Problem z podświetleniem liczników i przełaczników

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » śr lut 02, 2011 01:58

Witam,
Mam problem z podświetleniem liczników, nawiewów i przełącznika świateł. Otóż wymieniałem żarówkę w podświetleniu bagażnika i w światłach cofania na LED i od tego zajścia nie działa mi podświetlenie liczników, nawiewów i wszystkiego w środku oprócz światełka nad głową. Żarówki w bagażniku wymieniłem na normalne i dalej nic. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre. Zauważyłem ze z tyłu kostka dochodząca do tylnej lampy jest lekko zardzewiała, wiec przeczyściłem wszystko i dalej nic. nie wiem też czy to wgl ma cokolwiek z licznikami wspólnego no ale od zmiany tych żarówek liczniki nie świecą. Żarówka na przycisku od włączania świateł świeci na zapłonie tylko przy wyłączonych światłach.
Proszę o pomoc :-(
Szukałem na forum i przez google i nic nie mogłem znaleź.

Awatar użytkownika
rhodek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: rhodek » śr lut 02, 2011 08:54

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=377876" onclick="window.open(this.href);return false;

poczytaj tutaj

troche materialow o VW Golf IV http://chomikuj.pl/rhodek" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » śr lut 02, 2011 13:38

To mi za duzo nie mowi bo u mnie podswietlenia nie ma nigdzie ani w licznikach ani nawiewach czy swiatla sa wlaczone czy nie i czy zaplon jest czy nie. :?

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » czw lut 03, 2011 22:43

Mógłby mi ktoś pomóc bo już sam nie wiem co i jak z tym można zrobic?

Tommuzik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tommuzik » pt lut 04, 2011 10:12

Witam. Spróbuj podmienić od kogoś włącznik świateł, ja się spotkałem z podobnym problemem w Mk2 u teścia. Włączały się tylko światła mijania i nic po za tym, tzn. nie było podświetlenia licznika, nawiewów i nawet świateł pozycyjnych nie było (z tyłu, bo z przodu świeciły mijania i nie widziałem) podmieniłem włącznik na nowy i gra.
dazmian pisze:nie działa mi podświetlenie liczników, nawiewów i wszystkiego w środku oprócz światełka nad głową
U Ciebie podobna sytuacja (tam też światełko nad głową świeciło), sprawdź może coś zagada.

Już nie mam Golfika :( , ale jest:
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.

Awatar użytkownika
Vagoviec
Demon prędkości
Demon prędkości

Post autor: Vagoviec » pt lut 04, 2011 10:58

A taką rzecz jak bezpiecznik to kolega sprawdził ?

Numquam Desperaveris...

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » sob lut 05, 2011 00:45

Vagoviec, Pierwszą rzeczą jaka zrobiłem to było sprawdzenie bezpieczników.
Tommuzik, Jutro poszukam na jakimś szrocie albo gdzieś przełącznika, tak też myślałem żeby podmienić i zobaczyć czy chodzi. Bo jak przełączam na światła to tak leciutko podświetlenie na środku pokrętła mignie. Dzieki :-)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 05, 2011 09:51

dazmian, rozbierałeś włącznik czy tylko wymieniałeś jego żaróweczkę w otworze od tyłu? Jeśli rozbierałeś z wyciąganiem płytki too zapewne przy składaniu coś nie udało się z potencjometrem od regulacji natężenia podświetleń, jesli rozbierzesz ponownie to zonbaczysz o co biega, no i w ogóle voltomierzem na kablu do podświetleń wychodzącym z włącznika sprawdź co jest nie tak, plus kontrola kabelka masowego do włącznika

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » sob lut 05, 2011 17:42

Paweł Marek, ja miałem na myśli ze zmieniałem żarówki z tyłu w lampie na LED i w podświetleniu bagażnika. I od tego czasu mi nie działają liczniki i reszta. Ale przełącznik rozbierałem około miesiąc temu i tam zmieniałem podświetlenie na niebieskie LED wiec teraz wyciągnąłem cały przełącznik i bd rozbierał. Dzięki

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » sob lut 05, 2011 18:45

Rozebrałem przełącznik posprawdzałem, przeczyściłem i nic. Światła włączają się normalnie, jak są wyłączone i zapłon włączam to ta mała dioda podświetlająca pokrętło się świeci. Ale gdy już właczam światla postojowe czy drogowe to gaśnie. Także podczas przełączania ze świateł wyłączonych i postojowych dioda i żaróweczka która podświetla cały ten element migną raz ale słabo. Wiec nie wiem czy tam jakiś element jest spalony czy co?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 05, 2011 19:36

a ok to nie zrozumiałem, niemniej wyjmij włącznik i sprawdź na kablu do podświetleń czy napięcie jest, ma się zmieniać jak kręcisz pokrętłem gdzies od 2 do 9 V - mniej wiecej. Pewnie to jest wina włącznika i niema nic wspólnego z tym ledami

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » pn lut 07, 2011 11:44

Nie do konca rozumiem. Jak mam sprawdzic na wlaczniku czy jest napiecie? Na kablach sprawdzalem i jest na poszczeglulnych kablach. Ale jak mam sprawdzac napiecie i krecic pokretlem jak mam wyciagniety wlacznik?

Awatar użytkownika
dazmian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dazmian » ndz lut 27, 2011 18:24

W ten weekend zmieniłem przełącznik i dalej nie działało. Więc rozebrałem licznik i szukałem czy coś jest nie tak. Podłączyłem na lewo i się nie swiecił. Poruszałem, podmuchałem i zadziałało, okazalo się że w jednym miejscu blaszki prowadzące prąd do podświetlenia licznika lekko się stykały. wiec odsunąłem je i zaizolowałem i po problemie :grin: :grin: :grin:
Dzięki za zainteresowanie i wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”