kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka oleju
witam
od pewnego czasu, bez względu na warunki pogodowe, zapala mi się na żółto kontrolka oleju (poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie). byłem z tym problemem w warsztacie i mechanik pogrzebał przy czujniku zamknięcia klapy silnika (ten tuż przy zamku)i problem zniknął. za jakiś czas znowu zapaliła się kontrolka oleju na żółto. nie jechałem już tym do warsztatu, tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku. ale problem co jakiś czas wraca, z tym , że nie wpinam kabla we wtyczkę , tylko zwieram piny wtyczki spinaczem. problem znika do następnego razu. wtedy wyciągam spinacz i dalej jeżdżę do następnej sygnalizacji kontrolki. próbowałem sprawdzić programem VW TOOL, ale nie wykazało żadnych błędów. warjują mi też rygle zamków (zamykają się i otwierają ), ale to podobno może coś się dziać z kablami w progu. tym się niedługo zajmę.
Co może być przyczyną zapalania się kontrolki?
czy jest jakiś dokładniejszy program, którym mogę sprawdzić problem?
czy może być to powiązane z wariackimi zamkami?
z góry dziękuje za pomoc
od pewnego czasu, bez względu na warunki pogodowe, zapala mi się na żółto kontrolka oleju (poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie). byłem z tym problemem w warsztacie i mechanik pogrzebał przy czujniku zamknięcia klapy silnika (ten tuż przy zamku)i problem zniknął. za jakiś czas znowu zapaliła się kontrolka oleju na żółto. nie jechałem już tym do warsztatu, tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku. ale problem co jakiś czas wraca, z tym , że nie wpinam kabla we wtyczkę , tylko zwieram piny wtyczki spinaczem. problem znika do następnego razu. wtedy wyciągam spinacz i dalej jeżdżę do następnej sygnalizacji kontrolki. próbowałem sprawdzić programem VW TOOL, ale nie wykazało żadnych błędów. warjują mi też rygle zamków (zamykają się i otwierają ), ale to podobno może coś się dziać z kablami w progu. tym się niedługo zajmę.
Co może być przyczyną zapalania się kontrolki?
czy jest jakiś dokładniejszy program, którym mogę sprawdzić problem?
czy może być to powiązane z wariackimi zamkami?
z góry dziękuje za pomoc
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
kontrolka oleju
mówisz o tym czujnik na dole miski olejowej?? jak zaślepiłeś otwór ?Alphol pisze:tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku
raczej na pewno zimne luty w zamkuAlphol pisze:warjują mi też rygle zamków (zamykają się i otwierają ), ale to podobno może coś się dziać z kablami w progu
kontrolka oleju
To dolej do poziomu max,niejednokrotnie pomagałoAlphol pisze:(poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie)
kontrolka oleju
no ja nie mogę - ale się ubawiłemAlphol pisze:witam
od pewnego czasu, bez względu na warunki pogodowe, zapala mi się na żółto kontrolka oleju (poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie). byłem z tym problemem w warsztacie i mechanik pogrzebał przy czujniku zamknięcia klapy silnika (ten tuż przy zamku)i problem zniknął. za jakiś czas znowu zapaliła się kontrolka oleju na żółto. nie jechałem już tym do warsztatu, tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku. ale problem co jakiś czas wraca, z tym , że nie wpinam kabla we wtyczkę ,
Wiesz co on ci zrobił? Żółta kontrolka od oleju to albo niski poziom oleju albo awaria czujnika oleju - ten cymbał ( pseudo-mechanik) nauczył cię sygnalizować do zegarów, że otworzyłeś maskę czyli "sprawdziłeś poziom oleju" - więc kontrolka gaśnie na 100km zamiast rozwiązać problem dlaczego zapala się kontrolka
- wariat12233
- Ma gadane
kontrolka oleju
panowie mam ten sam problem, otwarcie maski gasi kontrolke która po 100km znowu sie zapala, olej już nawet powyżej max, czójnik poziomu oleju wymieniony i dalej to samo
kontrolka oleju
sprawdzić wiązkę - raptem 3 kabelki. masa zasilanie i powrót do zegarówwariat12233 pisze:olej już nawet powyżej max, czójnik poziomu oleju wymieniony i dalej to samo
- wariat12233
- Ma gadane
kontrolka oleju
styki czyste nic nie zabrudzone, zasilanie jest. Jak sprawdzić powrót do zegarów???greg pisze:sprawdzić wiązkę - raptem 3 kabelki. masa zasilanie i powrót do zegarów
Re: kontrolka oleju
nie, no , ja oleju nie dolewałem. i nie zapala mi sie co 100 km tylko róznie.
a propo kabelków. tzn., że mam wykręcic zegary i tam sprawdzić kable czy sa one w innym miejscu?
a propo kabelków. tzn., że mam wykręcic zegary i tam sprawdzić kable czy sa one w innym miejscu?
kontrolka oleju
pin 3 czujnika - kabel brązowo/niebieski - pin 18 wtyczki zielonej zegarów - sprawdzić czy jest przejściewariat12233 pisze:Jak sprawdzić powrót do zegarów???
- wariat12233
- Ma gadane
kontrolka oleju
podziękowałgreg pisze:pin 3 czujnika - kabel brązowo/niebieski - pin 18 wtyczki zielonej zegarów - sprawdzić czy jest przejście