2 problemy po podłączeniu samochodu pod VAG

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » śr wrz 28, 2011 13:20

może sterownik nawalił

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » czw wrz 29, 2011 13:23

cóż zmiana ecu nie wchodzi teraz w grę. Podłączę niedługo ponownie dziada i dam mu trochę pochodzić z odłączoną wtyczką przy aparacie. Dziwne by się sam z siebie popsuł..

Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » czw wrz 29, 2011 13:40

kilkakrotnie prubowac zapalic auto bez wpietej kostki halla , komp musi zarejstrowac blad . co to twojego kopania auta to zaopatrz sie w przedluzacz z uziemieniem i gniazdko docelowe niech tez ma bolec . i zeby nie bylo w gniazdku zerowania( czyli przewod PE zmostkowany z N) . przestrzelisz sobie iskra gniazdo diag , i juz wogole sie nie podlaczysz ... kolega przestrzelil kilka lat temu euroscanem na 2x rs232 corse b ... do wymiany poszedl sterownik auto nie chcialo zapalic juz potem.

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: 2 problemy po podłączeniu samochodu pod VAG

Post autor: FIRERS » czw wrz 29, 2011 13:43

killah pisze:dam mu trochę pochodzić z odłączoną wtyczką przy aparacie. Dziwne by się sam z siebie popsuł..
wydaje mi sie ze autko przy takiej konfiguracji Ci od razu zgasnie ...

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » czw wrz 29, 2011 13:43

FIRERS pisze:kilkakrotnie prubowac zapalic auto bez wpietej kostki halla , komp musi zarejstrowac blad . co to twojego kopania auta to zaopatrz sie w przedluzacz z uziemieniem i gniazdko docelowe niech tez ma bolec . i zeby nie bylo w gniazdku zerowania( czyli przewod PE zmostkowany z N) . przestrzelisz sobie iskra gniazdo diag , i juz wogole sie nie podlaczysz ... kolega przestrzelil kilka lat temu euroscanem na 2x rs232 corse b ... do wymiany poszedl sterownik auto nie chcialo zapalic juz potem.
chodzi o to by masa nie była złączona z uziemieniem tak?

chyba wychodzi na to że najbezpieczniej to będzie pożyczyć laptopa :D

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » czw wrz 29, 2011 13:54

w zasilaczu z kompa na samym wejsciu sa kondensatory ceramiczne. podlaczone sa od fazy do PE i od neutralnego do PE i bez podlaczonego bolca na obudowie z kompa jest jakis potencjal. obudowa z kompa jest masa portu usb a zarazem masa na wtyczce obd2. gdy ty sobie tak podlaczysz pod kompa a staniesz na golej ziemi mokrymi butami . ma prawo Cie kopnac ...

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » czw wrz 29, 2011 14:11

killah pisze:chyba wychodzi na to że najbezpieczniej to będzie pożyczyć laptopa :D

albo zrobisz uziemienie i bedzie bezpiecznie , albo niopodal auta wbijasz w ziemie pret stalowy ,podlaczasz do niego kabel ze zabka i na czas diagnostyki podlaczysz pod kleme minusowa. ale ostatnia wtyczke ktora podlaczysz do kompa to kabel sieciowy 230v.

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » czw wrz 29, 2011 15:22

panowie, gadałem z ojcem i wiem już że nie ma instalacji pod ten bolec w gniazdu w domu.

w gniazdku do którego podpinałem kompa jest zrobione tak że pod dziurę w której próbówka się świeci są podłączone 2 kabelki a pod 2gą dziurę tylko 1 kabel. Bolec wgl nie jest podłączony.

Czyli zostaje mi wbijanie druta w ziemię albo podłączenie laptopa?

A co do tego zbierania się ładunku na obudowie pc. W tych miejscach jak dotknę próbówką to się świeci. To jest właśnie objaw braku 0 ?

Obrazek

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » czw wrz 29, 2011 15:33

FIRERS pisze:wydaje mi sie ze autko przy takiej konfiguracji Ci od razu zgasnie ...
nie zgaśnie

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » czw wrz 29, 2011 15:58

rzeczywiscie nie zgasnie myslem o 2e a tu akurat agg ma dwa czujniki halla..

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » czw wrz 29, 2011 16:50

killah pisze:panowie, gadałem z ojcem i wiem już że nie ma instalacji pod ten bolec w gniazdu w domu.

w gniazdku do którego podpinałem kompa jest zrobione tak że pod dziurę w której próbówka się świeci są podłączone 2 kabelki a pod 2gą dziurę tylko 1 kabel. Bolec wgl nie jest podłączony.

Czyli zostaje mi wbijanie druta w ziemię albo podłączenie laptopa?

A co do tego zbierania się ładunku na obudowie pc. W tych miejscach jak dotknę próbówką to się świeci. To jest właśnie objaw braku 0 ?

Obrazek

Sam odpowiem sobie już na to pytanie moje:

Po zmostkowaniu dziury w której próbówka nie świeci z bolcem uziemienia napięcie przestało się pojawiać na bolcu i w zaznaczonych miejscach na obudowie. Dzwoniłem do elektryka znajomego i powiedział mi że instalację mam zwaloną a uziemienie tego będzie zależało od zdolności uziemiania instalacji. Widać daje radę więc jak będę teraz podłączać pc do golfa to będę robić mostek uziemienia z minusem i powinno grać.

Czekam teraz na kabel usb 3 metry podłączę jeszcze raz padlinę od pc. Zobaczymy jak teraz będzie się zachowywać. Mam nadzieję że nie zrobiło się nic od tego ale auto odpala normalnie. Nadal jednak chciałbym zobaczyć błąd halla przy odpiętej wtyczce.

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » pt wrz 30, 2011 01:35

Nie kombinuj z tym PC - pożycz lapka i zobacz czy elektryzowanie się ustąpi. potem ewentualnie pomyśl nad PC - może uziem masę samochodu bezpośrednio do obudowy komputera ( a właściwie masy zasilacza - czarne kable)

MK3 ADZ->AGU

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » pt wrz 30, 2011 19:10

ssarna1 pisze:Nie kombinuj z tym PC - pożycz lapka i zobacz czy elektryzowanie się ustąpi. potem ewentualnie pomyśl nad PC - może uziem masę samochodu bezpośrednio do obudowy komputera ( a właściwie masy zasilacza - czarne kable)
jako że do odważnych świat należy to jednak pokombinowałem :cool:

tak jak wcześniej zrobiłem mostek minusa i uziemienia i podłączyłem samochód bezpośrednio z domu przez przedłużacz usb 3 metry i działa. Nie kopie ze silnika bo teraz już ma uziemienie. Na początku tylko sygnał zgubił - pewnie przez ten przedłużacz, nie ma się co łudzić że będzie 100% bez strat transmisja.

Tak czy siak podłączyłem pod kompa, odłączyłem wtyczkę od czujnika temp powietrza zasysanego i pokazał błąd więc jest ok. halla nie pokazał ale nie odpalałem auta z odpiętą wtyczką bo mi się spieszyło. Tak więc problem z elektryzowaniem jest już rozwiązany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”