kontrolka oleju

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Alphol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kontrolka oleju

Post autor: Alphol » ndz wrz 12, 2010 21:25

witam
od pewnego czasu, bez względu na warunki pogodowe, zapala mi się na żółto kontrolka oleju (poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie). byłem z tym problemem w warsztacie i mechanik pogrzebał przy czujniku zamknięcia klapy silnika (ten tuż przy zamku)i problem zniknął. za jakiś czas znowu zapaliła się kontrolka oleju na żółto. nie jechałem już tym do warsztatu, tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku. ale problem co jakiś czas wraca, z tym , że nie wpinam kabla we wtyczkę , tylko zwieram piny wtyczki spinaczem. problem znika do następnego razu. wtedy wyciągam spinacz i dalej jeżdżę do następnej sygnalizacji kontrolki. próbowałem sprawdzić programem VW TOOL, ale nie wykazało żadnych błędów. warjują mi też rygle zamków (zamykają się i otwierają ), ale to podobno może coś się dziać z kablami w progu. tym się niedługo zajmę.
Co może być przyczyną zapalania się kontrolki?
czy jest jakiś dokładniejszy program, którym mogę sprawdzić problem?
czy może być to powiązane z wariackimi zamkami?

z góry dziękuje za pomoc
:pub:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

kontrolka oleju

Post autor: Qto » ndz wrz 12, 2010 22:02

Alphol pisze:tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku
mówisz o tym czujnik na dole miski olejowej?? jak zaślepiłeś otwór ? :chytry:
Alphol pisze:warjują mi też rygle zamków (zamykają się i otwierają ), ale to podobno może coś się dziać z kablami w progu
raczej na pewno zimne luty w zamku

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

kontrolka oleju

Post autor: bongo » ndz wrz 12, 2010 23:23

Alphol pisze:(poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie)
To dolej do poziomu max,niejednokrotnie pomagało :bajer:

greg

kontrolka oleju

Post autor: greg » ndz wrz 12, 2010 23:23

Alphol pisze:witam
od pewnego czasu, bez względu na warunki pogodowe, zapala mi się na żółto kontrolka oleju (poziom oleju prawidłowy, olej wymieniany regularnie). byłem z tym problemem w warsztacie i mechanik pogrzebał przy czujniku zamknięcia klapy silnika (ten tuż przy zamku)i problem zniknął. za jakiś czas znowu zapaliła się kontrolka oleju na żółto. nie jechałem już tym do warsztatu, tylko wypiołem czujnik wraz z kabelkiem z wtyczki i wożę go w bagażniku. ale problem co jakiś czas wraca, z tym , że nie wpinam kabla we wtyczkę ,
no ja nie mogę - ale się ubawiłem :rotfl: :rotfl:
Wiesz co on ci zrobił? Żółta kontrolka od oleju to albo niski poziom oleju albo awaria czujnika oleju - ten cymbał ( pseudo-mechanik) nauczył cię sygnalizować do zegarów, że otworzyłeś maskę czyli "sprawdziłeś poziom oleju" - więc kontrolka gaśnie na 100km zamiast rozwiązać problem dlaczego zapala się kontrolka

Awatar użytkownika
wariat12233
Ma gadane
Ma gadane

kontrolka oleju

Post autor: wariat12233 » pn wrz 13, 2010 14:27

panowie mam ten sam problem, otwarcie maski gasi kontrolke która po 100km znowu sie zapala, olej już nawet powyżej max, czójnik poziomu oleju wymieniony i dalej to samo

ObrazekObrazek

greg

kontrolka oleju

Post autor: greg » pn wrz 13, 2010 16:29

wariat12233 pisze:olej już nawet powyżej max, czójnik poziomu oleju wymieniony i dalej to samo
sprawdzić wiązkę - raptem 3 kabelki. masa zasilanie i powrót do zegarów

Awatar użytkownika
wariat12233
Ma gadane
Ma gadane

kontrolka oleju

Post autor: wariat12233 » pn wrz 13, 2010 17:10

greg pisze:sprawdzić wiązkę - raptem 3 kabelki. masa zasilanie i powrót do zegarów
styki czyste nic nie zabrudzone, zasilanie jest. Jak sprawdzić powrót do zegarów???

ObrazekObrazek

Alphol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: kontrolka oleju

Post autor: Alphol » pn wrz 13, 2010 19:45

nie, no , ja oleju nie dolewałem. i nie zapala mi sie co 100 km tylko róznie.
a propo kabelków. tzn., że mam wykręcic zegary i tam sprawdzić kable czy sa one w innym miejscu?

greg

kontrolka oleju

Post autor: greg » pn wrz 13, 2010 20:18

wariat12233 pisze:Jak sprawdzić powrót do zegarów???
pin 3 czujnika - kabel brązowo/niebieski - pin 18 wtyczki zielonej zegarów - sprawdzić czy jest przejście

Awatar użytkownika
wariat12233
Ma gadane
Ma gadane

kontrolka oleju

Post autor: wariat12233 » pn wrz 13, 2010 20:55

greg pisze:pin 3 czujnika - kabel brązowo/niebieski - pin 18 wtyczki zielonej zegarów - sprawdzić czy jest przejście
podziękował :pub:

ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”