Który kabelek przeciąc ? zamek drzwi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kanibares » śr sty 11, 2012 18:44

Witam dzis zaczął szalec moj golf, wewnątrz swieci sie lampka na odpalonym silniku jak by były drzwi otwarte , a jak zamkne samochód to alarm sie załącza (oryginalny), doszedłem że to zamek drzwi pasażera z tyłu bo jak poruszam drzwiami to lampki na zapłonie gasną i cos w drzwiach cyka. Stąd pytanie bo wiadomo zamek lipa ale jak zrobic żeby go nie wymieniac ani nie bawic sie w lutowanie jakiś mikrowłączników i żeby nie wyło i lampka sie nie paliła, czy da sie to zrobic w ten sposób żeby przeciąc kabelki w zamku i czy to bedzie ten szary i brązowobiały ? dobrze myśle? z góry dzięki i pozdrawiam

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » śr sty 11, 2012 19:37

brązowo czerwony po co ucinać wyciągnąć kostkę z zamka i po kłopocie

Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Który kabelek przeciąc ? zamek drzwi

Post autor: kanibares » śr sty 11, 2012 20:40

jeryk10 pisze:brązowo czerwony po co ucinać wyciągnąć kostkę z zamka i po kłopocie
np żeby działały elektr. szyby, światełko i cała reszta z tym związana czy nie??? czy tylko brązowoczerwony czy szary i brązowoczerwony??? dzięki za podpowiedzi

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » śr sty 11, 2012 20:55

źle przeczytałem twoja treść chodzi o zamek w drzwiach najskuteczniej będzie to najlepiej naprawić a kolor kabla który podałem to jest w tylnej klapie

Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kanibares » czw sty 12, 2012 12:29

Witam jakby ktoś miał taki problem jak ja, czyli pali się lampka że niby są otwarte drzwi i co za tym idzie włącza się alarm gdy zamkniemy samochód, należy: przeciąć tylko kabelek brązowobiały idący do zamka drzwi, nie trzeba demontować blachy tylko odkręcić śruby odchylić wyjąć wiąche i ściachać, szyby działają , centralny działa zamyka i otwiera normalnie drzwi tyle że nie widzi że są niby otwarte i wszystko cyka. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » czw sty 12, 2012 12:59

kanibares pisze:tylko odkręcić śruby odchylić wyjąć wiąche i ściachać, szyby działają
kanibares, a ile tych kabli tam jest ?? trzeba pruć wiąchę czy luźne ??Kolega ma tez taki przypadek jak u Ciebie a nie bedę odkręcał .

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kanibares » czw sty 12, 2012 15:08

Łatwo sie to robi, odchylisz blache wsadzisz ręke wysuniesz na zewnątrz kabelki tam jest ich z 6 i tniesz brązowobiały, pozdro

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw sty 12, 2012 21:26

a jedno pytanie - po co odkręcać blachę i rżnąć tam przewody skoro kabel brązowo/biały z zamka w tylnych drzwiach idzie tylko do silniczka szyby?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kanibares » pt sty 13, 2012 09:14

grg474 pisze:a jedno pytanie - po co odkręcać blachę i rżnąć tam przewody skoro kabel brązowo/biały z zamka w tylnych drzwiach idzie tylko do silniczka szyby?
Nie wiem kolego o którym kabelku ty mówisz, ja mówie o kabelku białobrązowym po blachą, a nie tym pod tapicerką który jest chyba od szyb, jak zajżysz to zobaczysz tam ten kabelek nie ma nic wspólnego z szybami idzie do zamka w środku drzwi i daje sygnał do modułu komfortu o otwartych drzwiach, ewentualnie można go namieżyc w wiązce jak sie drzwi otwiera w tej gumie ale jest to mniej bezpieczne bo sie pomylisz i utniesz sobie szyby. jestem laikiem z elektryki możliwe że da się to zrobić sprawniej ale ja zrobiłem taki paca. pozdrawiam

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pt sty 13, 2012 23:09

zakładając że ma z tyłu elektryczne szyby a nie tylko centralny zamek to wygląda to tak - więc po co zdejmować blachę jak masz to wszystko przy wtyczce silniczka szyby ????
Obrazek

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

kanibares
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kanibares » ndz sty 15, 2012 01:57

witam, hehe widzisz spoko czyli jest ten kabelek gdzieś bliżej, ja laik który szuka szybkich rozwiązań zapytałem swojego kolege elektryka od opla i on w 2 sekundy powiedział mi przetnij brązowobiały od zamka, więc ja laik przeciołem owy kabel, ale aby napewno go nie pomylic zrobiłem to jak najbliżej zamka. nie szukam sporów tylko prostych odpowiedzi. pozdraiwam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”