Nie uruchamiają się wentylatory chłodnicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- diabel0903
- Nowicjusz
Witam. Mam problem z wentylatorami chłodnicy. Wracając z gór stałem w korku i zauważyłem że gotuję mi się woda, szybko zjechalem na pobocze,maska do góry a tu wentylatory nie działają. Wentylatory chodzą na 100% bo na klimatyzacji się włączają ale też nie tak jak powinny bo włączą się na chwilę i sie wyłączają i tak w kółko. Dzisiaj mój mechanik dostanie czujnik temperatury od drugiego golfa i zobaczymy czy bedzie chodziło. Bezpieczniki sprawdzałem i wszytkie są dobre. Miał ktoś taki problem lub podobny?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Termowlacznik w chlodnicy lub sterownik wentylatorow do wymiany. Skoro mowisz ze przy klimie tez nie dzialaja tak jak powinni to obstawiam ta druga opcje.
- diabel0903
- Nowicjusz
- diabel0903
- Nowicjusz
Zauważyłem też problem z odpalaniem. Założyłem 2 miesiące temu instalacje lpg i na gazie chodzi idealnie a na benzynie jak się odpala to gaśnie jak nie trzymam obrotów dopiero jak przerzuci na gaz to jest dobrze. Chyba że samochód złapie temperaturę to już jest dobrze. Właśnie jestem po rozmowie z gazownikiem i mówił że takie rzeczy robią się jak czujnik temperatury szwankuje.
tylko, że czujnik temperatury nie ma nic do załączania wentylatora, on zczytuje tylko temperaturę dla ECU i na blat. Od wentylatora jest termowłącznik na chłodnicy
Re: Nie uruchamiają się wentylatory chłodnicy
Miałem tak samo tyle, ze w passacie gdzie jest wiskoza i wiatrak od klimy. Wogóle sie nie zaczął po przekroczeniu 90'C, przyczyna były wyrobione szczotki w silniku wiatraka. Spróbuj uderzyć czymś w silnik wiatrakami jakimś drewnianym klockiem jak wiatrak ruszu a u mnie tak było to masz do wymiany cały wiatrak.
- Mavrick
- Kontakt:
Wlasnie dobrze mowisz Patryk....nalezaloby jeszcze sprawdzic wiatrak na krotko czy dziala.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprawdź te wentylatory na krótko, czy działają obydwa biegi
Czujnik temperatury, ten o którym mówi gazownik nie musi działać prawidłowo aby wentylatory się załączyły - jeśli termostat jest sprawny to wentylatory powinien wystartować termowłącznik w chłodnicy
Czujnik temperatury, ten o którym mówi gazownik nie musi działać prawidłowo aby wentylatory się załączyły - jeśli termostat jest sprawny to wentylatory powinien wystartować termowłącznik w chłodnicy
- diabel0903
- Nowicjusz
termostat jest sprawny. Jutro rano lece po termowłącznik, czujnik temperatury będę miał używkę. Zacznę od termowłącznika
- Mavrick
- Kontakt:
Nie wiem jak jest dokladnie w mk4 ale podejrzewam ze podobnie jak w mk3 wiec moim zdaniem nie ma sensu brac uzywki bo taki wlacznik to sa koszt rzedu 20-30 zl za nowy.diabel0903 pisze:czujnik temperatury będę miał używkę.
Zacznij od sprawdzenia na krotko czy wentyle sie kreca.diabel0903 pisze:Zacznę od termowłącznika
Ostatnio zmieniony wt sie 30, 2016 22:33 przez Mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.
- diabel0903
- Nowicjusz