Światła drogowe H4 a halogeny.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Jestem nowy na tym forum. Kupiłem sobie ostatnio Golfa mkII GTI do samodzielnego montażu. Jest w nim sporo do roboty i na pierwszy ogień idą lampy.
Są dwie duże lampy z żarówkami H4 (zwane dalej 'lampami normalnymi') i dwie mniejsze z żarówkami H3 (zwane dalej halogenami). W tej chwili działa to tak:
Przy włączonych światłach mijania, gdy pociągnę do siebie manetkę (i przytrzymam) palą się długie w lampach normalnych i halogeny. Kiedy puszczę manetkę gasną długie w lampach normalnych, zostają tylko mijania i halogeny. Dodatkowo denerwuje mnie to, że nie mogę "mrugnąć" długimi bo włączają się na stałe. Czy tak ma być? Manetka i tak jest do wymiany, bo lewy kierunek raz działa a raz nie.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Jestem nowy na tym forum. Kupiłem sobie ostatnio Golfa mkII GTI do samodzielnego montażu. Jest w nim sporo do roboty i na pierwszy ogień idą lampy.
Są dwie duże lampy z żarówkami H4 (zwane dalej 'lampami normalnymi') i dwie mniejsze z żarówkami H3 (zwane dalej halogenami). W tej chwili działa to tak:
Przy włączonych światłach mijania, gdy pociągnę do siebie manetkę (i przytrzymam) palą się długie w lampach normalnych i halogeny. Kiedy puszczę manetkę gasną długie w lampach normalnych, zostają tylko mijania i halogeny. Dodatkowo denerwuje mnie to, że nie mogę "mrugnąć" długimi bo włączają się na stałe. Czy tak ma być? Manetka i tak jest do wymiany, bo lewy kierunek raz działa a raz nie.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
sam sobie odpowiedziałeś wymień manetkę bo nawala , takie moje zdanie i powinno być dobrze
nie wydaje mi sie też żeby halogeny powinny świecić razem z długimi , raczej na odwrót
nie wydaje mi sie też żeby halogeny powinny świecić razem z długimi , raczej na odwrót
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Wiesz, to auto było rozkładane i składane wiele razy przez jednego z poprzednich właścicieli i z tego co doszedłem po kablach, po prostu tak to jest połączone. Chodzi mi tylko o informacje czy to jest normalne. Ja bym podłączył halogeny razem z drogowymi w H4, wstawiając oddzielny włącznik do odłączenia halogenów (oczywiście wszystko na przekaźnikach). A co z tym "mrugnięciem"? W Astrze mam tak, że długie na stałe włącza się przez popchnięcie manetki do przodu a tu się ciągnie i ona zostaje aż do ponownego pociągnięcia. A jak chcę dać krótki znak błyśnięciem to muszę klikać dwa razy...
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
to nie jest normalne na pewno coś nie tak jest z manetką a halogeny tez powinny mieć swój włącznik i powinny działać z krótkimi światłami a nie z długimi
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Re: Światła drogowe H4 a halogeny.
No nie wiem... A jak wyjadę na trasę, za każdym razem gdy ktoś się pojawi, muszę wyłączać halogeny gdzieś tam przy radiu? Trochę mi się to nie widzi. To nie są przeciwmgielne.martinezz123 pisze:i powinny działać z krótkimi światłami a nie z długimi
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
niech się wypowiedzą fachmeni od golfa 2 ja nie miałem golfa ale z tych lat miałem passata B3 i tam tak było
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- majster heniek
- Forumowy spamer :)
- Auto: Jest
- Silnik: też
światła drogowe działają razem z halogenami , przełączając na mijania halogeny powinny się wyłączyć , a co do sygnalizacji światłami to lekko manetkę do góry ( do Siebie ) to musisz wyczuć aby nie włączyć na stałe drogowych ( przypuszczam że styki manetki Masz powypalane i dlatego nie Możesz uzyskać światła błyskowego - sygnalizacji drogowymi )