Oświetlenie wnętrza.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » pt mar 17, 2017 23:32

Witam. Panowie od razu napiszę przejrzałem już dużo postów o niesprawnym oświetleniu we wnętrzu MKIV ale nigdzie nie umiałem znaleźć rozwiązania.
Otóż w moim MKIV po zakupie nie działa żadna lampka oświetlenia wnętrza łącznie z tą w bagażniku i schowku po otwarciu drzwi/klapy działa brzęczek świateł. A więc wyczytałem
że to dioda zenera. Wyciągnałem lampke z drzwi kierowcy i ukazała się owa dioda tak jak to pisali na forum , ale lampka nie była podpięta ... no więc znalazłem kabel podpiąłem i działa ale tylko lampka z drzwi kierowcy. Po otwarciu drzwi kierowcy zapala się tylko ta lampka a zaś po otwarciu drzwi pasażera nie zapala się żadna lampka. Wyciągnałem też lampke z drzwi pasażera i tam też jest dioda, czy może być tak że dioda w drzwiach pasażera jest zepsuta i to powoduje takie wariacje ? Dlaczego nie działa lampka schowka i klapy tył czy to wszystko jest podłączone pod jedno ? Dodam iż mam dołożony centralny zamek z pilota.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: grg474 » sob mar 18, 2017 17:22

sprawdzałes bezpiecznik 14?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: Qto » sob mar 18, 2017 17:23

nie o tej diodzie czytałeś...ta o której czytałeś nie w każdym aucie jest. Jeśli lampek nie da rady zapalić ręcznie to problem jest w module komfortu.

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » sob kwie 22, 2017 19:10

Panowie już mi się pomysły wyczerpują.A więc tak rozebrałem drzwi pasażera i okazało się , że zepsuty był zamek. Wymieniłem zamek na oryginalny używany założyłem i teraz zapala się już kolejna kopertówka czyli oświetlenie obu drzwi jest. No ale lampki sufitowe nadal się nie zapalają, a więc przejrzałem jeszcze raz bezpieczniki są dobre , przejrzałem przelotki w drzwiach są OK. CO JESZCZE ?! ma ktoś może jakiś schemat instalacji. Może ktoś kto zakład alarm coś popi***** ?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: Qto » sob kwie 22, 2017 19:11

czy lampki można zapalić ręcznie?

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » sob kwie 22, 2017 19:12

Można zapalić ręcznie.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: Qto » sob kwie 22, 2017 19:15

przydałoby się podpiąć kompa i sprawdzić czy komfort widzi otwarcie drzwi...

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » sob kwie 22, 2017 19:23

postaram się kupić kabel i podłączyć go w przyszłym tygodniu zobaczyć też jakie błędy wskaże.

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » pt kwie 28, 2017 12:04

A więc dziś samochód został podpięty pod vaga i wykazało taki błąd
00928 - Locking Module for Central Locking; Front Driver Side (F220): Implausible Signal-intermittent
Czyli widocznie coś leży po stronie kierowcy dziwi mnie ten fakt , bo po otwarciu drzwi lampka w drzwiach się zapala i brzęczyk również działa.

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » pt lip 28, 2017 13:41

Mały up tematu lampka schowka naprawione , lampka bagażnika naprawione. Rozebrałem tą górną lampke w kostce która do niej idzie mam 3 przewody . Wyciągnałem kopertówke z drzwi i zauważyłem , że 1 kabel pokrywa sie z kolorem kabla w tej wtyczce do górnej lampki więc wnioskuje , że to kabel od własnie tego oświetlenia przy otwarych drzwiach i jest zasadniczy problem , tam non stop jest napiecie 12V czy drzwi są otwarte czy też zamknięte ale lampka nie świeci cały czas wiec jak to jest możliwe bo nie mam pojęcia. Nasuwa mi sie tylko jedna myśl , że gdzieś jest jakieś przebicie ale naprostujcie mnie jeśli źle myśle.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Oświetlenie wnętrza.

Post autor: Qto » pt lip 28, 2017 14:21

Kabel o którym mówisz pewnie jest czerwono/niebieski...i jest to +12v. Drugi kabelek przy kopertowce to masa załączana przez otwarcie drzwi. Przy lampce w podsufitce jedna masa jest stała - do ręcznego włączania - a druga leci z komfortu po otwarciu drzwi.

divinepl
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Oświetlenie wnętrza.

Post autor: divinepl » sob lip 29, 2017 11:41

Czyli lampka jest sterowana masą ? No to nadal mi coś nie pasuje , bo w tej wtyczce 2 kable dają non stop +12v a jeden jest masą stałą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”