Witam, mam spaloną żaróweczkę w oświetleniu przełącznika świateł:
w serwisie koszt około 20zł, czy można zastąpić ją żaróweczką 12V 1,2W ? Nie wypali światłowodu ?
Jaka żaróweczka ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jaka żaróweczka ?
zdaje się że są jakieś zamienniki tańsze, ja tam włożyłem zwykłą żaroweczkę 1.2W bez cokołu, taką jak to pokręteł nawiewu. Tylko jest dłuższa trzeba gniazdo w tej starej oprawce po wydłubaniu żarówki pogłębić wiertłem, druty żarówki zacisnąć na blaszkach (ciężko to zlutować) i masz za 50 groszy wówczas.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jaka żaróweczka ?
Ja polecam zamiast żarówki przy okazji wrzucić diodę i odpowiedni rezystor - dać trochę większy. Efekt pewnie będzie lepszy.
Re: Jaka żaróweczka ?
Włożyłem żaróweczkę 1,2W zmieściła się bez problemu i nawet polutowałem na nóżkachPaweł Marek pisze:zdaje się że są jakieś zamienniki tańsze, ja tam włożyłem zwykłą żaroweczkę 1.2W bez cokołu, taką jak to pokręteł nawiewu. Tylko jest dłuższa trzeba gniazdo w tej starej oprawce po wydłubaniu żarówki pogłębić wiertłem, druty żarówki zacisnąć na blaszkach (ciężko to zlutować) i masz za 50 groszy wówczas.