Dziś foto porada jak wymienić króciec wody w silniku nz , prawdopodobnie w polo i silnikach ta sama zasada.
Na pierwszy ogień zdejmujemy kopułkę aparatu zapłonowego i wyjmujemy palec. Wypinamy wtyczkę znajdująca się z boku aparatu zapłonowego. Dwa czujniki , czarny wskaźnik temp. na zegarach , niebieski- czujnik ssania.
Króciec jest przymocowany na dwie śruby (imbus nr. 6). Po założeniu bita okazało się że imbus jest obrobiony - korozja . W takim wypadku wyjąłem zbiorniczek płynu do spryskiwaczy i nabiłem gwiazdkę na imbus bo nic innego mi nie pozostało . Operacja się udała i odkręciłem pierwszą górna śrubę. Z dolną śrubą nie było problemu odkręciłem ją imbusem. Teraz zdejmujemy 4 obejmy , najlepiej wąskimi długimi kombinerkami.
Teraz wyjmujemy czujniki z starego króćca ( wysuwamy spinki), czyścimy dokładnie szczotką miedzianą i zakładamy nowe oringi ( koszt 50 gr sztuka). Założyłem też nowe śruby (rozmiar 6) jedną musiałem kupić dłuższą i skrócić bo w nie oryginalnym króćcu tuleja jest dłuższa i ori śruba nie przechodzi na wylot. Nowe śruby mocowania termostatu i zaślepki plastikowe by śruby nie korodowały i w przyszłości nie było problemu z ich odkręceniem.
Montujemy króciec w całość , czyli zakładamy czujniki z origami , wsuwamy spinki , zakładamy nowy oring i termostat , skręcamy nowymi śrubami. (polecam termostat firmy wahler , jakość ori.) Miejsce styku czyli blok silnika czyścimy drobnym papierem ściernym ,patrzymy czy nie ma ubytków na bloku ( wżerów) jeśli są wklejamy króciec na silikon , (polecam erling jakość ori.) Śruby smarujemy smarem grafitowym i przykręcamy do bloku. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Zalewamy nowy płyn chłodzący , wł. silnik , otwieramy ogrzewanie w kabinie na max. - ciepłe. Silnik pracuje tak długo aż nie wł się wentylator a termostat otworzy się maksymalnie. Czekamy jakieś 30 min żeby nas nie poparzyło i uzupełniamy płyn jeśli jest taka potrzeba.
[gol II ] Wymiana króćca wody
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
grandi,nie ma czegoś takiegograndi pisze: czyścimy dokładnie szczotką miedzianą
Szczotka jest z drutu stalowego,żeby "kłaki" nie gięły się.
Poradnik zaakceptowany
- bambel15
- Mały gagatek
- Auto: bmw
- Kontakt: