ABS - mk3

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
baliSona
Nowicjusz
Nowicjusz

ABS - mk3

Post autor: baliSona » sob sie 14, 2010 15:03

wymieniłam czujnik i nadal błąd sporadycznie pojawia się. Denerwujące to jest o tyle niebezpieczne, że podczas jazdy potrafią hamulce dziwnie się zachowywać i w rezultacie auto nie hamuje...

Nie wiem jak sobie tym poradzić, co radzicie?

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: ABS - mk3

Post autor: norek111 » sob sie 14, 2010 15:06

baliSona pisze:wymieniłam czujnik i nadal błąd sporadycznie pojawia się. Denerwujące to jest o tyle niebezpieczne, że podczas jazdy potrafią hamulce dziwnie się zachowywać i w rezultacie auto nie hamuje...

Nie wiem jak sobie tym poradzić, co radzicie?
oddać autko do fachowca w tej dziedzinie

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
baliSona
Nowicjusz
Nowicjusz

ABS - mk3

Post autor: baliSona » wt wrz 07, 2010 15:11

dzięki za tego typu porady...

Mam interfejs vag, ale chcialabym wiedziec jak szybko zdemontowac przewody idace do czujnika absu - moze ma ktos zdjecia, jak powinno sie prawidlowo demontowac te przewody w celu diagnozy?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

ABS - mk3

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 07, 2010 17:27

Przy przednich czujnikach jest wtyczka kabla przy czujniku a z drugiej strony pod maską w okolicy ściany grodziowej - taka okrągła podłużna. Od niej kolejny odcinek biegnie do sterownika ABS. Tylny czujnik jest razem z kawałkiem kabla który sie konczy wtyczką pod kanapą. I dalej do sterownika ABS. Sterownik możesz mieć pod kanapą w starszych lub pod maską razem z pompą ABS. Jaki błąd wyszedł na interfejsie? Jeśli uszkodzenie czujnika a wymiana nie pomogła to na ogól winien jest jego kabel, tam gdzie pracuje przy kole. Dlatego warto to sprawdzić omomierzem przed wymianą, VAG nie jest na tyle mądry żeby pokazał czy uszkodzenie jest w samym czujniku czy w kablu albo wtyczce.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
baliSona
Nowicjusz
Nowicjusz

ABS - mk3

Post autor: baliSona » wt wrz 07, 2010 18:28

i oto mi chodziło - bo nie wiedziałam czego spodziewać się po drugiej stronie tego kabla od czujnika na przodzie - jutro sprawdzę, dzięki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”