witam wszystkich co montowali ori xenon nie potrafie rozpoznac typu lamp jak kupilem to zdjecia lamp
wychodzi ze zdjec ze to chyba stary ale na lampach na naklejce jest 01r a na tym czyms metalowym jest data 99r
Andrzej4286 pisze:wychodzi ze zdjec ze to chyba stary ale na lampach na naklejce jest 01r a na tym czyms metalowym jest data 99r
Andrzej4286 na nalepkach masz producenta lamp..
Bosch = stary typ
AL = nowy typ
Lampy, które kupiłeś to są lampy starego typu (zresztą na nalepce i na dekielkach widać, że to Bosch).
Na lewej lampie masz sterownik samopoziomowania, który w przypadku prostej przeróbki jest Ci zbędny.
Nie widzę na fotkach przetwornic, tak więc do pełni szczęścia brakuje Ci na pewno ich, a czy czegoś jeszcze - to można stwierdzić po odpaleniu lamp
No i zostaje Ci jeszcze przeróbka lamp pod zwykłą instalację, lub też zrobienie / kupno przejściówek
Andrzej4286, jak pytasz w tym temacie o coś to nie musisz zakładać osobnego tematu w innym dziale...i pytać w nim o to samo Nie robimy śmietnika na forum...
aby palnik ruszył, wystarczy podłączyć 2 przewody na lampie ? zasilanie mijania i masa mijania ? oczywiście przetwornica musi być, w którym miejscu na kostce są te piny ?
Czy ktoś może wie w jakim stopniu różni się zespół regulacji 1J0 941 285B(C) z tym montowanym w AUDI TT i Golfie 4 motion (chodzi o ten drąg z przodu) - 8N0 941 285?
Mam już zamontowany xenon, spryski, wszystko ori ale do pełni szczęścia brakuje mi samo poziomowania, niby mam regulacje z kabiny ale wolał bym zrobić to tak jak powinno wyglądać. Czy ktoś tutaj z obecnych orientuje się jak oznaczone są elementy do samo poziomowania lamp w Golf-ie IV a mianowicie:
-czujnik samo poziomowania przedni i tylni
-moduł samo poziomowania
oraz czy ktoś posiada schemat podłączenia tego i czy czegoś nie zgubiłem????
barthez1989 a jakie masz lampy? AL czy Bosch?
Jeśli AL to sterownik samopoziomowania jest zintegrowany z przetwornicą w lewej lampie.
Jeśli Bosch to sterownik jest na lewej lampie.
Wszystkie nr OEM masz w pierwszym poście tego tematu..
Linki do schematów podłączenia natomiast masz w trzecim poście
W temacie dobrze opisane są wszelkie potrzebne części, dobrze też ukazuje je ETKA.
Poszukaj informacji pod hasłem np. na niemieckich stronach aLWR.
Ja zdecydowałem się na samodzielne skompletowanie części do autopoziomowania + gotowa wiązka ze sklepu Kufatec (można tam też kupić gotowy set wszystkich potrzebnych części, ale cena powala).
Temat ogólnie w miarę dobrze opisany, tylko trzeba troszkę zagłębić się w zagraniczne serwisy.
Ja czekam na ostatnie części i jeżeli w październiku pogoda dopisze to zabieram się za montaż - może uda się przygotować jakąś fotorelację.
Już kupiłem od Kamel, prawie cały zestaw aby wiązka będzie mi potrzebna. Na stronie Kufatec widziałem cenę i się przeraziłem na wiązkę może się skuszę ale na chwilę obecną wysłałem email do http://www.diagi.pl/ może oni mi zrobią wiązkę. A fotorelacja to dobry pomysł
Mam pytanie do posiadaczy oryginalnej instalacji samopoziomowania dla aut z przetwornicami w nadkolach.
Czy w tych samochodach łączycie się z kontrolerem prawej i lewej lampy (39 i 29)? Czy tylko z kontrolerem samopoziomowania (55)?
Jakie wskazania z czujników macie w kanale 002 podczas odczytu kontrolera 55?
Ja jestem już po zamontowaniu wszystkich elementów, póki co nie udało mi się uruchomić samopoziomowania, łącze się tylko z kontrolerem 55, co gorsza nie ma żadnych błędów, testowanie, adaptacja, wszystko przeszło idealnie, lampy się poustawiały, jednak po obciążeniu np bagażnika, nic się nie zmienia.
Z tego co znalazłem, mam podejrzanie niskie wskazania z czujnika przedniego ok 1,1.
Pytanie, czy jeżeli czujnik nie miał by za niskiego napięcia, to czy nie powinien zgłosić się błąd?
[EDIT]
Jednak, po dogłębnych testach wieczornych okazało się, że lampy działają poprawnie, jednak ustawiają się do swojego poziomu gdzieś po 20-30 sekundach. Czy jest to normalne?
Zainspirowany tym filmikiem " onclick="window.open(this.href);return false; spodziewałem się dokładnie takiego efektu, a tu trzeba uzbroić się w cierpliwość..
Kolejna sprawa, czy poziomowanie powinno działać tylko w przypadku obciążenia samochodu, czy gdy stoi pod górkę lub z górki to również lampy powinny się przestawić?
raczej lampy ci się nie przestawią jadąc z górki czy pod bo nie zmienia się wysokość zawieszenia z przodu bądź z tyłu(chyba że jest inaczej to wtedy czujniki będą ruszały lampami) w każdym bądź razie na mój rozum jeżeli zawieszenie nie zmienia poziomu i jedziesz pod górkę to jeśli Ci światła podniosą to razisz tego co jedzie w dół a jadąc w dół światła miały się obniżać to automatycznie skrócisz zasięg lamp, jeżeli miały by się zachować odwrotnie będzie działo się to samo, poziomowanie powinno działać tylko w przypadku obciążenia samochodu przynajmniej tak mi się wydaje