Uszczelnianie szyberdachu uniwersalnego-uchylnego

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

Post autor: anaba255 » ndz paź 25, 2009 19:41

Niestety szyberdach w moim golfie zaczął przeciekać, jedyna rada jaka znalazłem było zaklejenie silikonem, to mój sposób na uszczelnienie. Z tego co widze na forum to częsta przypadłość więc może się przyda innym.

Temat dotyczy szyberdachu z uszczelką ze szczeliną/tak to nazwałem

Bedzie potrzebne;
-klej błyskawiczny np:"Kropelka", jedna tubka,
-linka, przewód w kolorze czarnym ok. 1mm średnicy i długości kilka cm większej niż obwód szyberdachu/uszczelki którą będziemy uszczelniać [ja uzyłem przewodu elektrycznego, niebieskiego co prawda, ale taki akurat miałem],
-śrubokręt płaski, tępy, żeby nie pokaleczyć uszczelki,
-jakieś obcinaczki do docięcia linki,
-woda z płynem do umyćia uszczelki, można użyć jakiegoś środka do odtłuszczania, żeby klej się dobrze trzymał,
-ewentualnie narzędzia do wyjęcia szyby szyberdachu,

Zaczynamy pracę;
zdięcia zrobiłem juz po założeniu przewodu
-demontujemy szybe szyberdachu, u mnie wystarczyło otworzyc zabezpieczenie w razie wypadku i szyba ładnie wyszła,
-myjemy dokładnie uszczelkę zwłaszcza szczelinę a nastepnie suszymy,
-zaczynamy na środku,
Obrazek
-odchylamy górna część uszczelki, klej nakładamy po kropelce co kilka cm na długości ok. 20cm i w to miejsce wciskamy śrubokrentem przewód i dociskamy uszczelke, tak dalej aż zrobimy cały szyber. Na zakretach dobrze jest klka sekund poczekać dociskając uszczelkę, żeby klej zdążył związać
Obrazek
-dochodzimy do miejsca początku pracy i odcinamy zbędną część przewodu,
Gotowe.
Obrazek
Możemy sie cieszyć nieprzeciekającym dachem i suchymi siedzeniami w deszcz :smoke:

Ważne:Przed wklejeniem przewodu dobrze jest go najpierw włożyć na "sucho" i sprawdzić czy sie szyberdach domyka, napewno będzie ciężej niż bez przewodu.

To tyle, jeżdżę tak już pół roku i wszystko jest dobrze.

Inny sposób nad jakim myslałem to porobić w uszcelce małe dziurki co kilka cm. Uszczelka w środku jest pusta wpychamy tam silikon. Po kolei w każdy otwór aż pojawi sie w nastepnym i czekamy do wyschnięcia silikonu.
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 19:50 przez anaba255, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”