Problem ze wskazaniem MFA
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czołem Panowie:)
Mój problem dotyczy MFA, a mianowicie od pewnego czasu dzieje się tak: mam ustawione na wyświetlaczu średnie spalanie. Kiedy jednak nastąpi zgaszenie auta i ponowne uruchomienie wskazanie MFA zmienia się na temperaturę zewnętrzną i ręcznie musze sobie przełączyć na spalanie. Dodam ze dzieje się tak kiedy temperatura na zewnątrz spada poniżej 4,3 stopni. Nie wiem czy to od temperatury zależy ale kiedyś tego nie było, a tym bardziej nie przypominam sobie żebym taki problem miał w ubiegłym okresie zimowym. Ma ktoś pomyśl co z tym może być nie tak??? Pozdro
Mój problem dotyczy MFA, a mianowicie od pewnego czasu dzieje się tak: mam ustawione na wyświetlaczu średnie spalanie. Kiedy jednak nastąpi zgaszenie auta i ponowne uruchomienie wskazanie MFA zmienia się na temperaturę zewnętrzną i ręcznie musze sobie przełączyć na spalanie. Dodam ze dzieje się tak kiedy temperatura na zewnątrz spada poniżej 4,3 stopni. Nie wiem czy to od temperatury zależy ale kiedyś tego nie było, a tym bardziej nie przypominam sobie żebym taki problem miał w ubiegłym okresie zimowym. Ma ktoś pomyśl co z tym może być nie tak??? Pozdro
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
moim zdaniem normalna sprawa...temperatura spada poniżej 4* to MFA (czy też FIS) informuje o możliwości występowania gołoledzi czy innego badziewia związanego z mrozem...pewnie jest to istotniejsza informacja niż średnie spalanie
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
Re: Problem ze wskazaniem MFA
dokładnie jak kolega wyżej napisał w mfa poniżej temp. 4 *c na wyświetlaczu samo sie przełączy i tak jest fabrycznie , raczej nie da się tego zmienić . co do fisu jest to rozwiązane troche inaczej bo temperatura ma swoją osobna rubrykę poniżejQto pisze:moim zdaniem normalna sprawa...temperatura spada poniżej 4* to MFA (czy też FIS) informuje o możliwości występowania gołoledzi czy innego badziewia związanego z mrozem...pewnie jest to istotniejsza informacja niż średnie spalanie
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
- Qto
- _
- Kontakt:
faktycznie...jakoś nie skumałem że u mnie cały czas wyświetla temperaturę a reszta opcji wyżejmartinezz123 pisze:co do fisu jest to rozwiązane troche inaczej bo temperatura ma swoją osobna rubrykę poniżej
A u mnie dotychczas było tak, jak być powinno - jak w pierwszym poście. Lecz od jakiegoś czasu (w sumie jak te wielkie mrozy przyszły), po każdorazowym odpaleniu już mi nie pokazuje od razu temperatury i tej ikonki śnieżynki (licznik z MFA). Wcześniej uruchamiałem silnik i od razu z jakiejkolwiek opcji, czy to z godziny, czy ze spalania przełączyło się na pokazywanie temperatury. A teraz nie przełącza się. Temperaturę jednak pokazuje normalnie, prawidłowo, wszystkie opcje, łącznie z wyświetlaniem temperatury działają prawidłowo, tylko nie pokazuje jej na początku zaraz po odpaleniu auta. Po prostu zachowuje się tak, jakby było lato). Nie, żebym się przejmował i martwił tym, bo przyznam, że czasami nie chce mi się po każdorazowym uruchomieniu silnika przełączyć opcji w manetce, tylko pytam tak z ciekawości, bo nigdy dotąd mi się to nie zdarzyło. Co prawda nie podłączałem pod vaga, bo ja osobiście problemu tu nie widzę, jednak chciałbym chociaż wiedzieć, czemu już tak nie jest?
na tym filmiku widać dokładnie o co mi kaman: " onclick="window.open(this.href);return false; Po uruchomieniu silnika sam ręcznie dopiero przełączyłem przyciskiem w manetce, żeby pokazało temperaturę.
na tym filmiku widać dokładnie o co mi kaman: " onclick="window.open(this.href);return false; Po uruchomieniu silnika sam ręcznie dopiero przełączyłem przyciskiem w manetce, żeby pokazało temperaturę.
- Qto
- _
- Kontakt:
seebst, nigdy nie miałem na dłużej styczności z licznikiem MFA...więc nie podpowiem
...przy rozruchu widać kontrolkę ABS, więc aku ju trochę napięcia gubi...wyłączaj chociaż dmuchawę do czasu kiedy nie odpalisz silnika wystarczy że świeczki się grzeją
...przy rozruchu widać kontrolkę ABS, więc aku ju trochę napięcia gubi...wyłączaj chociaż dmuchawę do czasu kiedy nie odpalisz silnika wystarczy że świeczki się grzeją
przy mrozach poniżej -5'C i ciepłocie powyżej 5'C (jak się nie mylę) już nie ostrzega przed możliwym oblodzeniemseebst pisze:czemu już tak nie jest?
- Qto
- _
- Kontakt:
feniks, może być z tym -5*...dziś wylukałem że nie pokazuje mi symboli śnieżynki
Dzisiaj już było trochę cieplej, co prawda auto w słońcu stało, ale ogólnie było -6 na dworze. Po uruchomieniu silnika od razu przełączyło się na temperaturę i pokazało (co prawda na plusie 3 stopnie z racji tego, że auto słońce nagrzewało) i ikonka śnieżynki również się pojawiła. Jednak rano odpalając było -8 w garażu jak stał i po odpaleniu nie pokazało od razu temperatury. Ale zeszłej zimy pamiętam, że przecież jakieś tam mrozy też były i przełączało się automatycznie i jeszcze się wkurzałem, że muszę po każdorazowym odpaleniu wciskać guzik, żeby mi pokazywało godzinę np., a nie cały czas ta temperatura. Śnieżynka pojawia się od temperatury 5 stopni albo 4.5 stopnia na plusie i niżej.
EDIT:
-6 st i tak to działa: " onclick="window.open(this.href);return false; (i działa, jak na razie)
EDIT:
-6 st i tak to działa: " onclick="window.open(this.href);return false; (i działa, jak na razie)
Dzisiaj -18,5 st i po uruchomieniu już temperatura od razu nie pokazuje się, trzeba ręcznie przełączyć. Widocznie to automatyczne przechodzenie do trybu temperatury działa do jakiejś tam wartości. Tylko ciekawi mnie, czy tylko u mnie tak jest, czy u innych też? A tutaj tak to działa. No i po jakimś czasie (po którejś próbie odpalenia na moment pokazuje -39,9 st, a po chwili wraca do temp. pierwotnej): " onclick="window.open(this.href);return false; Podłączyłem dziś pod kompa auto i błędów żadnych nie znalazło, zrobiłem test wskaźników, sprawdziłem raz jeszcze i zero błędów. W blokach pomiarowych również wszystko sie zgadza, jak temperatura płynu, temp. zewnętrzna itp.
- Qto
- _
- Kontakt:
to już jest spowodowane spadkiem napięcia...po prostu licznik się gubi a po chwili nawet resetuje. Jak rozrusznik przestaje kręcić to wsio wraca do normy...bo wtedy nie brakuje prądu.seebst pisze:No i po jakimś czasie (po którejś próbie odpalenia na moment pokazuje -39,9 st, a po chwili wraca do temp. pierwotnej