Nie działające wycieraczki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam, jestem zmuszony powrócić do tematu..
Bezpiecznik przepalił się od ostatnich postów może z raz, jednak czasem, przy włączeniu zapłonu leci mi dym z okolic stacyjki, jest to nieregularne, zdarza się około 1 na 5 i kiedy wyłączę zapłon i włączę jeszcze raz jest ok. Kiedy zaglądałem w kable przy stacyjce wszystko wyglądało dobrze, nie widziałem przepalonych, ani osmolonych kabli...
Bezpiecznik przepalił się od ostatnich postów może z raz, jednak czasem, przy włączeniu zapłonu leci mi dym z okolic stacyjki, jest to nieregularne, zdarza się około 1 na 5 i kiedy wyłączę zapłon i włączę jeszcze raz jest ok. Kiedy zaglądałem w kable przy stacyjce wszystko wyglądało dobrze, nie widziałem przepalonych, ani osmolonych kabli...
-----------------------------------------------
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To nie sprawa kabli a najczęściej tłustego brudu (fabrycznie nałożony smar do styków + kurz i ew. plag) i na stykach wewnątrz manetek lub kostki stacyjki.
Co na to poradzić? Rozebrać obudowy stacyjki i przeczyścić kable i styki jakimś wd-40?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Stacyjki (kostki) raczej nie warto rozbierać. Manetki owszem, można. Po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu, można dać na styki i elementy ruchome odrobinę wazeliny technicznej. Nigdy WD czy coś w tym stylu!
Witam, powracam do tematu, jeździłem na przekaźniku z jettki II (od około września) i wycieraczki działały, jednak ostatnio znów przepalił się bezpiecznik.
Wiecie może co mogę jeszcze sprawdzić?
Wiecie może co mogę jeszcze sprawdzić?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Przyczyny tego mogą być różne: od uszkodzenia izolacji i robienia się zwarć (ale może nie w kabinie a dalej, w komorze silnika), po zacierający się z korozji mechanizm wycieraczek (dźwignie, tulejki).
Dymić w kabinie się może, bo tutaj są styki którymi ten prąd płynie - stacyjka, manetki. Może tak to jest?
Dymić w kabinie się może, bo tutaj są styki którymi ten prąd płynie - stacyjka, manetki. Może tak to jest?
Tzn po przeczyszczeniu we wrześniu manetek już nic nie dymi, tylko ta wycieraczka. Ogólnie elektryk (jeszcze latem) mi powiedział, że nic nie poradzi, bo nie znajdzie przyczyny jak bezpiecznik przepala kiedy chce...