ladowanie akumulatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ladowanie akumulatora
Mam akumulator 53Ah zamiast 44ah ,i kostke 14.5V. 1. Czy ladowanie 14.10 bez swiatel a 14.V na swiatlach jest dobre??skoro prawidlowe ladowanie to 14.1V -14.40V. 2. Dlaczego mam tak niskie ladowanie a nie np 14.40V czy to wina duzego aku 53Ah zamiast 44Ah???
ladowanie akumulatora
To wina regulatora napięcie który pada.
U mnie bez lamp mam 14,5 z lampami idealne 14,4 . Za duży akumulator może być ciągle niedoładowany co może skutkować jego zasiarczeniem.
U mnie bez lamp mam 14,5 z lampami idealne 14,4 . Za duży akumulator może być ciągle niedoładowany co może skutkować jego zasiarczeniem.
ladowanie akumulatora
to tez pisalem w innych postach ze duzy bedzie niedoladowany masz racje na 100% ty masz super ladowanie a ja klapa:( regulator mam nowy!!! czemu tak slabo laduje mi? masa ok, mam nowe diody, wirnik, stojan ok pasek ok
ladowanie akumulatora
Człowieku masz dobre ładowanie czemu więc szukasz dziury w całym? Jakbyś miał 13,5V to bym się zastanawiał czy wszystko jest ok. 14V pod obciążeniem w zupełności wystarczy. Dodam jeszcze że ja mam u siebie w MK3 1.9TDI 55Ah i przy -16 stopniach C podgrzewałem świeczki tej zimy i odpalał bez problemu.
Lewa strona strona kierowcy, prawa strona strona pasażera.
ladowanie akumulatora
mi tez się wydaje ze masz ok lądowanie. W takich samochodach nie można już patrzeć na książki w co niektórych sprawach kup nowy alternator i zobacz czy bd mial tak jak trzeba Pozdrawiam.
ladowanie akumulatora
jest okej. Mechanik ktory w tego typu sprawach jest dobry Ci to mowi. Napieic ejakie jest zalezy od wielu czynnikow. Mas zmiec od okolo 13,2 do 14,7V i tyle. Duzo zalezy od kondycji akumulatora oraz alternatora i poboru.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
ladowanie akumulatora
Jest dobre.jacek100 pisze:1. Czy ladowanie 14.10 bez swiatel a 14.V na swiatlach jest dobre??
To nie wina akumulatora. U siebie mam alternator 45Ah i akumulator 72Ah i wszystko jest w najlepszym porządku, a akumulator ma już 7 lat i nie zanosi się na to żeby miał paść.jacek100 pisze:Dlaczego mam tak niskie ladowanie a nie np 14.40V czy to wina duzego aku 53Ah zamiast 44Ah???
ladowanie akumulatora
kolego wesol mechanik 25lat auta naprawia i ladowanie napewno nie moze byc ponizej 14V bez i z obciazeniem. wiem mam w nornie 14.2 bez obciazenia i 14.10 z obciazeniem .
ladowanie akumulatora
ale i tak mam cos nie tak bo to min.14.10 ale jest w granicach wiec niema co grzebac dzieki wam pozdro.temat zamykam.
ladowanie akumulatora
nie pisz post pod postem edytuj jak chcesz coś dopisać a twój ostatni jest. Pozdrawiam
Re: ladowanie akumulatora
Zapraszam do nas do aso opla i udowodnie ze bywa w viki C czy innych z silnikiem diesla 120 czy 150 KM napiecie po odpaleniu 13,40V czy w tych okolicach. Jak aku byl slaby to stanowil wieksz eobciazenie dla altka wiec zanizal napiecie i nawet spotkalem sie ze bylo 13,25V Faktem jest to ze po prac auta okolo 10 minut bylo juz 13,80V. Zwracam tylko uwage iz nieraz sprawdzam ładowanie ( w amperach sie to mierzy) i napiecie jakie jest wychodzi bywa rozne a prad ładowania jaki trafi ado aku to okolice 4 do 12 amper na obr jalowych.jacek100 pisze:kolego wesol mechanik 25lat auta naprawia i ladowanie napewno nie moze byc ponizej 14V bez i z obciazeniem. wiem mam w nornie 14.2 bez obciazenia i 14.10 z obciazeniem .
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Mały gagatek
ladowanie akumulatora
Co to za tekst??? W 126p miałem 60 i śmigał bezproblemowo 6 latek(obecnie śmiga w reni 2 latka) Wystarczy żeby był zapas dla aku dla 60 6A. Ok jak by dać z 3 razy większy, wtedy może być problem.skaktus pisze:Za duży akumulator może być ciągle niedoładowany co może skutkować jego zasiarczeniem.
Co doładowania, to tak jak koledzy wyżej. Kostka kostce nie równa(wiem to po maluszku miałęm od 11.8-14.8 dla kostki 13.6V). Z tym że zawsze można zwiększyć napięcie ładowania dając na "sygnał" do regulatora diodę zmniejszającą napięcie, ale u Ciebie i tak jest nieco duża różnica spadku.
U mnie w jetce jest altek 90A i aku 60, przy czym ładowanie mam 13.62 bez lamp i 13.59(lampy, wentylator, i jeszcze trochę)-13.6(same lampy)
- Paweł Marek
- V.I.P.
ladowanie akumulatora
jacek100, pomijając twój nieugięty i bezsensowny upór w powtarzaniu zasłyszanych lub wyczytanych kwesti przestań pisać post pod postem, to już drugi temat w którym tak postępujesz. Bo za to należy się już ostrzeżenie.
A w kwestii merytorycznej - zachowaj pokorę, bo zdaje się auto masz niesprawne i nie umiesz sobie z tym poradzić więc czytaj co bardziej doświadczeni ludzie piszą.
A w kwestii merytorycznej - zachowaj pokorę, bo zdaje się auto masz niesprawne i nie umiesz sobie z tym poradzić więc czytaj co bardziej doświadczeni ludzie piszą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ladowanie akumulatora
kolego pawel marek JAK MI NIEUMIESZ POMUC NIEPISZ NIC OK co ty masz do mnie ?jedni pisza ze mam za male inni ze dobre to tez sam glupieje a posty nieumiem edytowac .disle maja wieksze altki niz benzyniaki MIEWIEM JUZ SAM MAM NIBY W GRANICACH LADOWANIE I SMUTNE ZE NIEKT MI NA FORUM GOLF NIEPOMUGL ZAMYKAM TEMAT!!!