Nie świeci lampka obrysowa/kopertowa drzwi mk4 3d
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam, wymieniałem mikrostyk na nowy i przy składaniu okazało się że lampka obrysowa/kopertowa w drzwiach nie świeci. podmieniałem ją przy drzwiach lewych i jest sprawna. przypuszczam że to może być wina masy? wszystko inne w drzwiach działa zamek centralny oraz el. szyby też. po dołożeniu obudowy do blachy lampka oraz całe oświetlenie we wnętrzu wzbudza się i świeci.
@Qto trochę zawiłe się to zaczyna robić a orientujesz się czy jeżeli wezmę masę z innego miejsca to będzie działać poprawnie?
- Jaroslaw.b
- Użytkownik
skąd cały czas jest masa? będzie świecić cały czas
lampka jest sterowana masą. więc jeśli podasz masę to będzie świecić
lampka jest sterowana masą. więc jeśli podasz masę to będzie świecić
Polecam zdjąć całą elektrykę drzwi i rozłożyć ją na stół. Pozaznaczaj sobie tylko gdzie i jakie kable się "zawijają", zdejmij izolację i sprawdź czy czasem któryś z kabli nie jest przerwany. U mnie był. trochę roboty jest ale światełko już działa.
problem rozwiązany. powodem braku masy był wykruszony lut w płytce zamka. poprawiłem lut no i problem zarzegnany. generalnie wszystkie luty musiałem poprawić ponieważ też były oberwane.
temat do zamknięcia
temat do zamknięcia
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Jakbyś w przyszłości miał jakiś zamek na stole...to poprawiaj luty nawet jeśli wyglądają na dobre. Zimne luty to standardowa usterka w tych zamkach.
no właśnie wywalałem zamek bo wymieniłem mikrosty od drzwi pasazera bo stwierdzilem jak w lewych padło to i to będzie to samo a tu kicha nowy mikrostyk a problemy zostały i nie posądziłbym że luty się poobrywały na płytce. widać ze sciaganie i zakladanie wtyczki do zamka to musiało spowodować. nauczka dla mnie i dla innych na przyszłość
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie musiało...ja na kilkadziesiąt naprawionych zamków ani razu nie wymieniałem mikrodawid9785 pisze:widać ze sciaganie i zakladanie wtyczki do zamka to musiało spowodować