Rozgałęźnik przed zapalniczką

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
oomaster
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oomaster » ndz wrz 05, 2010 00:03

Witam,

Oglądałem dokumentacje instalacji elektrycznej z książki i nie mogę się dopatrzeć bo bardzo słaba jakość PDF :)
Chodzi o zapalniczkę golf iv

Chciałbym uzyskać przed wejściem prądu do zapalniczki małe rozgałęzienie za pomocą którego będę mógł ładować ukryte urządzenie.

Czy może mi ktoś napisać które kable odpowiadają czemu (+,-, ewentualnie masa jak jest)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz wrz 05, 2010 00:09

Czerwono-czarny - stały plus; brązowy (zawsze w VW) - masa; Szaro-niebieski - plus do żarówki podświetlającej.
No ale widzę, że u Kolegi znajomość elektryki nie jest najwyższa, czy Kolega zdecydowany jest jednak na działania?:
oomaster pisze:+,-, ewentualnie masa jak jest
Jak miało by działać urządzenie przyłączone bez masy, a wszak masa to w VW minus.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » ndz wrz 05, 2010 07:38

ja jeszcze dadam ze zapalniczka w mk4 jest pod stalym napieciem i pozostawienie ladowarki bedzie powodowac znaczna uplywnosc z akumulatora. Lepiej poprowadzic do takiej ładowarki plus po stacyjce. Szkoda aku. Z drugiej strony to moze sie po czesci mijac z celem chowanie takiej ladowarki skoro kluczyk musimy siedziec w aucie z kluczykiem by cokolwiek naladowac.

Moge dodac ze troszke dlubie coprawda w oplach ale tam sa rozne bajery za schowkiem pasazera- od ładowarek telefonow, zasilaczy navi czy odtwarzaczy/transmiterow a nawet zasilanie do CB.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
oomaster
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Rozgałęźnik przed zapalniczką

Post autor: oomaster » ndz wrz 05, 2010 13:38

wesol pisze:ja jeszcze dadam ze zapalniczka w mk4 jest pod stalym napieciem i pozostawienie ladowarki bedzie powodowac znaczna uplywnosc z akumulatora. Lepiej poprowadzic do takiej ładowarki plus po stacyjce. Szkoda aku. Z drugiej strony to moze sie po czesci mijac z celem chowanie takiej ladowarki skoro kluczyk musimy siedziec w aucie z kluczykiem by cokolwiek naladowac.

Moge dodac ze troszke dlubie coprawda w oplach ale tam sa rozne bajery za schowkiem pasazera- od ładowarek telefonow, zasilaczy navi czy odtwarzaczy/transmiterow a nawet zasilanie do CB.
Trochę źle może to ująłem. W najprostszym ujęciu zasilanie będzie zasilać "telefon" który będzie podłączany i odłączany za pomocą kabla.

To jak telefon będzie odłączony to wszystko będzie działać dobrze bo prąd nie będzie pobierany ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”