Bora_Climatronic_klapka_od _nawiewu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » ndz gru 05, 2010 20:59

Witam, mam mały problem otóż tradycyjnie zaczęły mi parować szyby i po sprawdzeniu okazało się że nie porusza mi się klapka pod filtrem kabinowym.
Został w pozycji obieg wewnętrzny . Czy dostane się do mechanizmu spod schowka po stronie pasażera ?
Dziwne dla mnie bo test zrobiony na module climatronica nie wykazał błędu .
A wersje VAGa mam jakąś kiepską bo wcale nie chce wykonać testu , poradzcie jaka wersja będzie pełna , używam tylko do mojego autka na własne potrzeby .
Poradzcie proszę .
Pozdrawiam

flashhh

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » ndz gru 05, 2010 21:36

no i tu nie jest wina silniczka pewnie jest dobry tylko mechanizm bodajże zębatkowy sie zepsuł coś tam nawaliło u mnie jest tak samo , dlatego nie wykrywa żadnego błędu , żeby się tam dostać musisz wyciągnąć schowek ale i tak będzie lipa na maxa bo dojście tam jest lipne .

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 06, 2010 02:25

u mnie samodiagnostyka Climatronica pokazała błąd przy pękniętej zębatce...jeżeli chodzi o dojście to o niebo lepiej jest przy zdjętej desce rozdzielczej ale roboty też deczko więcej jak się nie ma wprawy. Ja po dwudniowej walce z montażem silniczka i megapokaleczonymi łapami zdecydowałem się zdjąć deskę, już nie było problemu z montażem silniczka...a montaż/demontaż deski to raptem pół godzinki

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » pn gru 06, 2010 16:11

Dzieki za zainteresowanie . rozebrałem dzisiaj to trochę . Po wyciągnięciu wentylatora okazało się że przycina się mechanizm klapki w pozycji wewnętrzna went . jak mu pomogę palcem to rusza , natomiast ruch z pozycji zewnętrzna na wewnetrzna robi sam dobrze. Ale do samego mechanizmu się nie dostałam , bardzo ciasno .Może macie jakiś opis jak wyciągnąć tą część zespołu wentylacji na zewnątrz , bo inaczej się tego nie zrobi chyba.
pozdr
Natomiast test kompem wykazał 2 błędy 792 oraz 281 -co to za błędy ?

flashhh

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » pn gru 06, 2010 17:02

tu masz kolego o tych twoich błędach
http://www.a4club.eu/index.php?topic=23196.0" onclick="window.open(this.href);return false;
a tu pod spodem masz błąd drugi , ale nie widzę że by był związany z kilmą
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=213664" onclick="window.open(this.href);return false;

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 06, 2010 17:23

flashhh pisze:Może macie jakiś opis jak wyciągnąć tą część zespołu wentylacji
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=144660" onclick="window.open(this.href);return false; - silniczek trzyma się na jednej śrubce

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » pn gru 06, 2010 18:03

Troszkę to dla mnie dziwne , bo te błędy są w sekcji klimatyzacji , w części silnika nie ma wcale więc cos tu nie tak , moze jest osobna tabela błędów klimy .
Po drugie gdyby był błąd czujnika ciśnienia klimy to chyba by nie była sprawna , ale ona jeszcze miesiąc temu na pewno , teraz nie wiem jak ją sprawdzić bo o ile się nie myle to jesli jest poniżej 6 stopni to nie można jej załączyć ( chyba że się mylę i jest sposób załaczenia jej ?)
Była uszkodzona klima ale w Czerwcu ją robiłem , uszkodzona była sprężarka oraz brak było czynnika..
pozdr

flashhh

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 06, 2010 18:19

Klima przy 5 stopniach jeszcze odpali, przy 4 już nie...można delikatnie podgrzać czujnik temperatury w zderzaku i odpalić klimę, ale tak podgrzać żeby różnica temperatury z czujnika od faktycznej nie różniła się o 10 stopni bo wtedy Climatronic będzie brał sygnał z innego czujnika - także można kombinować jeżeli temperatura jest maksymalnie kilka stopni na minusie
flashhh pisze:te błędy są w sekcji klimatyzacji , w części silnika nie ma wcale więc cos tu nie tak
Climatronic ma osobny sterownik więc dlaczego jego błędy mają być w sterowniku silnika ??
flashhh pisze:bardziej mnie interesuje jak wydostać za zewnątrz to wszystko
demontaż deski rozdzielczej, zdjęcie wygłuszenia ściany grodziowej i odkręcenie czterech śrubek pod nim - w komorze silnika, spuszczenie czynnika z klimy i cieczy chłodzącej...i już można wyciągać nagrzewnicę - myślę że lepiej sam silniczek wyciągnąć, ale rób jak wolisz :bajer:

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » pn gru 06, 2010 20:48

Oczywiście że nie zamierzam rozbierać deski jeśli uda mi się wyciagnąć ten mechanizm , a z tego co piszą koledzy w tamtym temacie to się powinno udać . Oglądałem to dzisiaj i nie dojrzałem tej śrubki ale widać kiepsko patrzyłem .
Czy ona jest widoczna od spodu może ?
Zastanawiam się jeszcze nad tymi błędami , czemu ich nie wykrywa test na samym module climatronica . A test robiony kompem zawsze zostaje u mnie przerwany z nieoczekiwanym błędem , zastanawiam się czy mój przypadkiem mój laptop i programy ich nie produkują . jutro podjadę do kolegi do warsztatu .
pozdr

flashhh

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 06, 2010 20:51

flashhh pisze:Czy ona jest widoczna od spodu może ?
tak

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » śr gru 08, 2010 20:56

Powrócę do tematu , zrobiłem tą zębatkę i po zamontowaniu wszystko ładnie działa , ale teraz doszedł mi błąd z niego 1274 (V71 ).
Doczytałem ze trzeba nastawy podstawowe , tylko nie bardzo wiem który block zrobić ?
pozdr

flashhh

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr gru 08, 2010 21:02

jeżeli działa to zostaw błąd w spokoju, jak zrobisz nastawy podstawowe to pewnie zębatka znowu pęknie

flashhh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: flashhh » śr gru 08, 2010 21:29

A dlaczego tak sie dzieje ?
pozdr

flashhh

Awatar użytkownika
Qto
_
_