wentylator chlodznicy/klimy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, ostatnio zauważyłem ze mam problem z wentylatorami i temperatura, mianowicie na desce pokazuje ładnie 90 po podpięciu pod vaga przy 105 zalanczaja się obydwa wentylatory;
[youtube][/youtube]
wyczytałem również na forum ze jak załączę klimę to powinien załączyć się mały wiatrak lecz tak się nie dzieje.
co moze bys padniete? czujnik w chlodziny, sterownik, wentylator?
silnik 1.8t agu 99r
[youtube][/youtube]
wyczytałem również na forum ze jak załączę klimę to powinien załączyć się mały wiatrak lecz tak się nie dzieje.
co moze bys padniete? czujnik w chlodziny, sterownik, wentylator?
silnik 1.8t agu 99r
Ostatnio zmieniony ndz mar 31, 2013 17:07 przez peres92, łącznie zmieniany 1 raz.
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
kolego klima ci sie zalaczy (i maly wentylator jednoczesnie) gdy temperatura na zewnatrz bedzie powyzej 5-6 stopni. przy nizszych temperaturach kompresor ani wiatrak sie nie zalaczy. mowie oczywiscie o climatroniku.
Re: wentylator chlodznicy/klimy
dzięki, muszę to wiec jeszcze raz sprawdzić jak zrobi się trochę cieplej.
z tego co wyczytałem to pierwszy bieg powinien się załączać przy 95stopniach (?)
Dodano
Sprawdzilem jest 8stopni na dwoze wg wyswietlacza i nadal sie nie wlancza jedynie co jakis czas zalacza sie obydwa na pare sekund
z tego co wyczytałem to pierwszy bieg powinien się załączać przy 95stopniach (?)
Dodano
Sprawdzilem jest 8stopni na dwoze wg wyswietlacza i nadal sie nie wlancza jedynie co jakis czas zalacza sie obydwa na pare sekund
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
podepnija waga i zobacz czy nie ma bledow w climatroniku. jesli nie masz vaga to poczytaj ten temat:
viewtopic.php?t=87133" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?t=87133" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wentylatory zawsze chodzą w parze...peres92 pisze: co jakis czas zalacza sie obydwa na pare sekund
sprawdź błędy, tak jak pisze forevwers,
z tego czy wyczytałem to ten mały powinien cały czas pracować po włączeniu klimy.Qto pisze:wentylatory zawsze chodzą w parze...peres92 pisze: co jakis czas zalacza sie obydwa na pare sekund
sprawdź błędy, tak jak pisze forevwers,
błędów brak. ale bardziej mnie martwi to ze wentylator załącza się dopiero przy 105 stopniach - wg vaga
- Qto
- _
- Kontakt:
obydwa pracująperes92 pisze:z tego czy wyczytałem to ten mały powinien cały czas pracować po włączeniu klimy.
może termowłącznik w chłodnicy nie załącza pierwszego biegu... byś musiał na krótko zobaczyć czy wentylatory chodzą na pierwszych biegach bo może masz niefart i w obydwu padły pierwsze biegi...to by też wyjaśniało dlaczego wentylatory przy klimie nie chodząperes92 pisze:bardziej mnie martwi to ze wentylator załącza się dopiero przy 105 stopniach - wg vaga
- Qto
- _
- Kontakt:
pin 1, czerwono/czarny - bieg drugi
pin 2, czerwono/biały - bieg pierwszy
wiec tak, czekałem na pogodę by być pewny czy pierwszy bieg nie chodzi i sprawdziłem te piny,
pin 1 i 2 (wolny bieg) - zero reakcji
pin 2 i 3 (2gi bieg) - ładnie zapier***
bezpieczniki sprawdzone, na zagranicznym forum wyczytałem ze to będzie kontroler sterujący wiatrakami, znajdujący się pod akumulatorem. czy przydało by się coś jeszcze sprawdzić czy wymieniać?
pin 1 i 2 (wolny bieg) - zero reakcji
pin 2 i 3 (2gi bieg) - ładnie zapier***
bezpieczniki sprawdzone, na zagranicznym forum wyczytałem ze to będzie kontroler sterujący wiatrakami, znajdujący się pod akumulatorem. czy przydało by się coś jeszcze sprawdzić czy wymieniać?
- Qto
- _
- Kontakt:
same wentylatory sprawdź, podaj napięcie na sam wentylator a nie mostkuj przy termowłączniku bo może się okazać że w obydwu wiatrakach siadł pierwszy bieg i niepotrzebnie będziesz wymieniał sterownik...
do tych kabli mostkuje + z aku a co z minusem?Qto pisze:pin 1, czerwono/czarny - bieg drugi
Po serwisie klimatyzacji uciekł mi gaz rozsadzajac osuszacz. Wymienilem osuszacz i napelniona została klimatyzacja lecz przy próbie okazało się że nie działa mały wentylator klimatyzacji więc ciśnienie w układzie było tak duże że rozsadziło osuszacz. Więc kupiłem zamiennik i podmiana. Oddpalam klime przychodze do komory silnika i widzę ze oba wentylatory się kręcą ale za ok 5-10 sek zwolniły i staneły. Klimatyzacja już się póniej nie załączyła. Po długiej walce okazało się że w nowym wentylatorze nie ma 1 biegu jak i w sprawnym do tej pory dużym wentylatorze również, mało tego poleciał najprawdopodobniej sterownik wentylatorów gdyż śmierdzi z niego. Koszta rosną a z nimi liczba usterek. Co mogło spowodować taki stan żeczy oraz czy mogło się uszkodzić coś jeszcze?
Bez dymu nie ma ognia... TDI