Brak ładowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak ładowania
Wiec na początek od 12V(+) jest fuse czyli bezpiecznik 5A potem alernator waring lamp (lampka w kokpicie) rezystor + równolegle kolejny rezystor dalej dioda - dalej niebieskim do wzbudzenia alternatora. Tylko nie znam wartości tych rezystorów.
I chciałbym zrobić na jakis czas lewe wzbudzenie.
Woltomierz mam na pewno sprawny, tylko już sam nie wiem co robić bo jak kupie kolejny alternator i okaże się ze to wina tego wyjścia z licznika to się wkurzę.
I chciałbym zrobić na jakis czas lewe wzbudzenie.
Woltomierz mam na pewno sprawny, tylko już sam nie wiem co robić bo jak kupie kolejny alternator i okaże się ze to wina tego wyjścia z licznika to się wkurzę.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Brak ładowania
Jak ta żarówka? Nie przekombinowywać: te same praktycznie alternatory chodziły z licznikami na żaróweczkę 1,2W w Golfach 3.cichy999 pisze:Jak podłącze wzbudzenie alternatora żarówka w szeregu do (+)
Więc dać z zapłonu żaróweczkę i eksperymentować z jej mocą (czyli próbować różne). Od 1,2W aż do max. 5W. Naturalnie na 12V!
Jakie będą wartości napięcia regulowanego?
Jeśli przy tych żarówkach regulator nie ustali jakiejś rozsądnej wartości, około 14,5V - zrobić regulatorowi "wyciep", czyli kosz.
Brak ładowania
Więc jak pokazuje 18V to sam alternator chyba jest w porządku??
Dałem chyba żarówkę 21W, sprawdzę na mniejszych
Dałem chyba żarówkę 21W, sprawdzę na mniejszych
Brak ładowania
Wiec tak.
Żarówka 1,2W 3W, 5W brak ładowania dopiero 21W zaczyna się niby ładowanie napięcie powoli wzrasta jak jest powyżej 15V to odłączam.
Mam pytanie czy jak podłączałem bezpośrednio po 12V (+) do wzbudzenia to mogłem coś upalić w alternatorze np regulator??.
Rozebrałem alternator jeszcze raz diody od wzbudzenia w jedną stronę nie przewodzą w drugą jakieś 600 omów.
Dostałem się do liczników z pod spodu od strony bezpieczników znalazłem ten przewód niebieski przy kostce podłączyłem na krótko do wzbudzenia alternatora ale dalej brak ładowania.
A wiec co polecacie kupić regulator za 30-40zł czy lepiej ze szrotu alternator za 80zł??? Bo już mnie trafia z tym szukaniem.
Żarówka 1,2W 3W, 5W brak ładowania dopiero 21W zaczyna się niby ładowanie napięcie powoli wzrasta jak jest powyżej 15V to odłączam.
Mam pytanie czy jak podłączałem bezpośrednio po 12V (+) do wzbudzenia to mogłem coś upalić w alternatorze np regulator??.
Rozebrałem alternator jeszcze raz diody od wzbudzenia w jedną stronę nie przewodzą w drugą jakieś 600 omów.
Dostałem się do liczników z pod spodu od strony bezpieczników znalazłem ten przewód niebieski przy kostce podłączyłem na krótko do wzbudzenia alternatora ale dalej brak ładowania.
A wiec co polecacie kupić regulator za 30-40zł czy lepiej ze szrotu alternator za 80zł??? Bo już mnie trafia z tym szukaniem.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Brak ładowania
Te 600 omów to trochę mało.
Lepiej dla Kolegi poszukać alternator, gwarantowany (gwarancja "rozruchowa") przez właściciela szrotu. Wstawi Kolega i będzie miał spokój; a i regler będzie "w zestawie" . Dobry regulator i tak zaczynałby się od "stówy" .
Tamten obecny pewnie i da się reanimować, lecz potrzebne jest troszkę wiedzy, troszkę sprzętu i spoooro czasu.
Lepiej dla Kolegi poszukać alternator, gwarantowany (gwarancja "rozruchowa") przez właściciela szrotu. Wstawi Kolega i będzie miał spokój; a i regler będzie "w zestawie" . Dobry regulator i tak zaczynałby się od "stówy" .
Tamten obecny pewnie i da się reanimować, lecz potrzebne jest troszkę wiedzy, troszkę sprzętu i spoooro czasu.
Brak ładowania
A powiedz mi czy na przewód wzbudzenia jak dawałem bezpośrednio 12(+) (bez żarówki) mogłem upalić regulator lub diody wzbudzenia??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Brak ładowania
Trudno powiedzieć, nie spotkałem się z tym ani mi się nie zdarzyło - a tak zmuszam czasem alternator do rozruszania się. Jak był strzelony to z innej przyczyny, raczej.
Brak ładowania
Witam!!!
Więc zakupiłem alternator, nie mieli Valeo ale mówili że bosch będzie pasował. Tez ma 65A. Kosztował mnie 70zł
Podłączyłem i ładowanie jest, może nie idealne ale jest.
Na akumulatorze 13,84V z światłami 13,64V
Na złączu w alternatorze 14,04 a z światłami 13,84.
Niby się mieści napięcie w granicach 13,5 - 14,5V tak jak pisze w książce.
Może być takie napięcie czy powinno być większe??
Jutro jeszcze poczyszczę wszystkie łączenia może będzie ciut lepiej.
Dodatkowo nie mam już tych pulsowań światłami co miałem wcześniej.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Więc zakupiłem alternator, nie mieli Valeo ale mówili że bosch będzie pasował. Tez ma 65A. Kosztował mnie 70zł
Podłączyłem i ładowanie jest, może nie idealne ale jest.
Na akumulatorze 13,84V z światłami 13,64V
Na złączu w alternatorze 14,04 a z światłami 13,84.
Niby się mieści napięcie w granicach 13,5 - 14,5V tak jak pisze w książce.
Może być takie napięcie czy powinno być większe??
Jutro jeszcze poczyszczę wszystkie łączenia może będzie ciut lepiej.
Dodatkowo nie mam już tych pulsowań światłami co miałem wcześniej.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Brak ładowania
jest wsio ok także nie przejmuj się będzie wszystko ok 3maj się
Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;
kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;
kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę