Montaż sterownika centralnego zamka VW golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ostatnio kupiłem sterownik centralnego zamka firmy STIG... lecz nie wiem jak się zabrać do montażu .... czy mógłby ktoś z was przesałać mi jakieś zdjęcia .tj. krok po kroku jak to wszystko ma wyglądać.........
centralny jest sterowany masą, musisz się wpiąć w drzwi kierowcy w wiązce która idzie do zamka drzwi, masz tam zamykanie i otwieranie(kolory kabli sobie znajdziesz), +(czerwony grubszy kabel) przy silniku elektrycznych szyb, masa np. ze śrubki, sygnalizacja kierunkowskazami - kable znajdziesz w module komfortu kolory prawdopodobnie biało-czarny i czarno-zielony(kable musisz przeciągnąć przez przelotkę w drzwiach).
tez mam MODUL BLOKER od STIGa i bede montowal do golfa 2002 TDI ALH i mam pytanie:
-czy jedyna mozliwoscia podlaczenia jest montaz tak jak wyzej kolega pisze ze do MODULU KOMFORTU i kabel przeciagnac przez przelotke w drzwiach ?
w instrukcji od stiga tez pisza ze do kabli "w zlaczu z jednostki centralnej w drzwiach kierowcy"
- czy nie mozna bezposrednio wpiac sie w wiazke na odcinku kabli zanim jeszce wejda do drzwi( niechce mi sie rozbierac drzwi)?
- moze hodzi tylko o to by zobaczyc jaki kabel jest podlaczony do danych pinow w zlaczu (w instrukcji Stig pisze ze do zółto-zielonego przewodu w pozycji "4" i do zółto-niebieskiego wpozycji 24)
- czy te kable o takich kolorach nie powinny byc tymi samymi i przechodzic przez drzwi ?
Wolalbym podlaczyc sie przed drzwiami a najlepiej jakby sie dalo to gdzies w kablach pod kierownica jak by sie dalo
ale domyslam sie jezeli tak pisz to mozliwe jest ze ta centralka w rzwiach komunikuje sie po "SZYNIE CAN" i w kablach za drzwiami juz niema mozliwosci podlaczenia sie , ALE CHCE MIEC PEWNOSC.
-czy jedyna mozliwoscia podlaczenia jest montaz tak jak wyzej kolega pisze ze do MODULU KOMFORTU i kabel przeciagnac przez przelotke w drzwiach ?
w instrukcji od stiga tez pisza ze do kabli "w zlaczu z jednostki centralnej w drzwiach kierowcy"
- czy nie mozna bezposrednio wpiac sie w wiazke na odcinku kabli zanim jeszce wejda do drzwi( niechce mi sie rozbierac drzwi)?
- moze hodzi tylko o to by zobaczyc jaki kabel jest podlaczony do danych pinow w zlaczu (w instrukcji Stig pisze ze do zółto-zielonego przewodu w pozycji "4" i do zółto-niebieskiego wpozycji 24)
- czy te kable o takich kolorach nie powinny byc tymi samymi i przechodzic przez drzwi ?
Wolalbym podlaczyc sie przed drzwiami a najlepiej jakby sie dalo to gdzies w kablach pod kierownica jak by sie dalo
ale domyslam sie jezeli tak pisz to mozliwe jest ze ta centralka w rzwiach komunikuje sie po "SZYNIE CAN" i w kablach za drzwiami juz niema mozliwosci podlaczenia sie , ALE CHCE MIEC PEWNOSC.
mozna przed drzwiami sie wpiac. Mialem tak robione przez fachmana od alarmów w poprzednim golfie. Jak widzialem to wykastrowanie starego ukladu i wpiecie nowego zajelo mu chyba ze 30-40 minut.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Re: Montaż sterownika centralnego zamka VW golf IV
ale czy to byl taki sam golf jak moj , 2002r i pelna elektryka( podobno jest roznica bo w niekrorych golfach niema tego calego modul ktory steruje elektrycznymi szybami i z reszta samochodu komunikuje sie po szynie CAN)
no jak masz takie badziewne przyciski szyb zamiast sterowania wszystkimi szybami - w drzwiach kierowcy to nie masz komfortu - jak masz panel to masz komfortPS83BXL pisze: podobno jest roznica bo w niekrorych golfach niema tego calego modul ktory steruje elektrycznymi szybami i z reszta samochodu komunikuje sie po szynie CAN)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie
Niedawno zakupiłem centralkę Steli men SM 188F podłączyłem chyba zgodnie ze schematem i niestety nie działa nie wiem za bardzo gdzie zrobiłem babola schemat poniżej
http://obrazki.elektroda.pl/7735159300_ ... _thumb.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;, schemat 2: http://obrazki.elektroda.pl/8882255900_ ... _thumb.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Opisze pokrótce jak to wpiąłem
Pierwszy schemat-kabelki biały oraz biało/czarny dałem do wiązki w przednich drzwiach((wpięcie we wiązką do zamka) kabel żółty i żółto/czarny podłączałem do masy , kable pomarańczowy i pomarańczowo/czarny zaizolowałem( sterowanie masą)
Na schemacie drugim kable
-czerwony- do zasilania 12V
-czarna-masa i tu podpiąłem też kabelki z pierwszego schematu które poszły na masę (żółty i żółto/czarny)
fioletowy-kierunkowkazy
Proszę o zweryfikowanie i podpowiedz gdzie zrobiłem błąd
Niedawno zakupiłem centralkę Steli men SM 188F podłączyłem chyba zgodnie ze schematem i niestety nie działa nie wiem za bardzo gdzie zrobiłem babola schemat poniżej
http://obrazki.elektroda.pl/7735159300_ ... _thumb.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;, schemat 2: http://obrazki.elektroda.pl/8882255900_ ... _thumb.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Opisze pokrótce jak to wpiąłem
Pierwszy schemat-kabelki biały oraz biało/czarny dałem do wiązki w przednich drzwiach((wpięcie we wiązką do zamka) kabel żółty i żółto/czarny podłączałem do masy , kable pomarańczowy i pomarańczowo/czarny zaizolowałem( sterowanie masą)
Na schemacie drugim kable
-czerwony- do zasilania 12V
-czarna-masa i tu podpiąłem też kabelki z pierwszego schematu które poszły na masę (żółty i żółto/czarny)
fioletowy-kierunkowkazy
Proszę o zweryfikowanie i podpowiedz gdzie zrobiłem błąd
Witam,
Własnie montowałem w Golfie mk4 sterownik centralnego zamka (98r, pełna elektryka). W moim przypadku za sterowanie centralką odpowiadają kable żółto - niebieski oraz żółto - zielony. Podpięcie pod kierunkowskazy zrobiłem do kostki przy kierunku (trzeba zdjąć górną osłonę między kierownicą a zegarami. Uwaga - jest tam ciasno i kostkę ciężko wyjąć. Zwrócić uwagę przy jej ponownym zakładaniu - plastikowe bolce przy wtyczce skutecznie utrudniają wpięcie kostki - wyginają się , także delikatnie, nie na chama ;p Przewody pod kierunki - w moim przypadku kable od sterownika podpinałem pod przewody czarno - zielony oraz czarno-szary.
Podsyłam również przydatną rzecz -instrukcja demontażu wajchy otwierania maski w celu zdjęcia osłony plastikowej dolnej przy słupku A i dostania się do punktu podpięcia przewodów do masy.
viewtopic.php?t=282182
Uwaga - spinka wyskakuje i może wpaść w otwór technologiczny bądź pod wykładzinę podłogi.
Własnie montowałem w Golfie mk4 sterownik centralnego zamka (98r, pełna elektryka). W moim przypadku za sterowanie centralką odpowiadają kable żółto - niebieski oraz żółto - zielony. Podpięcie pod kierunkowskazy zrobiłem do kostki przy kierunku (trzeba zdjąć górną osłonę między kierownicą a zegarami. Uwaga - jest tam ciasno i kostkę ciężko wyjąć. Zwrócić uwagę przy jej ponownym zakładaniu - plastikowe bolce przy wtyczce skutecznie utrudniają wpięcie kostki - wyginają się , także delikatnie, nie na chama ;p Przewody pod kierunki - w moim przypadku kable od sterownika podpinałem pod przewody czarno - zielony oraz czarno-szary.
Podsyłam również przydatną rzecz -instrukcja demontażu wajchy otwierania maski w celu zdjęcia osłony plastikowej dolnej przy słupku A i dostania się do punktu podpięcia przewodów do masy.
viewtopic.php?t=282182
Uwaga - spinka wyskakuje i może wpaść w otwór technologiczny bądź pod wykładzinę podłogi.
pioottr pisze:centralny jest sterowany masą, musisz się wpiąć w drzwi kierowcy w wiązce która idzie do zamka drzwi, masz tam zamykanie i otwieranie(kolory kabli sobie znajdziesz), +(czerwony grubszy kabel) przy silniku elektrycznych szyb, masa np. ze śrubki, sygnalizacja kierunkowskazami - kable znajdziesz w module komfortu kolory prawdopodobnie biało-czarny i czarno-zielony(kable musisz przeciągnąć przez przelotkę w drzwiach).
Witam, chciałem zapytać czy ten + przy silniku elektrycznych szyb ma stały prąd? Bo przynajmniej u mnie jak zapłon jest wyłączony to elektryczne szyby nie działają a zatem sterownik centralki nie będzie miał zasilania i nie będzie otwierał ani zamykał drzwi. Pozdrawiam
Czyli w zasadzie jeśli chce podłączyć tylko otwieranie i zamykanie drzwi (bez domykania szyb, kierunkowskazów itp) to sterownik, wszystkie kable podłączę w drzwiach. Bez ingerencji w słupek kierowcy, próg itp mam rację? PozdrawiamQto pisze:Czerwono/biały przy silniczku to stały plus
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
otwieranie i zamykanie, w przypadku posiadania elektrycznych szyb, podłączysz tylko w drzwiach. Masę i zasilanie w drzwiach znajdziesz. Więc odpowiedź brzmi - tak.
Witam koledzy. Dzisiaj próbowałem podłączyć sterownik centralki ale nici z tego... Jako, że zależy mi tylko na samym zamykaniu i otwieraniu (bez domykania szyb, kierunków itp) to podłączyłem kable przy sterowniku odpowiedzialne za to do kabli odpowiedzialnych za to przy siłowniku w drzwiach kierowcy. Masa poszła na śrubkę a + na czerwono-bialy przewód zasilający silniczek szyby. Sterowanie zrobiłem plusem. Po naciśnięciu przycisku na pilocie zamykanie/otwieranie słychać, że sterownik pracuje - jest takie cyk cyk ale żadnej reakcji na zamkach. Nie wiem co może być przyczyną. Zrobiłem wszystko tak jak na schemacie oraz kierowałem się informacjami zdobytymi tu na forum. Może wina leży w siłowniku? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.