przygasające światła i licznik Skoda Fabia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
jak w temacie. Problem polega na tym że nawet w czasie jazdy gdy są utrzymywane obroty to przygasają (i ponownie świecą normalnie) wszystkie światła zewnętrzne + licznik i radio. Ostatnio była czyszczona i ustawiana przepustnica + regulacja zaworów i dodatkowo regulowana instalacja LPG + wymiana filterka od gazu. Do wymiany pozostały jeszcze świece ale wydaje mi się że nie powinny one mieć na to znaczenie...
Pomoże ktoś??
jak w temacie. Problem polega na tym że nawet w czasie jazdy gdy są utrzymywane obroty to przygasają (i ponownie świecą normalnie) wszystkie światła zewnętrzne + licznik i radio. Ostatnio była czyszczona i ustawiana przepustnica + regulacja zaworów i dodatkowo regulowana instalacja LPG + wymiana filterka od gazu. Do wymiany pozostały jeszcze świece ale wydaje mi się że nie powinny one mieć na to znaczenie...
Pomoże ktoś??
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
czyli dokładniej które??
na necie podają takie powody:
-> czujnik skrętu (wspomaganie u mnie też nie zawsze hula)
-> regulator napięcia
-> wiązka na lewej podłużnicy
tylko że mam taki problem bo skodzina po czyszczeniu i ustawieniu przepustnicy miała sprawdzane błędy i żadnych nie wykryto na benzynie tylko na LPG ale gazownik powiedział że to normalne przy tej instalacji którą posiada skodzina
na necie podają takie powody:
-> czujnik skrętu (wspomaganie u mnie też nie zawsze hula)
-> regulator napięcia
-> wiązka na lewej podłużnicy
tylko że mam taki problem bo skodzina po czyszczeniu i ustawieniu przepustnicy miała sprawdzane błędy i żadnych nie wykryto na benzynie tylko na LPG ale gazownik powiedział że to normalne przy tej instalacji którą posiada skodzina
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
Ja też to miałem - przygasały mi światła, licznikowi nawet czasem godzina się zerowała.
Problemem były kable masowe, teraz hula aż miło
Problemem były kable masowe, teraz hula aż miło
Poczytaj na forum skody tam powinno być napisane gdzie sąGibonOp pisze:czyli dokładniej które?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tak jak Sata pisze - kable, klemy do wyczyszczenia. Do sprawdzenia stan szczotek przy regulatorze napięcia i czy przypadkiem pasek się nie ślizga.
Re: przygasające światła i licznik Skoda Fabia
Idź od kabla "-" na aku w stronę silnika i sprawdzaj wszystkie punkty przyłaczenia.GibonOp pisze:czyli dokładniej które??
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
GibonOp, temat przerabiałem w fabii u kumpla z pracy i tak wymieniony został regulator napięcia,całe szczęście powiedzmy nie duży koszt,wynik to samo,okazało się że to to
i w twoim wypadku jak piszesz będzie to samo,od razu mówię koszt samego czujnika oscyluje w granicach 300 złGibonOp pisze:-> czujnik skrętu (wspomaganie u mnie też nie zawsze hula)
A czy jest możliwe sprawdzenie czy to nie wina regulatora napięcia?? Na innym forum napisali mi że to właśnie jest winny regulator.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wyciągnięcie go i obadanie stanu szczotek na początek...GibonOp pisze:A czy jest możliwe sprawdzenie czy to nie wina regulatora napięcia?
Dokładnie żadne kable masowe tylko problem ze wspomaganie a dokładnie czujnik skretu
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tak jak ci Qto, napisał,lecz ja stawiam na to co ci pisałem,objawy były identyko jak u ciebieGibonOp pisze: Na innym forum napisali mi że to właśnie jest winny regulator.
a czy uszkodzony czujnik skrętu może być przyczyną tego że gazu pali mi 16L/100km przy czym komputer średnie spalanie pokazuje 8.2L/100km
do gazownika podjechac, sprawdziGibonOp pisze: że gazu pali mi 16L/100km