: AFN
- Kontakt:
paulox pisze:Witam
Pozdrawiam
Paulox
Bierz tego BRC, silnik powinien mieć lambdę.
Nie wpływa na zużycie kata. Ale znająć życie u ciebie z tego katalizator to resztki zostały.
VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
Odpusc sobie sterowanie lambda, ja mam gaz najprostrzy, na srube a komputer jest tylko dla picu (zeby diagnosta sie nie przyczepil). Prosta instalacja BRC, nie ma sie co popsuc, chodzi mi 160 na LPG i pali w miescie 12l/100.paulox pisze:Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
Czy do tego BRC trzeba dodać elektronikę z silniczkiem krokowym pomiędzy reduktorem a mikserem aby na podstawie informacji z lambda dobierac na bierząco sklad mieszanki?
Pierwsze slysze ze sie diagnosta ma czepiac... ze niby co? jak ma lambde to musi miec komputer??TomekB3 pisze:Odpusc sobie sterowanie lambda, ja mam gaz najprostrzy, na srube a komputer jest tylko dla picu (zeby diagnosta sie nie przyczepil). Prosta instalacja BRC, nie ma sie co popsuc, chodzi mi 160 na LPG i pali w miescie 12l/100.paulox pisze:Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
Czy do tego BRC trzeba dodać elektronikę z silniczkiem krokowym pomiędzy reduktorem a mikserem aby na podstawie informacji z lambda dobierac na bierząco sklad mieszanki?
W takim razie czy w silniku EZ w mk2 jest lambda?? Chyba nie ma?? Bo mam 1 generacje i nie mam kmputera - nawet dla picu
Akurat silniki EZ mają katalizator ale bez lambdy. Dzoniłem i pisałem do przeróżnych monterów gazu i opinie są bardzo podzielone. Jedni mówią, że wystarczy I generacja, a inni że musi być dsterowanie elektroniczne sondą lambda (czyli II generacja). Działa to w ten sposób, żr na przewodzie gazowym pomiędzy reduktorem a mikserem zamiast tej zwykłej śróbki regulacyjnej jest silniczek krokowy, który zwęża bądź rozszerza przepływ gazu do miksera w zależności od zawartości tlenu w spalinach (informacje o zawartosci tlenu w spalinach podaje sonda lambda). Dzięki temu auto ma optymalny skład mieszanki w każdych warunkach pracy silnika. Jeśli mieszanka jest zbyt bogata silniczek krokowy zmniejsza przepływ gazu o odpowiednią wartość, jeśli zbyt uboga rozszerza przepływ. Silniczek krokowy ma 255 różnych kroków od pełnego otwarcia do pełnego zamknięcia.bartm pisze:Pierwsze slysze ze sie diagnosta ma czepiac... ze niby co? jak ma lambde to musi miec komputer??TomekB3 pisze:Odpusc sobie sterowanie lambda, ja mam gaz najprostrzy, na srube a komputer jest tylko dla picu (zeby diagnosta sie nie przyczepil). Prosta instalacja BRC, nie ma sie co popsuc, chodzi mi 160 na LPG i pali w miescie 12l/100.paulox pisze:Dodam że auto świezo sprowadzone z niemiec. Na naszym krajowym przeglądzie spaliny wyszły znakomicte, tzn czysciutkie.
W takim razie czy w silniku EZ w mk2 jest lambda?? Chyba nie ma?? Bo mam 1 generacje i nie mam kmputera - nawet dla picu
Dzisiaj sie dowiem o instalacje BRC z systemem Just Light, a głównie o jej cene. Jak bedzie mnie stać kupuje II generacje.