koleś miał w swoim Dieselku taki sam licznik jak ja w moim TD i śmigał aż miło. Nie powinno być problemówCroix pisze:czy licznik z obrotkiem od AAZ będzie pasować do 1Y
[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
panowie mam licznik z obrotomierzem do mojego golfa. 2 wtyczki. Podłączyłem - obrotomierz nie działa. Zauważyłem, że w drugiej wtyczce (ta po prawej) mam niektóre gniazda puste. Który pin w której wtyczce odpowiada za obrotomierz i jakiego koloru powinien być to kabelek?
Myslałem, że podłączę i będzie wsio, a tutaj... klapa
Edit: to co zauważyłem - zegary nie są oryginalne tak jak z fabryki wyszły tylko kombinowane -tzn. folia jest od licznika MOTOMETER, prędkościomierz VDO, a obrotek MOTOMETER. Czyżby dlatego nie hulało?
Myslałem, że podłączę i będzie wsio, a tutaj... klapa
Edit: to co zauważyłem - zegary nie są oryginalne tak jak z fabryki wyszły tylko kombinowane -tzn. folia jest od licznika MOTOMETER, prędkościomierz VDO, a obrotek MOTOMETER. Czyżby dlatego nie hulało?
Ostatnio zmieniony czw sie 16, 2007 12:30 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.
330KM/450Nm
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
grunt że folia jest motometer i obrotek...predkościomierz może być inny bo to tylko kwestia 4 sróbek i tyle...jesli nie masz MFA to w prędkościomierzu nic nie podpinasz tzn żadnych kabelków wiec może być VDO.Koloru przewodu Ci nie podam ale tutaj masz opis wtyczek
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... +++wtyczki
jesli nie zatrybi to możliwe ze masz spalony obrotek
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Temat przed napisaniem posta czytałem jednak nie ma tam informacji który pin podaje sygnał do obrotka (pozatym są sprzeczne informacje w tym temacie i w tamtym [pin 7,11,14 - tylko która wtyczka)rysiektr pisze:grunt że folia jest motometer i obrotek...predkościomierz może być inny bo to tylko kwestia 4 sróbek i tyle...jesli nie masz MFA to w prędkościomierzu nic nie podpinasz tzn żadnych kabelków wiec może być VDO.Koloru przewodu Ci nie podam ale tutaj masz opis wtyczek
Co do samego obrotka - jest ponoć w 100% sprawny, tak zapewniał sprzedawca.
Wyczytałem, że sygnał jest brany z cewki - skąd dokładnie? Może jakieś zdjęcie? Poprostu mógłbym pociągnąć bezpośrednio kabelek i sprawdzać na każdym pinie czy obrotek się odezwie.
Jak się nie dowiem to pozostaje mi sprawdzenie tego licznika w innym aucie - mam kolegę z Jettą 1.6 sprzed '89 to musiałbym to sprawdzić czy działa w innym samochodzie.
Ostatnio zmieniony czw sie 16, 2007 21:24 przez Kowal_, łącznie zmieniany 1 raz.
330KM/450Nm
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
podejrzewam to to pod halla sie podpina....ale nie jestem na 100% pewien...dobrze by bylo jakbyś sprawdzil licznik u kumla w jettce....nigdy nie podpinalem zegarow na 2 wtyki wiec nie moze sie za bardzo wypowiadac....mozesz jeszcze obadac ktory kabel przy obrotku to sygnał i dojść na foli po scierzkach do ktorej wtyczki idzie i ktory to pin...
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w mk2 nie ma przerywacza.... jest za to czujnik halla, można też z cewki ale nie wiem....ja miałem fabrycznie kabeladi87 pisze:z cewki zapłonowej z zacisku gdzie jest podłączony przerywacz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
panowie mam problem kupilem ten obrotek ktory polecaliscie :
http://moto.allegro.pl/item214429920_ze ... html#photo
stare zegary zdemontowalem i podlaczylem te z obrotkiem zeby sprawdzic jak to działa, i guzik nie działa poprawnie ponieważ przy właczonym silniku na luzie wskazówka na obrotku faluje pokazując 1,5 - 1,8 tys obrotów ... przy dodawaniu gazu wskazówka działa tak śmiesznie tzn delikatnie dasz gazu juz niby 3 tys ... dodasz troszke wiecej np polowe a wskazówka już zdecydowanie przekracza skale jakby 7 -8 tys wskazywała czyli coś jest nie tak ;/ ktoś moze mi powiedizec co mam zrobić zeby to grało ?
porównałem sobie z cyfrowym obrotkiem ;/ jest jeszcze gorzej ;/ obrotek cyfrowy na starcie pokazuje ponad 8 tys obrotów a przy delikatnym nacisnieciu na gaz pojawia sie 10 200 (tu sie kończy skala) ;/ także w czym jest problem ??
na starych zegarach (wlasnie sprawdzalem zeby niebylo) na luzie jest na cyfrowym obrotku 950 obrotów i im wiecej gazu tym pokazuje dokladnie obroty... czyzby te zegary ktore kupilem byly dupniete ? (czyt. zepsute)
http://moto.allegro.pl/item214429920_ze ... html#photo
stare zegary zdemontowalem i podlaczylem te z obrotkiem zeby sprawdzic jak to działa, i guzik nie działa poprawnie ponieważ przy właczonym silniku na luzie wskazówka na obrotku faluje pokazując 1,5 - 1,8 tys obrotów ... przy dodawaniu gazu wskazówka działa tak śmiesznie tzn delikatnie dasz gazu juz niby 3 tys ... dodasz troszke wiecej np polowe a wskazówka już zdecydowanie przekracza skale jakby 7 -8 tys wskazywała czyli coś jest nie tak ;/ ktoś moze mi powiedizec co mam zrobić zeby to grało ?
porównałem sobie z cyfrowym obrotkiem ;/ jest jeszcze gorzej ;/ obrotek cyfrowy na starcie pokazuje ponad 8 tys obrotów a przy delikatnym nacisnieciu na gaz pojawia sie 10 200 (tu sie kończy skala) ;/ także w czym jest problem ??
na starych zegarach (wlasnie sprawdzalem zeby niebylo) na luzie jest na cyfrowym obrotku 950 obrotów i im wiecej gazu tym pokazuje dokladnie obroty... czyzby te zegary ktore kupilem byly dupniete ? (czyt. zepsute)
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2007 13:14 przez Dwd89, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
mógłbyś dać linka i powiedzieć gdzie dokładniej tam coś o tym pisze ewentualnie zacytować ?? ponieważ niewiem jaki był dokładnie tytuł tematu a jest ich dosc sporo takze ... jeden znalazłem minifaq czy cos ale tam zupelnie niewiem gdzie szukać odpowiedzi ;/
w aukcji pisze iz jest do diesla ale po rozmowie telefonicznej z sprzedającym dowiedzialem sie iż on sie na tym zupełnie nie zna. także może sie okazać ze jest to do TDI ? ;/
w aukcji pisze iz jest do diesla ale po rozmowie telefonicznej z sprzedającym dowiedzialem sie iż on sie na tym zupełnie nie zna. także może sie okazać ze jest to do TDI ? ;/
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2007 18:29 przez Dwd89, łącznie zmieniany 1 raz.