Wymiana wentylatora/regulatora obrotów dmuchawy wer. z klimą

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
tberent
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Wymiana wentylatora/regulatora obrotów dmuchawy wer. z klimą

Post autor: tberent » sob sty 09, 2010 21:15

Jako że może sie przydać to napisze coś od śiebie a że byl aparat...

Jeżeli:
-nie działa ci wentylator na jakimś biegu
-zwalnia podczas pracy (tak było u mnie)
-w ogóle nie działa nawiew zimny/ciepły

należy:
-sprawdzić bezpiecznik :grin:
-sprawdzić połączenia we wszystkich wtyczkach ( raptem 2)

jeżeli to nie da rady to zabieramy sie do wymian, jako że w większości winien jest regulator prędkości dmuchawy i jest on tańszy :bigok: to zaczniemy od niego.

Potrzebne będą:
Obrazek

żeby się dobrać należy odkręcić 5 śrub dolnej półki pasażera

Obrazek

następnie odkręcamy plastikowe nakrętki trzymające piankę wyciszającą (ODKRĘCAMY bo to są plastikowe takie jakby śruby) ja jedną rozwaliłem.

Obrazek

widzimy wentylator i regulator przykręcony na śrubkę , sprawdzamy połączenie wszystkich kabelków

Obrazek Obrazek

jeżeli styki i kabelki są ok to proponuje wyjąć regulator i sprawdzić bezpiecznik termiczny
w tym celu wypinamy wtyczkę (chyba na 4 piny)wykręcamy jedna śrubkę dość krótkim wkrętakiem, wykręcamy i wyciągamy do siebie

Obrazek Obrazek Obrazek

generalnie można na krótko zrobić zworę i sprawdzić czy dzięki temu zakręci sie wentylator, jeżeli tak to możemy się połasić o wymianę termistora, jest na nim napisane jaki to typ a jak ktoś jest leniwy to może kupić cały element i wymienić.

jeżeli nadal nie działa to musimy sprawdzić wentylator czy jest sprawny i albo na aucie albo wyciągamy go z autka, jak na aucie to podpinamy się pod czerwoną kostkę pamiętając że w vagu brązowy to minus.

wyjąć wentylator można poprzez odkręcenie zaznaczonych śrub

Obrazek Obrazek

następnie opuszczamy cały wentylator i mamy go w reku .

u mnie nawalił wentylator a dokładnie komutator, , oczywiście da się też rozebrać wentylator i jak ktoś chce da rade go naprawić

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i mam nadzieje że komuś się przyda

MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”